Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024, 7:04:42 μμ
Παρασκευή, 09 Απριλίου 2010 12:56

Γυναίκες του κόσμου

Την  Δευτέρα 19 Απριλίου 2010 στις 8 μ.μ στην αίθουσα “Κούρος Ευρωπού” της  ΤΕΧΝΗΣ θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής “Γυναίκες του κόσμου”, της Τάssαs Mπιτσάνη - Πέτρου. Η Τάssα Mπιτσάνη Πέτρου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε φιλολογία και είναι διδάκτορας της Βυζαντινής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Θέμα της διδακτορικής της διατριβής ήταν “Οι γυναικείες μορφές στο ζωγραφικό έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου”.


Είναι μαθήτρια “του ζωγράφου των τρένων” Στέλιου Μαυρομάτη. Την ενδιαφέρει ιδιαίτερα η απεικόνιση προσώπων και ο ψυχισμός τους, η απόδοση εικόνων από τη φύση, το μικρόκοσμο και μακρόκοσμο, καθώς και η θέση της γυναίκας και του παιδιού στο σύγχρονο κόσμο και προβληματίζεται ιδιαίτερα για τους πιθανούς τρόπους συνεσφοράς της Τέχνης στα προβλήματά τους.
Η ιστορικός Τέχνης Δρ. Μαρία Καγιαδάκη, αναφερόμενη στο έργο της της Τάssαs Mπιτσάνη Πέτρου, γράφει μεταξύ άλλων τα εξής΅”Κύριο χαρακτηριστικό των έργων της, είτε πρόκειται για προσωπογραφίες, είτε για νεκρές φύσεις, ή για συνθέσεις εμπνευσμένες από κοινωνικά ή κοσμολογικά θέματα, είναι το πάθος για το χρώμα αλλά και για την κίνηση. Δυναμικές πινελιές, με πλαστική υφή, συνθέτουν μορφές και εικόνες που μοιάζουν να φλέγονται. Η βασική εκφραστική ύλη για τη ζωγράφο είναι το χρώμα που πάλλεται πάνω στην επιφάνεια. Το εκρηκτικό κόκκινο, το έντονο κίτρινο  και το μπλε κυριαρχούν. Πρόκειται για μία δυναμική ζωγραφική που αντλεί στοιχεία από τις αρχές της αφαίρεσης, ζωγραφικής σαφέστατα επηρεασμένη, επίσης, από εκείνη του δασκάλου της. Στέλιου Μαυρομάτη. Εμφανής είναι ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας του έργου της:  ακόμη και οι πινελιές της μοιάζουν να σχηματίζουν μικρές ανθρώπινες φιγούρες, που αιωρούνται στο χώρο”.
Η Θάλεια - Μαρία Αλεξάκη, Μουσειολόγος, εξ άλλου γράφει για την καλλιτέχνιδα:”Χρωματικές εκρήξεις, έντονα καθαρά χρώματα και σίγουρες σταθερές πινελιές ορίζουν το θέμα. Με τη χρήση των βασικών χρωμάτων, του κίτρινου, του μπλε και του κόκκινου και με τη βοήθεια και των δευτερευόντων η καλλιτέχνις αποτυπώνει πρόσωπα, νεκρές φύσεις, συνθέσεις αφηρημένες ή άλλες που εστιάζουν σε θέματα με κοινωνικό ή κοσμολογικό ενδιαφέρον”.
Τέλος η Ελένη Μερκενίδου, Δρ. φιλοσοφικής - λογοτέχνης, αναφερόμενη στα έργα της Τάssαs Mπιτσάνη Πέτρου λέιε:”Στα έργα της  Τάssαs Mπιτσάνη Πέτρου ακόμα και τα κοινωνικά προβλήματα, όπως η πείνα κι ο θάνατος των παιδιών είτε ο αγώνας των γυναικών του κόσμου, φωτίζονται από την ελπίδα. Κανένας αγωνιστής δεν είναι μόνος από τη στιγμή που ο αγώνας του γίνεται ζήτημα της τέχνης και της φιλοσοφίας, τουλάχιστον. Ο ίδιος αγώνας είναι μια άνοιξη στο χειμώνα της έκπτωσης των αξιών...’Οσο υπάρχει έστω και μια φαντασία που δημιουργεί, μπορούμε να ελπίζουμε σε μια αέναη άνοιξη”.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Μαϊου 2010. Οι ώρες λειτουργίας της έιναι: καθημερινά 10 π.μ. - 12 και 4.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ. Σάββατο 10 π.μ.-6 μ.μ.