Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024, 7:59:31 μμ
Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010 10:00

Ημέρα της Γυναίκας στη Γρίβα

Άρωμα γυναίκας πλαισίωσε την εκδήλωση που διοργάνωσε, τη Δευτέρα 8 Μαρτίου, ο «Σύλλογος Γυναικών Γρίβας», με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε σημειώνοντας επιτυχία, απήχηση και μεγάλη ανταπόκριση από τις γυναίκες όλης της περιοχής. Το σκηνικό που επικράτησε ήταν ατέλειωτο κέφι και καλή διάθεση, αλλά παράλληλα πλούσια γνώση και προβληματισμός. Επρόκειτο για μια εκδήλωση η οποία επιφύλασσε σε όλες τις παρευρισκόμενες πολύ κέφι, γλέντι, ενημέρωση για ουσιώδη θέματα που αφορούν τη γυναίκα, αλλά και πολλές εκπλήξεις.


Η γιορτή πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΥΦΕΣ» Γουμένισσας-Γρίβας, στην αίθουσα συνεστιάσεων του κ. Ευστάθιου Κετσετζίδη.
Η πρόεδρος του «Συλλόγου Γυναικών Γρίβας» Δήμητρα Κικίρη, η οποία καλωσόρισε με θέρμη όλα τα παρευρισκόμενα μέλη, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βλάχων Κάρπης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Παιόνων Γουμένισσας, το Σ.Ε.Ο. Γουμένισσας, την πρόεδρο του Δ.Σ. του Δ.  Ευρωπού Σοφία Κεχαγιά, τη Δημοτική Σύμβουλο και χοροδιδάσκαλο Αικατερίνη Κούπανη, ευχήθηκε χρόνια πολλά.
«Η βραδιά αυτή της «Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας», διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά, καταξιώνοντας το σύλλογό μας με τις δραστηριότητές του στην τοπική κοινωνία σαν φορέα πολιτισμού. Αυτό που κάνουμε πρέπει πρώτα να ευχαριστεί εμάς τις ίδιες, χωρίς να επιθυμούμε να υποκαταστήσουμε κανέναν σύλλογο, αν όμως με τις δραστηριότητές μας προσφέρουμε στην πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη του χωριού μας, αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα.
Θέλω να ανακοινώσω τη λειτουργία χορωδίας από τα μέλη του Συλλόγου με χορωδιακό δάσκαλο τον κ. Αντώνιο Παπαδόπουλο, και όσες φίλες το επιθυμούν μπορούν να εγγραφούν».
Στην συνέχεια προσκάλεσε στο βήμα την κεντρική ομιλήτρια κ. Μαρία Κικίρη, Φιλόλογο, Δημοτική Σύμβουλο από το Δήμο Ευρωπού, πρώην Αντιδήμαρχο και από τους νεώτερους Δημοτικούς Συμβούλους του Ελληνικού Κράτους, με θέμα ομιλίας «η 8η Μαρτίου».
Η πρόεδρος αιτιολόγηση την επιλογή της ομιλήτριας αναφέροντας πως έτσι τιμούμε τη νέα γυναίκα που ασχολείται με τα κοινά. Επίσης, ευχαρίστησε τα χάλκινα της Γουμένισσας για τη συμμετοχή τους στη γιορτή.
Η κ. Μαρία Κικίρη, αφού ευχαρίστησε το σύλλογο για την πρόσκληση και καλωσόρισε τις γυναίκες, μίλησε για τη σπουδαιότητα της μέρας αυτής. Χαρακτηριστικά είπε:
«Για τη γυναικά, που μέσα στους αιώνες την θεωρούσαν την πηγή του κακού για όλα, την είχαν στο περιθώριο, αλλά παρόλα αυτά τίποτα δεν την εμπόδισε να υψώσει το ανάστημά της και να διεκδικήσει αυτά που της ανήκουν.
Πάντα κάποιες μορφές γυναικών ξεχώριζαν, δημιουργώντας τις Μητριαρχικές κοινωνίες, όπου χάθηκαν στα βάθη του παρελθόντος χρόνου. Από τις αρχαίες Σπαρτιάτισσες λαμπαδηφόρους της αξιοπρέπειας και της τιμής ως την επαναστάτρια Ολυμπία ντε Γκουζ, οι σχέσεις των δυο φύλων κάθε άλλο παρά ανθόσπαρτη είναι για τη γυναίκα. Όμως, παρά τη θεσμοθέτηση ειδικών νόμων και ρυθμίσεων για τη διασφάλιση και προστασία της γυναίκας, το δικαίωμά της για ίσες ευκαιρίες σε όλους τους τομείς του κοινωνικού συνόλου, εντούτοις η ασφάλειά της εξακολουθεί να απασχολεί τις αρχές.
Οι γυναίκες καταλαμβάνουν το 52% του πληθυσμού σήμερα, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο από κακοποίηση παρά από φυσικά αίτια θανάτου, π.χ. πόλεμος κ.ά.
Η γυναίκα βιώνει την απάθεια και αμφισβητείται η προσφορά της. Όταν ο Εμμανουήλ Ροΐδης, έγραφε ότι οι σκεπτόμενες γυναίκες κινδυνεύουν να χάσουν την θηλυκότητά τους, να αποκτήσουν χοντρή φωνή και να βγάλουν γένια, προφανώς το έγραφε για να μας τρομάξει και να μείνουμε σπίτι μας. Σήμερα όμως θα ήταν περήφανος για την σύγχρονη γυναίκα.
Προσωπικά πιστεύω πως ο σεβασμός μεταξύ των δύο φύλων είναι σημαντικό και πρωταρχικό στοιχείο ζωής. Εκείνο που χρειάζονται σήμερα οι γυναίκες είναι χώρος, χρόνος αλλά και μέτρα για να αξιοποιήσουν τα ανεξάντλητα από τη φύση τους χαρίσματα.
Κλείνοντας, θα ήθελα το χειροκρότημά σας να είναι για εκείνες τις γυναίκες που από το 1857 και παλαιότερα αγωνίσθηκαν για μας, για να φτάσει η γυναίκα σήμερα στη θέση που της αξίζει».
Στο τέλος της ομιλίας προσφέρθηκε ανθοδέσμη από την αντιπρόεδρο του συλλόγου Μαρία Δίτση, συμβολικά ώστε μια μεγαλύτερη σε ηλικία γυναίκα να επιβραβεύσει μια νεότερη.
Ακολούθησε το γλέντι, η διασκέδαση, ο χορός, το ποτό, το φαΐ και μια έκπληξη, τα γενέθλια ενός μέλους, που γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου.