Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021, 5:19:05 πμ
etpa
Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021 18:18

«Η αλήθεια» και «Μαμά από το Πουθενά» στο σινεμά της Τέχνης στο Μεταλλικό

Συντάκτης:

Συνεχίζουμε τις προβολές στο θερινό μας σινεμαδάκι στο Στέκι της Τέχνης στο Μεταλλικό την ταινία «Η Αλήθεια / La Vérité» 4*, του Χιροκάζου Κόρε-Έντα, τη Δευτέρα  2 Αυγούστου, στις 9.30 το βράδυ.

Αν υπάρχει ένας σκηνοθέτης που συνεχίζει επάξια την παράδοση και την παρακαταθήκη του Γιασουτζίρου Οζου, αυτός είναι σίγουρα ο Χιροκάζου Κόρε-Έντα.

Όχι τόσο λόγω της κοινής ιαπωνικής καταγωγής, όσο κυρίως γιατί μέσα από τα χαμηλόφωνα και λιτά οικογενειακά δράματά του ανατέμνει κι αυτός τις ανθρώπινες σχέσεις και αποκαλύπτει την αλήθεια και την ομορφιά, όπως αυτές ξεδιπλώνονται χωρίς μεγαλοστομίες ή δραματικές εξάρσεις μέσα από μικρές, καθημερινές στιγμές.

Ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της εποχής λοιπόν, ο Ιάπωνας δημιουργός, Κορεέντα Χιροκάζου, επιστρέφει με τη νέα του ταινία και αποδεικνύει μέσα από την «Αλήθεια» του, την οικουμενικότητα της Έβδομης Τέχνης και της Κινηματογραφικής Γλώσσας, που δεν γνωρίζει σύνορα και τείχη.

Για να το καταφέρει αυτό, επιστρατεύει τις δύο σημαντικότερες Γαλλίδες ηθοποιούς, Κατρίν Ντενέβ και Ζυλιέτ  Μπινός, καθώς και τον ιδανικό εκφραστή του ανεξάρτητου Αμερικανικού Σινεμά, Ίθαν Χοκ.

«Εάν τόλμησα να κάνω μια ταινία σε γλώσσα που δεν ήταν η δική μου, με συνεργάτες που μιλούσαν μόνο Γαλλικά, ήταν μόνο γιατί εκείνοι ήθελαν να δουλέψουν μαζί μου. Η Ζυλιέτ Μπινός ήταν εκείνη που έκανε την πρώτη κίνηση. Γνωριζόμασταν αρκετό καιρό κι όταν ήρθε στην Ιαπωνία το 2011 μου είπε ότι κάποια στιγμή πρέπει να δουλέψουμε μαζί. Η πρόταση της αποτέλεσε το σημείο εκκίνησης της συνεργασίας μας. Θα ήθελα λοιπόν, να εκφράσω αρχικά το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μου για την τόλμη της. Στην καρδιά του σεναρίου βρίσκεται ένα θεατρικό που είχα αρχίσει να γράφω το 2003 για μια βραδιά στο καμαρίνι μιας ηθοποιού που τελειώνει η καριέρα της. Προσάρμοσα το σενάριο αυτό για τον κινηματογράφο, μιλώντας πια για μια ηθοποιό του κινηματογράφου και την κόρη της. Καθώς έγραφα τη νέα ιστορία, μίλησα πολλές φορές με την Κατρίν Ντενέβ και τη Ζυλιέτ Μπινός για το πώς είναι η ζωή του ηθοποιού και ήταν οι δικές τους λέξεις που τροφοδότησαν το σενάριο και το έφεραν στη ζωή. Ήθελα την ιστορία μου να λαμβάνει χώρα το φθινόπωρο γιατί ήθελα να τονίσω την εσωτερική πάλη της κεντρικής ηρωίδας. Ελπίζω το κοινό να παρατηρήσει πως τα πράσινα του κήπου αλλάζουν χρώμα καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.» αναφέρει ο Κορεέντα Χιροκάζου.

Γαλλία, Ιαπωνία, 2019

 • Παραγωγή:Μιριέλ Μερλάν
 • Σκηνοθεσία:Κορεέντα Χιροκάζου
 • Σενάριο:Κορεέντα Χιροκάζου
 • Μουσική:Αλεξέι Εγκί
 • Πρωταγωνιστούν:Κατρίν Ντενέβ, Ζιλιέτ Μπινός, Ίθαν Χοκ
 • Διάρκεια:106 λεπτά

 

«Μαμά από το Πουθενά / Momo»

Συνεχίζουμε τις προβολές στο θερινό σινεμαδάκι στο Στέκι της Τέχνης στο Μεταλλικό, την Τετάρτη 4 και Πέμπτη 5 Αυγούστου, στις 9.30, με τη γαλλική κωμωδία «Μαμά από το Πουθενά / Momo» των Βίνσεντ Λομπέλ, Σεμπαστιάν Τιερί.

Μια  κωμωδία με υπέροχους πρωταγωνιστές και έξυπνο εύρημα.

Ο κύριος και η κυρία Πριού είναι ένα παντρεμένο ζευγάρι εξηντάρηδων, κομψό, ευκατάστατο, με μια καλοζυγισμένη, ευχάριστη ζωή. Αυτή η ισορροπία ανατρέπεται εκ βάθρων, όταν τους προσεγγίζει επίμονα ο Πατρίκ, ένας κωφάλαλος νεαρός. Παρότι ο Πατρίκ μιλά τόσο μπερδεμένα που ο κύριος Πριού αδυνατεί να τον καταλάβει, η αποκάλυψη του Πατρίκ είναι ξεκάθαρη: ισχυρίζεται ότι είναι ο γιος τους, τον οποίο εγκατέλειψαν όταν ήταν τεσσάρων κι έχει επιστρέψει, γεμάτος αγάπη, για να τους γνωρίσει τη γυναίκα που θα παντρευτεί. Οι Πριού είναι σίγουροι ότι δεν έχουν κάνει παιδί, μόνο που η κυρία Πριού βλέπει το μητρικό της ένστικτο να ζωντανεύει - μια κι ανέκαθεν ήθελε να γίνει μητέρα - και στον Πατρίκ βρίσκει το γιο που της στέρησε η ζωή. Μήπως, λοιπόν, είναι πράγματι δικός της;

Την ταινία φωτίζει η παρουσία της Κατρίν Φρο, έτοιμης να γεμίσει την κυρία Πριού με συναίσθημα και αγωνίες  και, φυσικά,  ο Κριστιάν Κλαβιέ που είναι απολαυστικός από μόνος του, μια διαρκής πηγή γέλιου.

Ο Κλαβιέ με το ρόλο του πατέρα στο “Θεέ μου τι σου Κάναμε”, μία από τις πιο επιτυχημένες γαλλικές κωμωδίες την τελευταία δεκαετία έχει αφήσει εποχή και έχει αγαπηθεί από τους φίλους του γαλλικού και μη κινηματογράφου.

Η Φρο, αναγνωρισμένη για το ταλέντο της, κέρδισε βραβείο Σεζάρ το περασμένο έτος για την ερμηνεία της στο “Μαργκερίτ”, το οποίο ήταν μια σημαντική καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία στη Γαλλία αλλά και στο εξωτερικό.

Γαλλία, Βέλγιο

 • Σκηνοθεσία:Βίνσεντ Λομπέλ, Σεμπαστιάν Τιερί
 • Σενάριο:Σεμπαστιάν Τιερί, Πασκάλ Αρμπιγιό
 • Μουσική:Μισέλ Τορντζμάν, Μαξίμ Ντεσπρέζ
 • Πρωταγωνιστούν:Κριστιάν Κλαβιέ («Θεέ μου τι σου κάναμε» «Αστερίξ», ) Κατρίν Φρο, Σεμπαστιάν Τιερί, Πασκάλ Αρμπιγιό
 • Διάρκεια:85 λεπτά

Τετάρτη και Πέμπτη 4 και 5 Αυγούστου, ώρα 9.30 οι δρόμοι οδηγούν  στο Στέκι της ΤΕΧΝΗΣ στο Μεταλλικό για μεγάλες απολαύσεις με όμορφες παρέες!

Μασκούλες μην ξεχάσετε!

Στις προβολές θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας για την προστασία της υγείας των συμμετεχόντων και την αποφυγή της διασποράς του covid 19.