Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022, 2:01:52 μμ
Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022 17:24

"ΦΡΑΝΤαless ...γιατί Σκοτάδι στο Φως; "Επετειακή έκθεση ζωγραφικής στα ‘’Ελευθέρια’’ από την Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς "Οι Αργοναύτες"

Συντάκτης:

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εικαστική έκθεση, με επιρροές από το ρεύμα του συμβολισμού, φιλοξενείται την ερχόμενη εβδομάδα στο Φουαγιέ του Συνεδριακού Κέντρου Κιλκίς.

 

Πρόκειται για τις   "ΦΡΑΝΤαless ...γιατί Σκοτάδι στο Φως;" την έκθεση της εικαστικού Νατάσας Μπαλτούνα, η οποία πραγματεύεται τη ζωή των γυναικών στα αστικά σαλόνια της καθ’ ημάς Ανατολής, σε δύο χρόνους, καθορισμένους από τις φωτοσκιάσεις των έργων: φως για την ζωή στις εκεί πατρίδες και σκοτάδι για τα δύσκολα χρόνια του ξεριζωμού και της προσφυγιάς. Ακόμη και ο τίτλος της έκθεσης είναι δηλωτικός των κλιμακώσεων στην τέχνη της ζωγραφικής. Φραντάλα στην ποντιακή είναι η χαρούμενη, η πρόσχαρη γυναίκα, με τις ιδιότητες αυτές να υποχωρούν – το στερητικό less (λιγότερο) υπογραμμίζει την έκπτωση -  υπό το βάρος των δύσκολων συνθηκών που καλούνται να διαχειριστούν. Είκοσι δύο πίνακες γυναικών θα παρουσιαστούν στο Φουαγιέ του Συνεδριακού Κέντρου. Την ενδυματολογική τους αποτύπωση έχει επιμεληθεί η Λένα Καλαμαρινού, μιας και για κάθε κυρία ξεχωριστά έχει ραφτεί το δικό της ένδυμα και έχει ενσωματωθεί στο πορτραίτο.

Την έκθεση  "ΦΡΑΝΤαless ...γιατί Σκοτάδι στο Φως;" διοργανώνει η Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς ‘’Οι Αργοναύτες’’  στο πλαίσιο εορτασμού των ‘’Ελευθερίων’’ της πόλης του Κιλκίς και με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, ως αφιέρωμα στην Ελληνίδα του Εύξεινου Πόντου και της Μικράς Ασίας.

Τα εγκαίνιά της θα γίνουν τη Δευτέρα 27 Ιουνίου στις 19:00. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης κρατούν οι Δημήτρης Χατζηαγγελίδης και Κωνσταντίνος Νικολαΐδης ενώ την παρουσίαση θα κάνει η Λένα Σαββίδου.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Κιλκίς και θα είναι επισκέψιμη στο κοινό με ελεύθερη είσοδο μέχρι την Παρασκευή 1η Ιουλίου. Ώρες λειτουργίας: 9:00-13:30 και 17:30-20:30.