Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024, 10:26:11 μμ
Τετάρτη, 05 Μαϊος 2010 22:31

Κουρμπάνι Καλλικράτειο

kourmpani


Με σύμμαχο τον καιρό πραγματοποιήθηκε  την Δευτέρα 26 Απριλίου 2010 το  ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ προς τιμή του Αγίου Γεωργίου. To Kουρμπάνι   είναι   το έθιμο κατά το οποίο θυσιάζονται ζώα και κυρίως  αμνοί, πάνω στο λόφο του Αγίου Νεκταρίου, στο συνηθισμένο τόπο της θυσίας, όπου ,υπό τον υπό σύσταση Καλλικράτειο Δήμο και τη συμμετοχή  μουσικής των Χάλκινων της Γουμένισσας ,από νωρίς το πρωί άνδρες από κάθε γειτονιά έσφαξαν ζυγούρια και έβρασαν το πατροπαράδοτο κουρμπάνι. Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα καθόσον οι Αρχαίοι ’Έλληνες θυσίαζαν στους θεούς  για να τους εξευμενίσουν  και  για να έχουν αίσιους οιωνούς.
Κατά την προφορική παράδοση
στην αρχή θυσιαζόταν ελάφι
και συγκεκριμένα στην Ανατολική
Ρωμυλία και κοντά στο Σιναπλί,
το χωριό μας, υπήρχαν δύο χωριά το
Μεγάλο και Μικρό Μοναστήρι .
Εκεί λοιπόν στο Μοναστήρι η θεία
Δύναμη έστελνε κάθε άνοιξη για την
θυσία ένα ελάφι κάποια χρονιά και
ενώ ήταν όλα έτοιμα για την θυσία,
η εντολή από την Θεία Δύναμη άργησε
να δοθεί και έτσι το ελάφι άργησε να
πάει στον τόπο της θυσίας  και όταν
έφτασε ήταν πολύ κουρασμένο, αλλά
παρ’όλα αυτά οι κουρμπαντζήδες το
έσφαξαν. Από τότε δεν ξαναφάνηκε
άλλο ελάφι  και έτσι επεκράτησε  να
θυσιάζονται πρόβατα.
Βέβαια υπάρχει εξήγηση για τη θυσία του ελαφιού,  λόγω του ότι ως                κυνηγοί οι Θράκες είχαν ως προστάτιδα θεά την Αρτέμιδα, της οποίας το   αγαπημένο ζώο ήταν το ελάφι. ‘Όταν λοιπόν  οι Θράκες εκχριστιανίστηκαν, δεν ξέχασαν τις συνήθειές τους. ‘Έτσι συνέχισαν να θυσιάζουν ελάφια αλλά προς τιμή του Αγίου Γεωργίου.

‘Έτσι το απόγευμα κατά τις 5 μ.μ., οι γυναίκες μαζεύτηκαν σχηματίζοντας ημικύκλιο, κάθε μία απέναντι από το καζάνι της γειτονιάς της με τα μπαράτσια τους (μεταλλικά σκεύη).  Μετά τον καθιερωμένο Αγιασμό των εδεσμάτων από τους Πατέρες Δωρόθεο και  Δανιήλ, οι οποίοι επίσης ευλόγησαν τους παρευρισκομένους και είπαν ευχές για καλές παραγωγές, υγεία  και ειρήνη στον κόσμο.
Την εκδήλωση διάνθισε το παιδικό και εφηβικό τμήμα με παραδοσιακούς χορούς υπό την συνοδεία μουσικής του Γιώργου Χαμουρούδη.
Ακολούθησε η διανομή του Κουρμπανιού στον κόσμο που από νωρίς κατέκλυσε τον χώρο.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με γλέντι στην πλατεία 28ης Οκτωβρίου !!

Ιδιαίτερες ευχαριστίες σε όλους όσοι παρευρέθηκαν  και συμμετείχαν στην εκδήλωση, στα παιδιά των χορευτικών τμημάτων, που παρά τα μαθήματά τους ,έδωσαν ηχηρό παρόν με τις χορευτικές τους δεξιοτεχνίες  και στους κουρμπαντζήδες που από τις πρώτες πρωινές ώρες ετοίμασαν το κουρμπάνι .
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους , ο Δήμαρχος Πολυκάστρου κ. Σμυδάκης,  ο Αντινομάρχης κ. Φράγγος , οι νομαρχιακοί Σύμβουλοι κ. Γκουντενούδης ,κ.Λιάρτση κ.Λαπόρδας  , αντιπρόσωπος της Ταξιαρχίας , ο Πρόεδρος Δημοτικού συμβουλίου κ. Τατσίδης , η Δήμαρχος Αξιούπολης κ. Συμεωνίδου η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών κ. Οικονόμου ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου κ. Αδαμόπουλος , Ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου μας κ.Χαμουρούδης