Τρίτη, 13 Απριλίου 2021, 4:05:57 πμ
etpa
Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2009 12:58

Κουρμπάνι στο Φανάρι

Συντάκτης:

Πλήθος κόσμου τίμησαν, με την μαζική παρουσία τους, την Κυριακή 8 Νοεμβρίου τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φαναρίου, ο οποίος στα πλαίσια της πανήγυρης του Ιερού Ναού Ταξιαρχών, διοργάνωσε το καθιερωμένο «κουρμπάνι».


Το «κουρμπάνι» αποτελεί το συμποσιακό φαγητό κοινής εστιάσεως των χριστιανών. Σύμφωνα με το εθιμικό τελετουργικό, προσφέρεται στην εκκλησία ως τάμα ή αγοράζεται από την οικεία εκκλησιαστική επιτροπή κάποιο ζώο, του οποίου το κρέας, μαγειρεύεται από τους ανθρώπους του χωριού και ευλογείται από τον ιερέα. Στη συνέχεια, το κρέας του κουρμπανιού, μαζί με τον άρτο, διανέμεται στους κατοίκους του χωριού και το όλο έθιμο συμπληρώνεται με εορταστικές εκδηλώσεις.
Το έθιμο διατηρείται μέχρι τις μέρες μας με διάφορες τελετουργικές παραλλαγές σε πολλά μέρη της Ελλάδας, με βασικό στοιχείο του τελετουργικού την ζωοθυσία.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Γαλλικού, Γεώργιος Θεοδωρίδης, ευχήθηκε σε όλους τους παραβρισκόμενους και δήλωσε μεταξύ άλλων: «βλέποντας με πόση αγάπη υπηρετείτε τις παραδόσεις και προσφέρεται στον τόπο μας, θεωρώ ελάχιστη υποχρέωση μου να εκφράσω την αμέριστη συμπαράσταση και την έμπρακτη υποστήριξη μου σε κάθε σας ενέργεια».
Παρόντες ήταν, επίσης, ο βουλευτής νομού Κιλκίς, Γιώργος Φλωρίδης οι νομαρχιακοί σύμβουλοι κ. Αναστάσιος Αμανατίδης και κ. Κουκάκη- Βασιλειάδου, ο Πρόεδρος Δ.Σ. Γαλλικού κ. Παπαδόπουλος Δημήτριος, οι αντιδήμαρχοι Δ. Γαλλικού κ. Σβέρκος Κων/νος και κ. Δημάκη Άννα, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χωλίδης Νικόλαος και ο πρόεδρος Τ.Σ. κ. Ναζλόγλου Ιωάννης.
Γραπτό χαιρετισμό απέστειλε και ο Βουλευτής Νομού Κιλκίς, κ. Κιλτίδης Κων/νος, ο οποίος λόγω υποχρεώσεων δε θα μπορούσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση.
Οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά τον Δήμο Γαλλικού για την συμβολή του στην επιτυχία της εκδήλωσης.