Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021, 10:21:32 πμ
etpa
Σάββατο, 24 Ιουλίου 2010 17:48

Κουρμπάνι Καστανερής

Συντάκτης:

kastaneri


Το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, στις 20 Ιουλίου κάθε χρόνο, πάνω από το χωριό της Καστανερής σε ειδυλλιακή τοποθεσία, στους πρόποδες του όρους Πάικου και σε υψόμετρο 700μ., πραγματοποιεί  μετά τον όρθρο και την πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία με τον π. Αθανάσιο Μπαρμπαδένη, το παραδοσιακό έθιμο «κουρμπάνι».
Συγκεκριμένα, ανήμερα της γιορτής, το απόγευμα, οι πιστοί απολαμβάνουν το υπέροχο φαγητό «κουρμπάνι» βραστό αρνάκι με κριθαράκι, που μαγειρεύεται ειδικά για τη γιορτή. Πρόκειται για ένα έθιμο το οποίο οι κάτοικοι της Καστανερής το διατηρούν με πολύ αγάπη, προσφορά των αμνών και προσωπική εργασία.
Το μαγείρεμα γίνεται στον αυλόγυρο του ξωκλησιού του Προφήτη Ηλία και ξεκινά τις πρώτες πρωινές ώρες. Το κουρμπάνι μοιράζεται στους πιστούς, οι οποίοι απολαμβάνουν την υπέροχη γεύση και χαίρονται την ευκαιρία να συμμετέχουν στο πατροπαράδοτο έθιμο.
Κύριο χαρακτηριστικό του Δήμου Γουμένισσας είναι η πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα, η διατήρηση της παράδοσης, οι σπουδαίες εκδηλώσεις που διοργανώνονται συχνά και αποσπούν πάντα τα εύσημα για την αρτιότητά τους. Τα καλοκαίρια όλα τα χωριά του Δήμου επιδίδονται κυριολεκτικά σε ατέλειωτες μέρες και νύχτες γιορτής. Γεύση από παράδοση με γλέντια στις πλατείες, πανηγύρια, έθιμα, παραδοσιακούς χορούς, γιορτές στα ξωκλήσια, όλα πλαισιωμένα από τη διάθεση και το χρώμα του καλοκαιριού. Τοπικοί φορείς, σύλλογοι και το Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο με αντιπρόεδρο την κ. Μαρία Παλάνη,  όλοι σε δράση, οργανώνουν με επιτυχία όλες τις γιορτές στο Δήμο και αποδεικνύουν περίτρανα πως η Ελληνική επαρχία ξέρει να τιμά την παράδοση και να γιορτάζει με ψυχή.
Οι φετινές εκδηλώσεις πλαισιώθηκαν από χορευτικά τμήματα πέντε συλλόγων και στέφθηκαν με επιτυχία. Ο κόσμος κατέκλυσε το χώρο του παρεκκλησίου ασφυκτικά από πολύ νωρίς. Επίσης, πολλοί ήταν και οι υποψήφιοι που έδωσαν το παρόν τους εν όψει των δημοτικών εκλογών στο νέο δήμο Παιονίας.