Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024, 4:19:34 πμ
Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2024 19:40

Γευστικές απολαύσεις και παραδοσιακοί χοροί στην 11η Γιορτή Πίτας του Πυργωτού Κιλκίς

Γευστικό κομμάτι της γαστρονομικής μας παράδοσης και σημείο αναφοράς του τόπου καταγωγής και της αγροτικής του παραγωγής, οι πίτες δεν έλειψαν από τα στρωμένα τραπέζια στο προαύλιο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Πυργωτού το περασμένο Σάββατο. 

 

Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πυργωτού κράτησε για ενδέκατη χρονιά τα ηνία της Γιορτής Πίτας και έφερε σε επαφή τους επισκέπτες του με εκλεκτές γεύσεις προσφέροντάς τους δωρεάν  μια μεγάλη ποικιλία από πίτες χειροποίητες, με ιδιαίτερη τεχνική στην παρασκευή και πλούσιες στρώσεις από φύλλα και γέμιση από τυρί,  σπανάκι,  πράσο, χόρτα,  κολοκύθι, τραχανά  κ.α. και  άλλα νόστιμα εδέσματα όπως πιροσκί και λουκουμάδες.

Η Γιορτή της Πίτας συνδυάστηκε με πατινάδα, με παραδοσιακές μουσικές και χορούς που έδωσαν ζωντάνια τις γειτονιές του χωριού. Τα χορευτικά τμήματα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Πυργωτού, της Πολιτιστικής Λέσχης Εργαζομένων ΟΤΕ Θεσσαλονίκης, του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου ‘’Παναγία Σουμελά’’ Παλατιανού και του Πολιτιστικού Συλλόγου Βόρειας Ελλάδας ‘’Αλέξανδρος’’ συνέχισαν τους πατροπαράδοτους χορούς τους στο προαύλιο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου.

Η διοργάνωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Κιλκίς, ο οποίος τόνισε ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης χαιρετίζοντας την εκδήλωση, στέκεται με σεβασμό στο πολιτιστικό κληροδότημα του Πυργωτού και ενισχύει κάθε προσπάθεια του τοπικού Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου να  μπολιάσει με τις αξίες της παράδοσης και τη νέα γενιά.