Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021, 6:40:31 πμ
etpa
Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020 21:00

Η πολιτιστική κληρονομιά της Γουμένισσας

Συντάκτης:

Εδώ που βάδισαν οι οικοδομούντες τον περίλαμπρο ναό, πριν από 150 χρόνια.
Εδώ που γενεές και γενεές Γουμενισσιωτών έτρεχαν και έπαιζαν στη κοινή αυλή του ιστορικού σχολείου και της ιστορικής εκκλησίας.


Εδώ που ευλόγησε ο οικουμενικός Πατριάρχης μας κ.κ. Βαρθολομαίος και ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλος, τη νέα μητρόπολη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου.
Τα δύο Πολιτιστικά έργα που υλοποιούνται στη Γουμένισσα προσδίδουν κύρος και αποδίδουν σεβασμό στην ιστορία των προγόνων της Γουμένισσας και της ευρύτερης περιοχής.
Το έργο των σωστικών αρχαιολογικών ανασκαφών στον περιβάλλοντα χώρο του αγίου Γεωργίου Γουμένισσας, συνεχίζεται, με την κατασκευή απλού στεγάστρου για την προστασία των ιστορικών ευρημάτων.
Το έργο των σωστικών ανασκαφών υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κεντρικης Μακεδονίας.
Η προϊσταμένη της Ε.Φ.Α. κ. Γεωργία Στρατούλη και η υπεύθυνη στο έργο αρχαιολόγος κ. Μάγδα Παρχαρίδου επιμελήθηκαν την πρόταση για την προστασία και συντήρηση των ευρημάτων και σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού θα περάσουν την πρόταση από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, για έγκριση, πολύ σύντομα.
Πατέρας Χριστόδουλος Παπακώστας