Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024, 8:13:29 μμ
Πέμπτη, 01 Απριλίου 2010 06:16

Έθιμο του Λαζάρου από το Σύλλογο Μανδρών

Πιστός σε μία παράδοση χρόνων, ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μανδρών, αναβίωσε και φέτος την Κυριακή 28 Μαρτίου στην αίθουσα του συλλόγου, το Έθιμο του Λαζάρου. Ένα έθιμο που οι ρίζες του ξεκινούν από την Μανδρίτσα (σήμερα Βουλγαρία) και που με σεβασμό διατηρούν οι κάτοικοι των Μανδρών.
Σύμφωνα με το έθιμο, το Σάββατο του Λαζάρου μια μεγάλη ομάδα παιδιών γυρίζει από σπίτι σε σπίτι και ψέλνει τα Κάλαντα του Λαζάρου. Οι νοικοκυρές των σπιτιών δίνουν στα παιδιά κεράσματα, λεφτά, αυγά κ.α. Όταν η παρέα φεύγει η νοικοκυρά ρίχνει ένα ποτήρι νερό σε κάποιο κορίτσι, κίνηση που συμβολίζει την πρόκληση ενεργητικής βροχής του Απρίλη για την πρόοδο όλης της φύσης. Τα κάλαντα συμβολίζουν μια καλή ευκαιρία για να γίνουν διάφορα προξενιά και οι πεθερές να διαλέξουν νύφες.
Την επόμενη ημέρα, με την συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων οι νέοι των Χορευτικών τμημάτων του Πολιτιστικού Συλλόγου Μανδρών, ξεκινούν από το σπίτι της «Μαμάς του Λαζάρου» χορεύοντας και τραγουδώντας πηγαίνουν στο σπίτι της «Νονάς του Λαζάρου» για να αναγγείλουν το χαρμόσυνο γεγονός της Αναστάσεως του Λαζάρου.
Μετά το τέλος του εθίμου, ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου, ενώ στους καλεσμένους μοιράστηκαν νηστίσιμα εδέσματα, προσφορά των γυναικών του χωριού. 
Από το έτος ίδρυσης του συλλόγου και μέχρι και σήμερα, το έθιμο του Λαζάρου γίνεται με αποκλειστική ευθύνη, οργάνωση και εποπτεία του συλλόγου και την καθοριστική συμμετοχή των ανθρώπων που προσφέρουν εθελοντική εργασία και μεράκι για την πραγματοποίηση του.
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Γαλλικού, Γεώργιος Θεοδωρίδης συνεχάρη τα μέλη του συλλόγου που όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αναβιώνουν έθιμα, αναβιώνουν μνήμες από τις πατρογονικές τους πατρίδες. Νιώθω την υποχρέωση να ευχαριστήσω από καρδιάς και όλους εσάς, για την αυθόρμητη και δυναμική συμβολή σας στην επιτυχία της εκδήλωσης. Ακόμη θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη των χορευτικών ομάδων για την υπέροχη παρουσία τους.».
Στην εκδήλωση της Κυριακής, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της εκκλησίας, ο Δήμαρχος Γαλλικού, Γεώργιος Θεοδωρίδης, ο βουλευτής  νομού Κιλκίς, Κιλτίδης Κων/νος, ο Πρόεδρος Νομαρχιακού Συμβουλίου Ν. Κιλκίς, Γιαννόπουλος Κων/νος, ο Αντιδήμαρχος Γαλλικού, Χωλίδης Νικόλαος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γαλάνης Δημήτρης και Δημάκη Άννα, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μανδρών Απόστολος Δίγκογλου. Επίσης, παραβρέθηκαν  ο Πρόεδρος του Α.Μ.Σ. «Μανδραϊκος» κ. Κοκκίδης Μ., εκπρόσωποι του Π.Σ. «Εχέδωρος» Γαλλικού και του Π.Σ. Καμπάνη και ο κ. Γεώργιος Χύτος Ουρολόγος –Χειρούργος Διευθυντής του τμήματος Λιθοτριψίας της κλινικής Αγ. Λουκά.
Χαιρετιστήριο μήνυμα απέστειλε και ο Νομάρχης Κιλκίς κ. Ευάγγελος Μπαλάσκας.