Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2022, 6:13:30 μμ
Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2022 21:10

Γαλησσά και Ντελαγκράτσια οι εκδρομείς του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Περιπατητών Κιλκίς

Εντυπωσιασμένοι από την διαχρονική λάμψη της σχεδιασμένης από τον Ιωάννη Καποδίστρια ως βιομηχανικό, ναυπηγικό, εκπαιδευτικό κέντρο της χώρας στη Σύρα, ολοκλήρωσαν την τετραήμερη εκδρομή (29/9-3/10) τα μέλη του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Περιπατητών Κιλκίς που συμμετείχαν.

 

Στον Πατριάρχη του Ρεμπέτικου Μάρκο Βαμβακάρη ήταν αφιερωμένη η επίσκεψη για αυτό στην ρεμπετοκατάσταση ακούγανε μόνο Μάρκο.

Οι περίπατοι στην Άνω Σύρο, γύρο από την πλατεία Μιαούλη και τα στενά με ή χωρίς σκαλιά ήταν μοναδικοί. Η επίσκεψη στο θέατρο Απόλλων, πρώτο της χώρας, το πρώτο Γυμνάσιο πρώτο της χώρας όπου φοίτησαν ο  Ελ. Βενιζέλος και άλλοι μεγάλοι μας, το Νεώριο, πρώτο της χώρας ναυπηγείο, επιβεβαίωσαν πως επιλέξανε σωστά τα μέλη του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κιλκίς να πάνε στην σχεδιασμένη ως πρωτεύουσα Ερμούπολη που διατηρεί το χρώμα της πλούσιας παράδοσης σε κτίρια και υποδομές.  Οι εκδρομείς πέρασαν από Γαλησσά και Ντελαγκράτσια με τα ματόκλαδα όλων να λάμπουν. Η Ερμούπολη διατηρεί βιομηχανικό Μουσείο πριν την μετοίκηση των βιομηχανιών στον Πειραιά. Έτσι πήγε και ο Μάρκος στον Πειραιά και να μετατρέψει τους περιθωριακούς ρεμπέτες σε βασικούς της δημιουργίας λαϊκούς καλλιτέχνες.

 Γεύτηκαν οι Κιλκίσιοι εκδρομείς συριανά λουκούμια, σμυρνέϊκης στην καταγωγή  τεχνικής.

Πατριωτική αναπτέρωση αισθάνθηκαν στο πρώτο Μνημείο μετά την Επανάσταση με τον θλιμμένο λέοντα για τους νεκρούς μας μπροστά στον Άγιο Νικόλαο. Συγκινησιακό αποκορύφωμα όλων η επίσκεψη στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου που φιλοξενεί την ομώνυμη εικόνα του Δομήνικου Θεοτοκοπούλου (EL GRECO) για να ευλογεί όλη την Ελλάδα.