Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021, 1:22:42 πμ
etpa
Τρίτη, 18 Μαϊος 2021 21:46

Εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στην ΠΕ Κιλκίς με την περιοδική έκθεση 'ΜΟΡΡΥΛΙΩΝ ΠΟΛΙΣ"

Συντάκτης:

Την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικές παραμέτρους του κοινωνικού, οικονομικού και πολιτιστικού “τοπίου” μίας σημαντικής πόλης της αρχαίας Κρηστωνίας, την Πόλιν των Μορρυλίων, είχαν υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Κιλκίς, στη διάρκεια ενημέρωσης, η οποία έγινε από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς Δρ. Γεωργία Στρατούλη, στο αίθριο του Διοικητηρίου, όπου φιλοξενείται από τον Μάρτιο του 2020 η ψηφιακή μορφή της περιοδικής/περιοδεύουσας έκθεσης “ΜΟΡΡΥΛΙΩΝ ΠΟΛΙΣ”.

 

          Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, ενώ προηγήθηκε αντίστοιχη παρουσίαση σε μαθητές/τριες του 2ου Δημοτικού Σχολείου και σε πολίτες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της ΕφΑ Κιλκίς.

          Τηρώντας αυστηρά τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα προστασίας και αποτροπής του Covid 19, οι συμμετέχοντες στις διαδοχικές παρουσιάσεις ενημερώθηκαν για την πόλη της αρχαίας Μορρύλου που βρίσκεται στον οικισμό των Άνω Αποστόλων, περ. 18 χλμ. νότια του Κιλκίς, η οποία διέθετε εύπορους χορηγούς χάρη στην υψηλή παραγωγικότητα των εδαφών της και την αγελαδοτροφία, και ήταν γνωστή για το επιφανές Ιερό-θεραπευτήριο του θεού Ασκληπιού.

          Η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς στηρίζει εμπράκτως το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς για την προστασία και ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού κεφαλαίου αρχαιολογικών μνημείων και ιστορικών τόπων της περιοχής.

          Τα αποτελέσματα της συνεργασίας των δύο πλευρών είναι ήδη ορατά, με την πιο πρόσφατη δράση να αφορά στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για την εκτέλεση του έργου με τίτλο «Αρχαιολογικές εργασίες 2020 για την ανάδειξη της αρχαίας Μορρύλου (νυν Άνω Απόστολοι) Π.Ε. Κιλκίς», προϋπολογισμού 25.000,00 ευρώ. Η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς χρηματοδοτεί το εν λόγω έργο από το Πρόγραμμα των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) έχοντας ως κεντρικό πυρήνα στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη της πολιτικής της, τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης, σύγχρονης και καινοτόμας πολιτικής για τον πολιτισμό, περιλαμβάνοντας το σύνολο των εκφάνσεων του πολιτιστικού αποθέματος των φορέων πολιτισμού, που βρίσκονται στον γεωγραφικό χώρο της, η οποία θα είναι προσβάσιμη με κάθε πρόσφορο μέσο, από το σύνολο των πολιτών, με στρατηγικό στόχο την επένδυση στον Πολιτισμό.