Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024, 2:57:57 πμ
Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2008 11:10

«Η Βεγγέρα»

Το θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Αξιούπολης  θα παρουσιάσει το θεατρικό έργο "Η Βεγγέρα" του Ηλία Καπετανάκη, το Σάββατο 19 Ιανουαρίου στις 8:00 μ.μ., την Κυριακή 20 Ιανουαρίου στις 6:00 μ.μ. και στις 8:00 μ.μ. και την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου στις 8:00 μ.μ. , στην αίθουσα τελετών του Ε.Π.Α.Λ. Αξιούπολης.
Το θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Αξιούπολης άρχισε να λειτουργεί από το Μάρτιο του 2006. Το 2007 παρουσίασε το έργο «Εκκλησιάζουσαι» του Αριστοφάνη στο Δήμο Αξιούπολης, στο Δήμο Πολυκάστρου και στο Φεστιβάλ ερασιτεχνικών θεάτρων του Δήμου Νεάπολης Θεσσαλονίκης. Στο Φεστιβάλ Ορεστιάδας τον ίδιο χρόνο κατέλαβε την εικοστή θέση σε σύνολο ενενήντα δύο θεατρικών έργων που είχαν υποβληθεί.

Η  ΒΕΓΓΕΡΑ
Η Βεγγέρα ένα άρτιο θεατρικό μονόπρακτο πρωτοπαίχτηκε τον Μάρτιο του 1894 στο Θέατρο των Κωμωδιών, από το θίασο του Δ. Κοτοπούλη. Τον επόμενο χρόνο τυπώθηκε στο Εθνικόν Ημερολόγιον του Κ. Σκόκου.
Οι  ήρωες του χαρακτηρίζονται από   μίμηση των νέων ηθών, αντιγράφουν τους μεγαλοαστούς χωρίς να είναι μεγαλοαστοί, προσποιούνται πως είναι ευγενείς ενώ είναι αγενέστατοι. Οι ήρωές του μιλάνε ακατάσχετα, για την πολιτική κατάσταση χωρίς να βγάζουν συμπεράσματα.
  «Κυβέρνησις έπρεπε να είμαι εγώ! Θα έκανα το κράτος ρολόγι για 24 ώρες! …Να σου περιορίσω αμέσως τα έξοδα του προϋπολογισμού εις το ήμισυ,…να σου αυξήσω τα έσοδα εις το διπλάσιον,…να σου τραβήξω το κοντύλι του στρατού,…εκατάλαβες;…»  
  Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει αυτές τις φράσεις από το σύνολο του κόσμου. Αλλά πάντα φταίνε οι άλλοι, ποτέ εμείς οι ίδιοι.
«Η Βεγγέρα είναι ιατρική στηθοσκόπηση, μικροβιολογική εξέταση της οικογενείας» λέει ο συγγραφέας
«Η Βεγγέρα είναι ιατρική στηθοσκόπηση, μικροβιολογική εξέταση της κοινωνίας» λέμε εμείς.
Εισιτήρια (5 ευρώ) προπωλούνται στο Δημοτικό κατάστημα κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
    Θα διατίθενται επίσης εισιτήρια στην είσοδο της αίθουσας πριν την παράσταση.

ΗΛΙΑΣ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ
Ο  Ηλίας Στ.  Καπετανάκης  γεννήθηκε το 1859 στο Οίτυλο της Πελοποννήσου και σπούδασε νομικά. Έγραψε μια τρίπρακτη κωμωδία, τον Γενικό Γραμματέα (1893) και δύο μονόπρακτες, τη Βεγγέρα (1894) και το Γεύμα του Παπή (1901), επίσης σε συνεργασία με τον Ν. Ι. Λάσκαρη, την επιθεώρηση «Αι Υπαίθριοι Αθήναι» (1894).

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ:
Νίκη Δανιηλίδου-Πίπης, Αναστασία Λιακοπούλου ΜΑΡΙΚΑ/ΔΗΜΗΤΡΩ, Ελένα Λιακοπούλου-ΚΑΤΙΝΑ/ ΔΗΜΗΤΡΩ, Κώστας Μανασσης-ΚΥΡΙΟΣ ΝΕΡΟΥΛΟΣ, Χρήστος Μέλλιος-ΚΥΡΙΟΣ ΣΤΕΝΟΣ, Δημήτρης Νίκογλου-ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΝΟΣ, Ελεονώρα Παπαρήγα-ΚΥΡΙΑ ΣΤΕΝΟΥ, Μαρία Παπαρήγα-ΜΑΡΙΚΑ/ΦΡΟΣΩ, Ελένη Πλαλή– ΚΑΤΙΝΑ / ΦΡΟΣΩ, Μάνος Σιωνίδης- ΠΙΠΗΣ,  Τάνια Τσούκα-ΕΛΕΝΗ ΝΕΡΟΥΛΟΥ.
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ:
Κούρτης Τζίμης
ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ-ΦΩΤΙΣΜΟΙ
Πρώιος Στέργιος
ΒΟΗΘΟΙ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΙ & ΒΟΗΘΟΙ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΙ
Ιωάννα Χατζηκωνσταντελη, Δανάη Πανα.