Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024, 4:36:14 μμ
Σάββατο, 15 Μαϊος 2010 21:55

Γρηγόρης Κυριακού : Αγάλματα και Μνημεία του Κιλκίς

kiriakou_grigoris


Ένας "κρυμμένος θησαυρός" ήρθε πρόσφατα στο φως με την κυκλοφορία του βιβλίου του Γρηγόρη Σ. Κυριακού που τιτλοφορείται "Αγάλματα και Μνημεία του Κιλκίς", και εκδόθηκε από τον Δήμο Κιλκίς. Ο συγγραφέας μάς καλεί για έναν περίπατο στην πόλη, τους οικισμούς και τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Κιλκίς μέσα από μια καταγραφή προτομών, ηρώων, ανδριάντων, αγαλμάτων που στέκουν βουβά ανάμεσα μας και προσπαθούν να θυμίσουν ιστορικές στιγμές αυτού του τόπου.
Στο βιβλίο τίθεται αρχικά ένα γενικό χρονολογικό πλαίσιο, ενώ στη συνέχεια παρουσιάζονται αναλυτικά όλα τα μνημεία με πληροφορίες για τη χρονολογία ανέγερσης, το τιμώμενο πρόσωπο καθώς και το φορέα που έλαβε τη σχετική πρωτοβουλία.
Ο "Χορός" του Αντώνη Σώχου – ένα έργο άγνωστο στους πολλούς – συνδέεται τόσο  με την ιστορία της πόλης όσο και με την προσπάθεια της γενιάς των καλλιτεχνών του 1930 να αλλάξει την πορεία της ελληνικής τέχνης.
Η "Νεότης" του Γ. Καστριώτη – που το δίδυμο της έργο βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη – ατενίζει με αισιοδοξία και τόλμη το μέλλον, έξω από το γήπεδο, στην είσοδο της πόλης.
Το Ηρώο των Πεσόντων στη Μάχη του 1913 δεν θα μπορούσε να λείπει από τα σημεία αναφοράς. Στην κορυφή του πευκόφυτου λόφου των πυροβόλων, εκεί όπου ανέβηκε ο Ε. Βενιζέλος ως πρωθυπουργός για τα αποκαλυπτήρια του, θυμίζει ένδοξες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Υπάρχουν όμως ακόμα περισσότερα, που μας περιμένουν να τα ανακαλύψουμε. Όπως η αναθηματική στήλη και οι προτομές του Δημοτικού Πάρκου ή τα ηρώα των οικισμών.
Στο βιβλίο τίθενται και ερωτήματα για έργα που ενώ σύμφωνα με τις πηγές θα έπρεπε να υπάρχουν στο Κιλκίς, αυτά δεν βρέθηκαν πουθενά. Τέτοια είναι ο "Γολγοθάς" του Δημητρίου Βιτσώρη, μέλους της ομάδας "ΤΕΧΝΗ" των καλλιτεχνών του 1930,  σειρά ζωγραφικών πινάκων που αν και λήφθηκε απόφαση(1938-1939) για αγορά τους  δεν γνωρίζουμε τί τελικά έγινε κ.α.      
Το βιβλίο διατίθεται για όλους τους δημότες απ' το βιβλιοπωλείο του Όθωνα Γραμματικόπουλου στο Κιλκίς. Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στις 21 Ιουνίου 2010 και ώρα 8.30μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς.