Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024, 7:17:18 μμ
Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2008 04:25

Ημερολόγιο Κουρτίδη

 Η εκδήλωση της παρουσίασης του ημερολογίου της δράσης των Ελλήνων Ανταρτών της Σάντας (1916-1924), που πραγματοποίησαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Σωματείο και το Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά», το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2008 και ώρα 19.00 στο κατάμεστο από κόσμο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σημείωσε τεράστια επιτυχία.
Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Πρόεδρος του Σωματείου και Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Γεώργιος Τανιμανίδης. Ο κ. Τανιμανίδης χαιρέτησε όλους τους παρευρισκόμενους και έκανε μια σύντομη αναφορά στο ημερολόγιο του Κωνσταντίνου Κουρτίδη, το οποίο κοσμεί από το 2005 το κειμηλιοφυλάκιο του ιδρύματος «Παναγία Σουμελά».
Στη συνέχεια την εκδήλωση χαιρέτησε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Νεολαίας Βασίλειος Γάκης ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης , τονίζοντας ότι πρόκειται για το ελάχιστο που θα μπορούσε να γίνει στη μνήμη των ανταρτών της αλησμόνητης, που έχασαν τη ζωή τους στα αγιασμένα χώματα του μαρτυρικού Πόντου.
Η παρουσίαση έγινε από το τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναούσης και Καμπανίας κ.κ.Παντελεήμονα και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλο ο οποίος μεταξύ άλλων είπε :
«Οι Νεοσανταίοι πρέπει να είναι υπερήφανοι διότι στη Νέα Σάντα, την  οποία ειρήσθω εν παρόδω, την αδικήσανε μιας και θα έπρεπε να υπάρχει τιμής ένεκεν Δήμος Ηρωικής Νέας Σάντας, έκαναν δήμο Γαλλικού. Αυτές είναι οι ντροπές του νεοελληνικού κράτους και η ολιγωρία των ποντιακών σωματείων που είναι τις περισσότερες φορές για τα πανηγύρια και τις υποδοχές υπουργών με τους κεμεντζέδες και τους σουρβάδες».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτησαν : ο εκπρόσωπος του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης Κωνσταντίνος Παρθενόπουλος Γενικός Δ/ντης του Υπουργείου, ο Πατέρας Ευγένιος εκπρόσωπος της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής, οι Βουλευτές Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Χρύσα Αράπογλου, Ηλίας Φωτιάδης και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Θεσσαλονίκης καθώς και ο Δήμαρχος Γαλλικού Γεώργιος Θεοδωρίδης,
Την εκδήλωση χαιρέτησαν με μηνύματά τους: ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Σ. Καλαφάτης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Κιλτίδης, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, οι Βουλευτές Σ. Τσιτουρίδης, Α. Τζιτζικώστας, Θ. Καραόγλου, Ι.Μαγκριώτης, Β.Γερανίδης, Γ. Σαλαγκούδης και Α. Ρεγκούζας.]
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε η ταινία «ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ», η οποία συγκίνησε τον κόσμο και τον ταξίδεψε νοερά στον αλησμόνητο Πόντο. Ο Στάθης Νικολαΐδης μάγεψε με τη φωνή του τραγουδώντας για τον Καπετάν Ευκλείδη, ενώ το χορευτικό συγκρότημα της αδελφότητας Κρωμναίων Καλαμαριάς χόρεψε τον πανάρχαιο πολεμικό χορό πυρίχειο Σέρρα, αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων της ιστορικής Σάντας του Πόντου.
Αποσπάσματα από το ημερολόγιο διάβασε η κ. Χριστίνα Σαχινίδου.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν όλοι οι Σύλλογοι Σανταίων, ενώ συγκινητικό ήταν το γεγονός ότι το παρών έδωσαν απόγονοι της οικογένειας του Κωνσταντίνου Κουρτίδη και του Καπετάν Ευκλείδη.

Ηλέκτρα Κουρτίδου