Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024, 1:02:31 πμ
Τετάρτη, 22 Μαϊος 2024 10:05

Η Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» τίμησε τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

 Η Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» με αίσθημα βαθιάς τιμής, τίμησε τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, μια τραγωδία που σημάδεψε την ιστορία του Ελληνισμού και άφησε ανεξίτηλα σημάδια στις ψυχές και τις καρδιές μας, πραγματοποιώντας για ακόμα μια χρονιά την πιο ιστορική και καταστατική εκδήλωση της Ένωσής μας, την Λαμπαδηφορία στο μνημείο μας της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η Λαμπαδηφορία έλαβε μέρος την Τετάρτη 15 Μαΐου και ξεκίνησε από το εντευκτήριο της Ένωσης, με τα μέλη της, με κατάληξη την Πλατεία Ειρήνης στο μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Εκεί πραγματοποιήθηκε η τελετή μνήμης με την απαγγελία ενός ποντιακού μοιρολογιού από τον π. Πολύκαρπο Κοντοζίδη, τηρώντας ενός λεπτού σιγής και ανάβοντας κεριά προς στην μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τρόπους να τιμήσουμε τους προγόνους μας και να διασφαλίσουμε ότι η θυσία τους δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

Η Ένωσή μας, συμμετείχε επίσης στις παρακάτω εκδηλώσεις της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, δίνοντας το παρόν:

Στην Φλόγα Μνήμης του Δήμου Κιλκίς που έλαβε χώρα την Παρασκευή 17 Μαΐου με μέλη της Ένωσης ντυμένα με παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές και κρατώντας το λάβαρό μας και την σημαία με το επετειακό λογότυπο της γενοκτονίας ( G ).

Στην κεντρική εκδήλωση της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Μαΐου:

Στο Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Ελλήνων του Πόντου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος με μέλη της Ένωση ντυμένα με παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές και προσφέραμε κόλλυβα στους παρευρισκόμενους προς τη μνήμη των εκλιπόντων θυμάτων αποτίνοντας φόρο τιμής στα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας και εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας προς τους απογόνους τους.

Στην επιμνημόσυνη δέηση στην Πλατεία Ειρήνης του Κιλκίς μπροστά από το μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού με εκπρόσωπο και πρόεδρο της Ένωση κ. Παναγιώτη Δαμιανίδη καταθέτοντας στεφάνι προς τιμήν των θυμάτων.

Στην κεντρική εκδήλωση Μνήμης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Μαΐου στην Πλατεία Αγίας Σοφίας στην Θεσσαλονίκη συμμετέχοντας η Ένωση με μέλη της στην επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας του Πόντου, στο μνημείο Γενοκτονίας του Δήμου Θεσσαλονίκης και πορεία διαμαρτυρίας προς το Τούρκικο Προξενείο και επίδοση Ψηφίσματος.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας αυτής αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ιστορικής δικαιοσύνης και της ηθικής αποκατάστασης για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Αποτελεί χρέος μας ως κοινωνία και ως έθνος να διατηρούμε ζωντανή την μνήμη των θυμάτων και να αγωνιζόμαστε για την αναγνώριση της γενοκτονίας σε διεθνές επίπεδο.