Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024, 1:13:04 μμ
Σάββατο, 05 Δεκεμβρίου 2009 06:46

Καβαλιώτες στα χωριά του Πολυκάστρου

Κοντά 75 χρόνια πέρασαν από τότε που δεκάδες οικογένειες καπνεργατών της Καβάλας μετεγκαταστάθηκαν  στις αποξηραμένες εκτάσεις της Αρτζάν Αματόβου, με έξοδα του κράτους και μετά την κρίση που είχε χτυπήσει τα καπνομάγαζα της Καβάλας και τους πρόσφυγες εργάτες τους. Από εκείνο το κύμα εσωτερικής μετανάστευσης είχαν τότε εγκατασταθεί 70 οικογένειες στον οικισμό Νέα Καβάλα, 62 στη Σιταριά, 35 στο Χρυσόκαμπο και τρεις στο Λιμνότοπο.
Οι δεσμοί αυτοί ανάμεσα στους Καβαλιώτες και σε όσους πρόσφυγες ήρθαν στην περιοχή του Πολυκάστρου, το τότε Καρασούλι, δεν χάθηκαν και τελευταία άρχισαν να δυναμώνουν ακόμη περισσότερο.
Ετσι, τις προηγούμενες ημέρες, περίπου 30 μέλη της Θρακικής Εστίας Καβάλας βρέθηκαν για δυο ημέρες στο δήμο Πολυκάστρου, ανταποδίδοντας την επίσκεψη των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Καβάλας και ανταποκρινόμενοι στην πρόσκλησή τους.
Τα μέλη της Θρακικής Εστίας Καβάλας έτυχαν θερμής υποδοχής από τους κατοίκους όλων των χωριών και του δήμου Πολυκάστρου, ενώ το βράδυ του Σαββάτου ο Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Πολυκάστρου οργάνωσε στα γραφεία του, με την οικονομική στήριξη του Δήμου, ένα όμορφο γλέντι, προς τιμή των καλεσμένων, με την εμφάνιση του χορευτικού και της χορωδίας του.