Quantcast
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2023, 12:01:45 μμ
Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022 19:32

Ιωνίας ενθυμήματα με τη σφραγίδα της "Αρμονίας" και του Δήμου Κιλκίς

Μια διαπεραστική ματιά πίσω από τις βαριές κουρτίνες του χρόνου στο ηλιόφωτο μπαλκόνι της κοσμοπολίτισσας Σμύρνης και κατόπιν στα θεόρατα σύννεφα καπνού που θόλωσαν και έσβησαν για πάντα τα ίχνη του ελληνικού στοιχείου, έριξε ο θεατρικός φακός της ‘’Αρμονίας’’.

 

 Η μουσικοθεατρική παράσταση ‘’Ιωνίας ενθυμήματα – Ιχνηλατώντας μνήμες και θύμησες της Σμύρνης’’, που παρουσίασε με την υποστήριξη του Δήμου Κιλκίς το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς ο Φιλανθρωπικός Πολιτιστικός Σύλλογος ‘’Αρμονία’’, συνδυασμένη με μια ιστορική ανασύνθεση από τον πρώην βουλευτή Θεόδωρο Πασσαλίδη και τον συντονιστή της πολιτικής συζήτησης  Νικόλαο Νίτσα  των γεγονότων που οδήγησαν από την απόλυτη ευφορία στον εθνικό όλεθρο του 1922, ήταν μια αποφασιστική δήλωση ενεργούς συμμετοχής στο μερίδιο της μνήμης.

Όσο θλιβερός ήταν ο επίλογος της Μικρασιατικής Καταστροφής άλλο τόσο επιτακτική είναι και η ανάγκη της συντροφιάς των αναμνήσεων, που περνούν σαν κληροδότημα από τη μία γενιά προσφύγων στην άλλη. Το θεατρικό σχήμα του ιστορικού Συλλόγου της πόλης του Κιλκίς, που φέτος συμπληρώνει μισό αιώνα δημιουργικής παρουσίας στην πολιτιστική σκηνή του τόπου μας, κατηύθυνε την ορμητική ροή της μνήμης στις ημέρες αμεριμνησίας της Σμύρνης, στο ξέφωτο του 20ου αιώνα, με την εξιστόρηση της καθημερινότητας μιας οικογένειας που ανέτρεψε δραματικά η παράδοση της πόλης  στις φλόγες από τους Νεότουρκους. Τις πικρές μνήμες του ξεριζωμού και της προσφυγιάς, λείαναν κατά κάποιο τρόπο  παραδοσιακά τραγούδια της Σμύρνης, της Καππαδοκίας των μικρασιατικών παραλίων της Προποντίδας που χόρεψε με ιδιαίτερη χάρη το χορευτικό τμήμα παραστάσεων παραδοσιακών χορών της ‘’Αρμονίας’’ κλείνοντας την εκδήλωση με την αισιόδοξη οπτική της προσφυγικής μνήμης.

Την εκδήλωση ‘’Ιωνίας ενθυμήματα’’ χαιρέτησαν ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου

κ. Βαρθολομαίος , ο οποίος ανέφερε ότι ο πολιτισμός και οι μνήμες της Μικρασίας συνεγείρουν τον ελληνισμό που τα τελευταία εκατό χρόνια έχει απορφανιστεί από τη σχέση του με την Ιωνική γη και εκδηλώσεις όπως αυτή της Αρμονίας επαναφέρουν την Μικρασιατική αύρα και  Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης προσθέτοντας ότι οι εκδηλώσεις για τη Μικρασιατική Καταστροφή προσφέρονται για να εμβαθύνουμε τους δεσμούς με το παρελθόν. Γι’ αυτό άλλωστε κρατάμε τα ενθυμήματα της Ιωνίας στη μνήμη και στην ψυχή μας ως προσάναμμα εθνικής συνειδητοποίησης και αυτογνωσίας.  

Η Πρόεδρος της ‘’Αρμονίας’’ Αμαλία Καλπάκα τόνισε από την πλευρά της ότι η όλη εκδήλωση αποτελεί φόρο τιμής στις αλησμόνητες πατρίδες που δεν κατάφεραν να τις αφανίσουν οι σφαγές. Μέσα στις καρδιές των επιζώντων η Μικρασία έγινε σύμβολο και μύθος του πλούτου και της αντοχής τούτου του λαού που πάντα θα αγκαλιάζει ανατολή και δύση.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων και ο Αντιδήμαρχος Θεμιστοκλής Κοσμίδης, η δημοτική σύμβουλος Καλλισθένη Πάκα, ο κ. Ευάγγελος Σεφερίδης εκπροσωπώντας την 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία ‘’Πόντος’’, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Κιλκίς της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ευάγγελος Μαυρογόνατος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Κιλκίς   Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Κιλκίς Αναστάσιος Αμανατίδης.

Παράλληλα στο Φουαγιέ του Συνεδριακού Κέντρου λειτούργησε έκθεση φωτογραφίες αφιερωμένη στην Σμύρνη.  

Πολυμέσα