Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 1:15:37 πμ
Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2021 13:50

ΚΔΑΠ Kinesis: Διαδικτυακή συνάντηση γονέων με την παιδοψυχολόγο Ειρήνη Ρέρα με θέμα την σεξουαλική κακοποίηση

Τη Δευτέρα 15 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε μια διαδικτυακή συνάντηση γονέων με θέμα: Πως θα προστατεύσω και με ποιον τρόπο θα ενημερώσω σωστά το παιδί μου για την σεξουαλική κακοποίηση; Μία συζήτηση εφ' όλης της ύλης, και μια αρκετά ενδιαφέρουσα ενημέρωση από την αρμόδια παιδοψυχολόγο κ. Ειρήνη Ρέρα!

 

Οι γονείς των παιδιών για άλλη μια φορά έδωσαν το παρόν και η συμμετοχή τους ήταν μεγάλη, κάνοντας όλοι μαζί ένα τόσο στενάχωρο θέμα ευχάριστο, καθώς μας γνωστοποιήθηκαν πληροφορίες, που θα μας βοηθήσουν να προλάβουμε το κακό!! Συζητήσαμε και απαντήσαμε σε ερωτήματα που απασχολούν γονείς και εκπαιδευτικούς!! Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και η σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, θα μας βοηθήσουν σ' αυτό το μεγάλο έργο!! Ποιος γονιός δεν φοβάται, δεν τρέμει, για σεξουαλική παρενόχληση στα παιδιά του. Ειδικά όταν ακούμε συνέχεια για νέα, ανατριχιαστικά δεδομένα. Δυστυχώς, σχεδόν δύο στα δέκα παιδιά στην Ελλάδα αναφέρουν ότι έχουν υποστεί σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της ζωής τους!

Τα παιδιά από την ηλικία ακόμη των τεσσάρων ετών μπορούν να καταλάβουν το "καλό" άγγιγμα από το "κακό" άγγιγμα. Εξηγήστε το στο παιδί: Το "καλό" άγγιγμα είναι αυτό που μας γεμίζει χαρά και αγάπη, αυτό που μας κάνει να χαμογελάμε και να νιώθουμε όμορφα. Τα περισσότερα αγγίγματα είναι "καλά" και πολύ σημαντικά στη ζωή μας. Το "κακό" άγγιγμα είναι αυτό που μας κάνει να νιώθουμε πληγωμένοι, λυπημένοι, αναστατωμένοι. Τέτοια μπορεί να είναι τα αγγίγματα στα "ιδιωτικά" μέρη του σώματός μας από κάποιο άλλο άτομο. Είναι σημαντικό να μιλήσουμε στο παιδί για τα "ιδιωτικά μέρη", ποια είναι και ότι κανένας δεν επιτρέπεται να τα αγγίξει. Αυτό μπορεί να τεθεί στο παιδί ως κανόνας. Πώς όμως μπορώ να προφυλάξω το παιδί μου από ανεπιθύμητα αγγίγματα, σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση;

Να είστε προσιτοί στο παιδί σας. Δώστε ξεκάθαρα το μήνυμα ότι πάντα είστε κοντά του και ότι μπορεί να σας εμπιστευτεί άφοβα οτιδήποτε. Πέστε του ξεκάθαρα ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει λόγος να κρατήσει κάτι μυστικό από σας, ειδικά όταν πρόκειται για κάτι που το κάνει να νιώθει άβολα, περίεργα, άσχημα. Εξηγήστε στο παιδί ότι είναι πιθανόν κάποιος να του ζητήσει να κρατήσει κάτι μυστικό από σας και πως πρέπει να σας πει κάτι τέτοιο αμέσως. Μιλάτε για τα μέρη του σώματος με το ορθό όνομά τους, χωρίς ντροπή. Μάθετε το παιδί σας να διακρίνει τα "καλά" από τα "κακά" αγγίγματα. Εξηγήστε στο παιδί ότι είναι δικαίωμα του να λέει "όχι" σε οποιοδήποτε άγγιγμα τον κάνει να νιώθει άσχημα από οποιονδήποτε και αν προέρχεται. Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει μια δυνατή αυτοεικόνα για το σώμα του. Να μάθει να το αποδέχεται, να το αγαπά και να το φροντίζει.

Ενισχύετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας. Μην το μειώνετε με οποιοδήποτε τρόπο. Συζητάτε με το παιδί σας πόσο σημαντική είναι η διαίσθησή μας και μάθετέ το να εμπιστεύεται τη δική του, για να προστατεύει τον εαυτό του.

