Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024, 10:58:44 πμ
Κυριακή, 18 Μαϊος 2008 15:50

“Εχέδωρος - Θερμαϊκός - Εχέδωρος”

 Η βραδιά των εγκαινίων της έκθεσης ζωγραφικής “Εχέδωρος - Θερμαϊκός - Εχέδωρος” του Κώστα Λαχά, στην “ΤΕΧΝΗ” τη Δευτέα 12 Μαϊου 2008, είχε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε οι παρευρισκόμενοι στο συνολό τους να τη χαρακτηρίσουν άψογη, τέλεια ή μοναδική. Ο κόσμος ήταν παρά πολύς. Άτομα όλων των ηλικιών και ποικιλίας επαγγελμάτων προερχόμενοι από την πόλη του Κιλκίς, αλλά και από τους πέριξ Δήμους (Κρουσσίων, Πολυκάστρου, Αξιούπολης), ήσαν εκεί για να τιμήσουν τον συντοπίτη τους Κώστα Λαχά και να γνωρίσουν το έργο του.
Η εκδήλωση, που είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2008” του Κιλκίς, ήταν υψηλής ποιότητας. Η ατμόσφαιρα, που δημιουργήθηκε ήταν μυσταγωγική, άκρως συγκινησιακή, φορτισμένη με έντονα συναισθήματα.
Η πρόεδρος της “ΤΕΧΝΗΣ” κ. Παπαδοπούλου-Πάγκου, έκανε την αναφορά της στη ζωή και το έργο του Κώστα Λαχά, στον άνθρωπο, πολυτάλαντο καλλιτέχνη, Κιλκισιώτη Κώστα Λαχά. Σκιαγράφησε την προσωπικότητα του δημιουργού και πνευματικού ανθρώπου Κώστα Λαχά, στο όνομα του οποίου επαίρεται ο τόπος μας, ο τόπος τον οποίο ποτέ δεν έπαψε να πονά, να αγαπά και να αγωνιά για τη συνέχειά του. Δεν γκρέμισε τις γέφυρες επικοινωνίας μαζί του και ποτέ δεν έπαυσε να αγωνίζεται γι’ αυτόν.
Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι συμπολίτες μας είχαν τη χαρά και την ευκαιρία να γνωρίσουν τη δεινότητα του ζωγράφου Λαχά, την ικανότητα του πεζογράφου Λαχά, (το 1995 πήρε το Α’ βραβείο διηγήματος από το ΥΠ.ΠΟ.) και την ομορφιά των ποιημάτων του δεξιοτέχνη του λόγου Λαχά. Οι παρόντες συντοπίτες μας είχαν την τύχη να διαπιστώσουν ότι τρεις μορφές της Τέχνης, η ζωγραφική, ο πεζός λόγος και η ποίηση ενσαρκώθηκαν και εκφράστηκαν στο πρόσωπο του Κώστα Λαχά.
Αν σκεφθεί κανείς ότι την ίδια αγάπη και δυνατότητα έδειξε και στο χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου, κατανοεί γιατί ο συγκεκριμένο καλλιτένης θεωρείται και είναι ένα φαινόμενο καλλιτέχνη με πολύπλευρο ταλέντο, ένας αληθινός υπηρέτης των Γραμμάτων και των Τεχνών.
Αποσπάσματα από το βιβλίο του “Ασκήσεις επί αμμοδόχου” αποδόθηκαν, με αριστοτεχνικό τρόπο που κατάφερε να κάνει κοινωνούς του κειμένου όλο το ακροατήριο, από το μέλος της Θεατρικής Σκηνής της “ΤΕΧΝΗΣ” Γεωργία Δουλκερίδου. Η επιλογή των αποσπασμάτων αποδείχτηκε πετυχημένη, αφού κατάφεραν να φορτίσουν συναισθηματικά την ατμόσφαιρα, να θυμίσουν το Κιλκίς του “τότε” και να αναπολήσουν οι μεγαλύτεροι, και να δώσουν τη δυνατότητα να το γνωρίσουν και να το αγαπήσουν οι νεότεροι.
Ο Κώστα Λαχάς συγκινημένος αναφέρθηκε στο έργο του και στους δεσμούς που είχε και έχει με τη γεννέτειρα του, το Κιλκίς. Στη συνέχεια απέδωσε ποιήματά του, που σε πολλούς έφεραν δάκρυα στα μάτια.
Η κορύφωση της συγκίνησης των μετεχόντων στην εκδήλωση και η δικαίωση του ποιητή, πεζογράφου, ζωγράφου και ηθοποιού Κώστα Λαχά, που ποτέ δεν ξέχασε τις ρίζες του, ήρθε όταν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κρουσσίων πήρε το λόγο και ανακοίνωσε την απόφαστη του Δήμου Κρουσσίων να ονομασθεί η κεντρική οδός του Κ. Θεοδωρακίου “Κώστας Λαχάς”, καθώς και όταν ο Διευθυντής του Β’ Δημοτικού Σχολείου κ. Κώστας Ραμπίδης ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του Σχολείου, να προτείνουν στο Υπουργειό Παιδείας, να ονομάσουν το Β’ Δημοτικό Σχολείο “Κώστας Λαχάς” καθ’ όσον σ’ αυτό φοίτησε ο εν λόγω καλλιτέχνης, κατά την παιδική του ηλικία.
Αναφορά στην παράδοση ήταν και τα ποντιακά εδέσματα, που συνόδευσαν τα εγκαίνια της έκθεσης, παρασκευασμένα από φίλες της “ΤΕΧΝΗΣ”, για να ευχαριστήσουν τον πόντιο δημιουργό και αυτούς που ήρθαν για να τον τιμήσουν.
Τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους ο αντινομάρης Αν. Αμανατίδης, ο αντιδήμαρχος Κιλκίς Λουκάς Ναλμπάντης, ο πρόεδρος το Δημ. Συμβουλίου Κιλκίς Δημ. Φωτιάδης,  ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Κρουσσίων Καραμπίδης, ο πρόεδρος της ΑΝ.ΚΙ Παύλος Πασσαλίδης, ο π. δήμαρχος Αξιούπολης Γιάννης Πολυχρονίδης, η Διευθ. της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δάφνη Νιάκα, ο Βασίλης Σεργιαννίδης, ο Ηλίας Παπαδόπουλος, ο Γιάννης Πασσαλίδης, ο Σώτος Χρυσάφης πρόεδρος του “Αέροπου” και πλήθος κόσμου.