Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024, 3:46:20 μμ
Πέμπτη, 01 Απριλίου 2010 06:11

Ευχαριστήρια εκδήλωση Εύξεινου Πόντου Στοκχόλμης

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης και ενθουσιασμού εκατοντάδες Ελληνες ποντιακής καταγωγής προσήλθαν στο χώρο της Ελληνικής Κοινότητας της Βόρειας Στοκχόλμης, προσκεκλημένοι το συλλόγου Ποντίων Εύξεινος Πόντος Στοκχόλμης, για να τιμήσουν τους ελληνικής καταγωγής αλλά και Σουηδούς βουλευτές που προώθησαν ψήφισμα, που υπερψηφίστηκε στην Σουηδική βουλή την 11η Μαρτίου του 2010, το οποίο αναγνωρίζει την γενοκτονία τον Ελλήνων Ποντίων, Αρμενίων και Aσσυρο/Χαλδαίων από τον οθωμανικό και κεμαλικό ρατσισμό την περίοδο 1914-1923.


Παρόντες στην εκδήλωση τιμής και μνήμης ο πρόεδρος της Παμποντιακής ομοσπονδίας Ελλάδος  Γεώργιος Παρχαρίδης, ο β’ αντιπρόεδρος της ΠΟΕ   Γιάννης Αντωνιάδης και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΟΕ δημοσιογράφος της EΡT 3 Γεώργιος Γεωργιάδης.
Τους προσκεκλημένους υποδέχτηκε και χαιρέτισε σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου Ποντίων Εύξεινος Πόντος Στοκχόλμης με επικεφαλής τον πρόεδρο Κώστα Φραγγίδη.
Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γεώργιος Παρχαρίδης συνεχάρη από βάθος καρδίας τους Έλληνες Πόντιους της Σουηδίας και ιδιαίτερα τον σύλλογο Εύξεινο Πόντο Στοκχόλμης, καθώς και όλους τους βουλευτές που υποστήριξαν στην Σουηδική βουλή την απόφαση για την αναγνώριση, κάλεσε δε και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να μιμηθούν το παράδειγμα τις δημοκρατικής Σουηδίας με απώτερο στόχο την διεθνή και παγκόσμια καταδίκη της γενοκτονίας ως ορο συμφιλίωσης της Τουρκίας με το ιστορικό της παρελθόν.
Στην συνέχεια ο σύλλογος Ποντίων Εύξεινος Πόντος Στοκχόλμης τίμησε τους εξής βουλευτές και πολιτευτές για την υποστήριξη τους στο δίκαιο αίτημα το Ποντιακού Ελληνισμού:
1. Fredrick Malm βουλευτή του  κόμματος τον Φιλελευθέρων, που ανήκει στο κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος μάλιστα πήρε και αντίθετη θέση από την επίσημη γραμμή του κόμματος του που ήταν αρνητική.
2. Τον Ποντιακής καταγωγής βουλευτή του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Σουηδίας Νίκο Παπαδόπουλο, ο οποιος μάλιστα έχει αποδεχτεί σχετική πρόσκληση της ΠΟΕ να είναι ο κεντρικός ομιλητής τις παλλαϊκής εκδήλωσης μνήμης της 19ης Μαΐου 2010 στην πλατεία Αγίας Σοφιας στην Θεσσαλονίκη.
3. Ulla Hoffman  πρώην πρόεδρο του Αριστερού κόμματος Σουηδίας
4. Mats Pertoft βουλευτή Οικολόγων Πρασινων Σουηδίας.
5. Τον πολιτευτή του Αριστερού κόμματος Ποντιακής καταγωγής Τάσο Σταφυλίδη.
Επίσης, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και τιμήθηκαν οι εκπρόσωποι της Αρμενικής και Aσσυρο /Χαλδαϊκής κοινότητας.
Χαιρετισμό προς τους παρευρισκόμενους απηύθυνε ο πρόεδρος της αδερφής ομοσπονδίας συλλόγων Ποντίων στην Ευρώπη Γιάννης Mπουρσανίδης.
Την εκδήλωση κάλυψε δημοσιογραφικά τηλεοπτικό συνεργείο τις EΡT 3. Ο πρόεδρος της Παμποντιακής ομοσπονδίας Ελλάδος Γεώργιος Παρχαρίδης κάλεσε στο περιθώριο της εκδήλωσης τον πρόεδρο του συλλόγου Εύξεινος Πόντος Στοκχόλμης Κώστα Φραγγίδη καθώς και άλλα μέλη του Σουηδικού κοινοβουλίου να παραστούν και να τιμήσουν την εκδήλωση μνήμης της 19ης Μαΐου 2010 στην πλατεία Αγίας Σοφίας στην Θεσσαλονίκη.
Ο πρόεδρος του συλλόγου Εύξεινος Πόντος Στοκχόλμης Κώστας Φραγγίδης ευχαρίστησε το κλιμάκιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, αποδέχτηκε την πρόσκληση και δήλωσε έτοιμος μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να προχωρήσει σε συνεργασία με την ΠΟΕ, την ΟΣΕΠΕ αλλά και την ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ (DI.ΣΥ.PE) σε ενέργειες που θα βοηθήσουν στην διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας.