Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023, 10:11:05 πμ
Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2008 10:45

“Ελαίας Γη”

Τη Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2008, στις 7 μ.μ. έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης Κεραμικής Λέσβου, “Ελαίς Γη” της Μάρως Κρητικού. Ήλθε πολύς κόσμος για να τιμήσει την κεραμίστρια από τη Λέσβο. Η κ. Μάγδα Μυστικού παρουσίασε τη δουλειά και τις δημιουργίες της καλλιτέχνιδος, αυτές, που παρουσίασε στην έκθεσή της “Ελαίας Γη”. Η κ. Κική Δόγια απέδωσε τρία υπέροχα ποιήματα σχετικά με την ελιά, το δένδρο του Ελληνισμού και της ορθοδοξία, με την άνεση και την υποκριτική ικανότητα, που τη διακρίνουν.
Η πρόεδρος της “ΤΕΧΝΗΣ” κ. Κική Παπαδοπούλου ευχαρίστησε τη Μάρω Κρητικού, που ανταποκρίθηκε τόσο πρόθυμα στην πρόσκληση του φορέα και εξεθείασε την ομορφιά, την πρωτοπορία και την ευαισθησία, που διακρίνει την καλλιτέχνιδα από τη Λέσβο.
Πιάτα, κρυαντήρια, τσουκάλια, βάζα, επιτείχια κεραμικά έργα, σταυρία, κανάτια, λαδοτήρια, όλα διακοσμημένα με ανάγλυφα φύλλα και καρπό ελιάς, ή χαραγμένα πάνω σε κάθε αντικείμενο, δίνουν ένα σύνολο εκπληκτικό, που ανάλογο δεν φιλοξένησε η “ΤΕΧΝΗ” στο παρελθόν.
Η καλλιτέχνιδα ευχαρίστησε το Διοικητικό Συμβούλιο της “ΤΕΧΝΗΣ” για τη ζεστή φιλοξενία και υποδοχή, που της έγινε και ανέφερε ότι στις δημιουργίες της κυριαρχεί η διάθεση να ταυτίσει τον πηλό, το χώμα, τη γη με το χρυσό και να καταδείξει, να τονίσει το πόσο πολύτιμα είναι κατα δύο και ίσης αξίας.
Η πρωτοτυπία των έργων, η θεματολογία τους, η αισθητική τους και το είδος τους, κατατάσουν τη Μάρω Κρητικού στους συνεχιστές μιάς Αρχαιοελληνκής, Αιγαιοπελαγίτικης παράδοσης, ειδικότερα δε στους συνεχιστές της κεραμικής Λέσβου, που έχει ιστορία τουλάχιστον 300 χρόνων. Ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος, από τη Λέσβο, είναι εξ αυτών, που διακοσμούσαν τα κεραμικά του νησιού.
Η εκδήλωση, ας σημειωθεί, είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα εορτασμού τιμής και μνήμης των πολιούχων του Κιλκίς Πεντεκαίδεκα Μαρτύρων.
Η έκθση θα διαρκέσει μέχρι 27.11.2008.