Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020, 7:49:23 μμ
Τετάρτη, 03 Απριλίου 2019 20:47

Η Τέχνη που μοσχοβολάει Θεό!

Συντάκτης:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Μ.Κ.Ε. ΤΕΧΝΗ σας καλεί στα εγκαίνια της έκθεσης του τμήματος αγιογραφίας της την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019 και ώρα 7.30 το απόγευμα στην αίθουσα “Κούρος Ευρωπού” στην Τέχνη.
Η Αγιογραφία, η ζωγραφική απεικόνιση αγίων ή θρησκευτικών σκηνών από τα συναξάρια και τους βίους των Αγίων είναι μια εκδήλωση της παράδοσης της εκκλησίας ισότιμη με την προφορική και τη γραπτή. Η προσκύνηση των εικόνων προέρχεται από το θεμελιώδες δόγμα της Εκκλησίας της ομολογίας, δηλαδή της ενανθρώπισης του Θεού.


Η εικόνα δεν είναι μια απλή θρησκευτική ζωγραφιά, αλλά μια παράσταση γεμάτη συμβολισμούς. Έτσι, για παράδειγμα, τα μάτια ζωγραφίζονται μεγάλα, για να μας υπενθυμίζουν ότι έχουν δει τα «μεγάλα» και «υψηλά». Το κεφάλι, πολλές φορές, είναι αφύσικα διογκωμένο συμβολίζοντας την άνωθεν σοφία. Η μύτη είναι στενή και επιμήκης, γιατί δεν «οσφραίνεται» τα του κόσμου, αλλά «την οσμήν ευωδίας πνευματικής». Τα χρώματα των ενδυμάτων και των ζώων, τα σχήματα των βουνών, όλα αποκτούν έναν χαρακτήρα συμβολικό, μυστικό και ταπεινό. Για να μετατραπεί ένα κομμάτι ξύλου σε ένα λατρευτικό μέσο, όπως η εικόνα, χρειάζεται υπομονή, πειθαρχία, απλότητα, σιωπή, κατάνυξη.
Ο δάσκαλος και συνεργάτης της Τέχνης, Πέτρος Καλλίνος με αυτή ακριβώς τη σύνεση, την κατάνυξη και πειθαρχία που απαιτείται, δίδαξε στους συμμετέχοντες την εικαστική αγιογραφία και το αποτέλεσμα καλείσθε να θαυμάσετε και να εισέλθετε σ΄έναν κόσμο κατανυκτικό και σεπτό μέσα από μια τέχνη που μοσχοβολά Θεό.
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 10 έως τις 30 Απριλίου 2019 και θα είναι επισκέψιμη καθημερινά εκτός σαββατοκύριακου από τις 5 έως τις 8 το απόγευμα.