Ελέγχετε τις σχέσεις του παιδιού σας με τους άλλους. Μην αποκλείετε ποτέ την πιθανότητα το παιδί να πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης/κακοποίησης από κάποιο γνωστό, φιλικό ή συγγενικό πρόσωπ της οικογένειας.

Μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για πραγματικότητες και μύθους σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση/κακοποίηση. Δεν σταματάμε να παρατηρούμε τα παιδιά μας!! Έχετε προσέξει κάποια απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού σας; Παρουσιάζει το παιδί σας ανεξήγητη κάμψη στη σχολική του επίδοση; Μήπως εμφανίζει ξαφνικά προβλήματα στον ύπνο ή βλέπει πιο συχνά εφιάλτες; Ζωγραφίζει θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο; Έχει σεξουαλική συμπεριφορά που δεν ταιριάζει με την ηλικία του ή σεξουαλική συμπεριφορά προς άλλα παιδιά; Φοβάται πρόσωπα ή μέρη που δεν φοβόταν παλιότερα; Έρχεται το παιδί σας με σκισμένα ρούχα ή λερωμένα εσώρουχα;

Εμφανίζει δυσκολία να περπατήσει ή να καθίσει; Όλα τα παραπάνω αποτελούν κάποια από τα σημάδια που θα πρέπει να υποψιάσουν τους γονείς, προκειμένου να δώσουν περισσότερη προσοχή στο παιδί τους και να δουν τι συμβαίνει. Μην πανικοβάλλεστε, αλλά έχετε τα μάτια και τα αυτιά σας ανοιχτά!! Να θυμάστε: Είναι αρκετά αυτά που μπορεί να κάνει ένας γονιός, για να προστατέψει το παιδί του από ανεπιθύμητα αγγίγματα και πιθανή σεξουαλική κακοποίηση/παρενόχληση. Επιλέξτε σήμερα να μιλήσετε με το παιδί σας.

Μην αναβάλλετε το θέμα. Βρείτε μία ευκαιρία να συζητήσετε όσα το απασχολούν. Παραμείνετε ανοιχτόμυαλοι, αφήστε το παιδί να μιλήσει, να ρωτήσει, να εκφραστεί.

Το κλειδί στην πρόληψη είναι η γνώση. Μην ανησυχείτε, αν δεν τα ξέρετε όλα, ιδιαίτερα όταν ρωτά το παιδί.

Μάθετέ τα ή ψάξτε τα μαζί. Μιλήστε στο παιδί σας σήμερα, για να διασφαλίσετε το δικό του ασφαλές αύριο. Η ασφάλεια των παιδιών, βασική προτεραιότητά όλων μας!!

Το ΚΔΑΠ Kinesis for kids, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και την ανησυχία τόσο των γονέων όσο και των εκπαιδευτικών για το τρόπο που μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα προστατευτικό δίχτυ για αυτά, έλαβε την πρωτοβουλία οργάνωσης αυτή την σχετική διαδικτυακή συνάντηση, η οποία μάλιστα ολοκληρώθηκε με επιτυχία το χθεσινό απόγευμα. Η ομολογουμένως μεγάλη συμμετοχή των γονέων και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επέδειξαν, αντικατοπτρίζει την αναγκαιότητα διοργάνωσης αντίστοιχων ενημερωτικών συναντήσεων, τις οποίες δεσμευόμαστε πως θα προγραμματίσουμε στο μέλλον. Αρωγός μας, στη προσπάθεια ενημέρωσης αναφορικά με τη προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση, στάθηκε η κ. Ρέρα Ειρήνη, διακεκριμένη ψυχολόγος με ειδίκευση στην παιδοψυχολογία και την αθλητική ψυχολογία, καθώς και πολυετή εμπειρία στο χώρο.

Ευχαριστούμε, λοιπόν, την κ. Ρέρα που αποδέχθηκε με χαρά την πρόταση μας να αναλάβει την εισήγηση του θέματος αλλά και όλους του συμμετέχοντες, που μας τίμησαν με την παρουσία τους!

Για όσους, λόγω αυξημένων υποχρεώσεων, δε μπόρεσαν να συμμετέχουν στη προγραμματισμένη συνάντηση, ενημερώνουμε πως τις επόμενες ημέρες θα έχουν τη δυνατότητα να την παρακολουθήσουν μαγνητοσκοπημένη στο κανάλι μας στο Youtube.

https://youtu.be/E1DRoZ4rVPY

https://youtu.be/RkWD-P_11kE

Μαθαίνουμε στα παιδιά μας τον κανόνα του εσώρουχου

https://youtu.be/sy1rv8WmV6k