Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 11:27:09 μμ
Τετάρτη, 21 Μαϊος 2008 06:33

Εκδήλωση Εθνικής Μνήμης Γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου

 Την Κυριακή 18 Μαΐου 2008, στις 20.00΄ στην πλατεία Αγίας Σοφίας της Θεσσαλονίκης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων με την παρουσία εκατοντάδων μελών ποντιακών σωματείων από όλη την Ελλάδα, και την συμμετοχή περίπου 2000 ανθρώπων, διοργάνωσε την κεντρική εκδήλωση για την  Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων κ. Χαράλαμπος Αποστολίδης δήλωσε: «Τα θύματα μιας θηριωδίας… Ενός εγκλήματος όχι μόνον κατά των Ποντίων, αλλά ολόκληρης της ανθρωπότητας, όπως, κατά τις πρόνοιες του Ο.Η.Ε., είναι κάθε έγκλημα Γενοκτονίας. Τα θύματα ενός καθεστώτος (Κεμαλικού), βασισμένου στην πολιτική της φυλετικής και θρησκευτικής καθαρότητας, που εκριζώθηκαν, με φόνους, εκτοπίσεις, πορείες θανάτου, και μαζικές εκτελέσεις. Αυτούς και αυτές τις μνήμες επαναφέρουμε και τηρούμε ζωντανές αυτήν την ημέρα. Τιμούμε σήμερα, με μια ιδιαιτέρου περιεχομένου και οργάνωσης εκδήλωση, τα θύματα της Γενοκτονίας, ζητώντας την αναγνώρισή της από όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τα κράτη, αλλά πρωτίστως και κυρίως από την ίδια την Τουρκία. Της ζητούμε να εναρμονισθεί και με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο πρόσφατα την κάλεσε να συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν και να αναγνωρίσει τις Γενοκτονίες κατά των Αρμενίων, Ποντίων και Ασσυρίων..»
Ο κ. Δημήτρης Μπρούχος δήλωσε: «Αποτελεί τιμή και προνόμιο για τους δημιουργούς, τόσο για τον Μίμη Πλέσσα όσο και για μένα προσωπικά, η ευκαιρία που μας προσφέρει το ΄Ιδρυμα Παναγία Σουμελά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, να συντάξουμε τις ταπεινές μας δυνάμεις στο πολυσχιδές έργο τους, καταθέτοντας ως δικού μας οβολού αγάπης, την πνευματική και καλλιτεχνική μας δημιουργία, ενισχύοντας τις προσπάθειές τους, ελπίζοντας μέσ΄ απ΄ αυτή την προσέγγιση, να συμβάλλουμε στο έργο αυτό θετικά, κατ΄ελάχιστο. Οι ΑΓΙΕΣ ΜΝΗΜΕΣ ως έργο δεν είναι άλλο από μια προκαταβολή, έναντι μιας οφειλής όμοιας μ΄ αυτή που ο καθένας έχει απέναντι στην ιστορία του, στις ρίζες του και στον τόπο του και προπάντων σ΄ όλους αυτούς που απ΄ τ΄ ουρανού τις γειτονιές, περιμένουνε μια δικαίωση, σιγανή και ταπεινή και Νύμφη Ανύμφευτη…».
Κορυφαία στιγμή της βραδιάς ήταν όταν ο διεθνώς διακεκριμένος συνθέτης μας ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ παρουσίασε σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση αποσπάσματα από τη μουσική μονογραφία «ΑΓΙΕΣ ΜΝΗΜΕΣ…ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ» σε ποίηση Δημήτρη Μπρούχου και ερμηνευτές τους Δημήτρη Τσαχουρίδη και Μαίρη Δούτση. Ένα έργο αφιερωμένο στη Μνήμη της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Παρουσιάστηκε το μουσικό δρώμενο «ΣΤΑΥΡΩΤΑ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ» με δημώδη άσματα του Πόντου και με τη συμμετοχή Ποντίων καλλιτεχνών, σε ποίηση του κ. Νάκου Ευσταθιάδη.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή ταινίας μικρού μήκους με τίτλο «ΜΝΗΜΗ του ΓΕΝΟΥΣ», μια παραγωγή του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά αφιερωμένο στην μαρτυρική Σάντα του Πόντου.

Τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση:
Ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης κ. Λουκάς Ανανίκας, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Χάρης Καστανίδης, ο Γεν. Γραμματέας της Βουλής κ. Α. Τζιτζικώστας, οι Βουλευτές: Κ. Γκιουλέκας, Ε. Βενιζέλος, Γ. Μαγκριώτης, Χ. Αράπογλου, Ε. Καϊλή, Μ. Μπόλαρης, Κ. Βελόπουλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης κ. Σ. Παπαθεμελής, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Π. Ψωμιάδης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Β. Παπαγεωργόπουλος, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, Πρόξενοι χωρών, Νομαρχιακοί και Δημοτικοί σύμβουλοι,  ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Θ. και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Νομαρχίας κ. Ν. Γιαννόπουλος,  εκπρόσωποι προσφυγικών σωματείων και πλήθος κόσμου.
Στον χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ        κ. Χάρης Καστανίδης, αναφέρθηκε στην ανάγκη εντατικοποίησης της προσπάθειας για τη διεθνοποίηση του ζητήματος και επίσης με ποιητικό τρόπο αναφέρθηκε στα 353.000 θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας, ζητώντας απ΄ όλους να μην ξεχάσουμε.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Βασίλειος Παπαγεωργόπουλος δήλωσε: «Κάθε εκδήλωση που πραγματοποιούμε, με αφορμή την επέτειο της 19ης Μαΐου, είναι σαν να ανάβουμε στην εκκλησία ένα κερί αγάπης, τιμής και θύμησης για όλους εκείνους του Πόντιους προγόνους μας, που βίωσαν τον μεγάλο πόνο του ξεριζωμού και έζησαν πρωτοφανείς εικόνες μιας απίστευτης βαρβαρότητας. Η σημερινή εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, με την παρουσίαση του μουσικού έργου «΄Αγιες μνήμες-Ποτέ πια Γενοκτονία», ας είναι ακόμη ένα κερί αγάπης και τιμής στο βωμό των αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας.»
Εφέτος για πρώτη φορά μετά το τέλος της εκδήλωσης δεν κατατέθηκε  ψήφισμα στο Τουρκικό Προξενείο γιατί όπως ο Πρόεδρος της ΠΟΠΣ κ. Αποστολίδης απευθυνόμενος στους χιλιάδες Ποντίους δήλωσε:, «Φέτος δεν θα τους κάνουμε την τιμή ούτε και τη χάρη, να τους επιδώσουμε ψήφισμα και να ασχοληθούμε με ανθρώπους που ούτε τα διαβάζουν, ούτε δείχνουν ότι μπορούν να τα λάβουν υπόψιν. Επισήμως τους έχει κοινοποιηθεί το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τα διεθνή όργανα. Ας το ΄χουν και ας το διαβάζουν. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να ξαναπάμε σ΄ αυτούς.»
Μετά το τέλος της εκδήλωσης το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Π.Σ. δεξιώθηκε το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον κ. Μίμη Πλέσσα και τους δημιουργούς της μουσικής μονογραφίας «ΑΓΙΕΣ ΜΝΗΜΕΣ…ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ».
Στο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κώστας Καραμανλής δήλωσε: «Η απόδοση της αρμόζουσας τιμής στα τραγικά θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά και σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για να ξαναχτίσουν το βιος τους στις νέες πατρίδες, είναι αυτονόητη υποχρέωση και ιερό χρέος κάθε ΄Ελληνα…. Εύχομαι καλή επιτυχία στην εκδήλωσή σας και καλή συνέχεια στο σημαντικό σας έργο.»
Στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων  κ. Δημήτριος Σιούφας δήλωσε: «Η 19η Μαΐου καθιερώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ως ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Η Εθνική Αντιπροσωπεία θυμάται τον άδικο χαμό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου. ΄Ολοι οι ΄Ελληνες, ολόκληρος ο Απανταχού Ελληνισμός τιμούμε, σήμερα, εκείνους που θυσιάστηκαν. Είναι μέρος της Ιστορίας μας, μέρος της ταυτότητάς μας.»