Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021, 3:00:59 μμ
etpa
Κυριακή, 03 Δεκεμβρίου 2017 21:41

Μάγεψαν τα Χάλκινα της Γουμένισσας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών!

Συντάκτης:

Μεγαλειώδη εμφάνιση έκαναν τα Χάλκινα της Γουμένισσας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε μια φανταστική συναυλία μαζί με Δ. Σαββόπουλο, Δημήτρη Μπάση και Αρετή Κετιμέ.
Οι 26 μουσικοί της Γουμένισσας με μαέστρο τον κλαρινίστα Λευτέρη Σίγκα, οι 30 νέοι και νέες χορευτές του Κέντρου Μελετών Έρευνας και Ανάπτυξης «Δρώμενα» και η Αρετή Κετιμέ που τραγούδησε σκοπούς της Γουμένισσας, έκαναν το πρώτο μέρος της συναυλίας μοναδικό υπερθέαμα.
Τα 1.300 άτομα που κατέκλυσαν την αίθουσα Λαμπράκη του Μεγάρου θα θυμούνται για πολλά χρόνια αυτή τη μοναδική βραδιά.


Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, για να περιγραφεί η συνάντηση του Διονύση Σαββόπουλου, του Δημήτρη Μπάση και της Αρετής Κετιμέ με τα Χάλκινα, πρέπει να ξεπεραστούν καθημερινές εκφράσεις και να βρεθούν άλλες από πλούσιο λεξιλόγιο και νέα κοσμητικά επίθετα.
Συγκλονιστική ερμηνεία έκανε ο δικός μας Δημήτρης Μπάσης, συνοδευόμενος στα τραγούδια του από την μπάντα των εξαίρετων μουσικών. Η βελούδινη φωνή της γλυκύτατης Αρετής Κετιμέ μας ταξίδεψε σε άλλους μελωδικούς κόσμους. Είναι εξάλλου γνώριμη των Χάλκινων της Γουμένισσας, αφού έχει τραγουδήσει με τη συνοδεία του μαέστρου Λευτέρη Σίγκα, με τον οποίο συνδέεται με φιλία χρόνων. Ακόμη, πριν κάποια χρόνια τραγούδησε, όπως είπε η ίδια επί σκηνής, στα Θεοτόκια, στην όμορφη Γουμένισσα, όταν την είχε καλέσει η τότε Δημοτική Κοινότητα, της οποίας Πρόεδρος ήταν ο Γιάννης Αλίρης.
Η εμφάνιση του Διονύση Σαββόπουλου στη σκηνή του Μεγάρου ήταν καταλυτική. Έδωσε το έναυσμα για μία άλλη απόδοση των Χάλκινων, που τους ξεσήκωσε και φάνηκε ακόμη περισσότερο το ταλέντο τους. Τραγούδησε με την Αρετή, ερμήνευσε μόνος δικές του επιτυχίες, πήρε κοντά του ξανά τον Μπάση και την Κετιμέ, και οι τρεις τους ξεσήκωσαν το κοινό με τις μοναδικές υπέροχες αποδόσεις των τραγουδιών.
 Ενώ  αποχωρούσαν από τη σκηνή μαζί με τα Χάλκινα, στην επίμονη επιθυμία του κοινού για επανεμφάνιση, ο Σαββόπουλος έβαλε και πάλι μέσα τα Χάλκινα και κρατώντας από το χέρι τους άλλους δύο καλλιτέχνες επανήλθε και όλοι, μαζί με το κοινό, έκλεισαν αυτή την ανεπανάληπτη συναυλία τραγουδώντας «το Μήλο μου κόκκινο».
Με το δικό του τρόπο, το γνωστό στυλ και τη σκηνική παρουσία, ο μεγάλος αυτός καλλιτέχνης απέδειξε πως μπορεί να συνεγείρει τα πλήθη και να συνυπάρχει με άριστους και καταξιωμένους τραγουδιστές.

 

Παρουσίαση προγράμματος
Παρουσιάστρια του προγράμματος στο Μέγαρο ήταν η Κατερίνα Τσιάκα, υπάλληλος του Δήμου Παιονίας στη Γουμένισσα. Η παρουσίαση ήταν άψογη από κάθε άποψη. Είναι γνωστό άλλωστε πως η κα Τσιάκα έχει άριστο χειρισμό του λόγου. Και στην προσφώνησή της ανέφερε:
«Ερχόμαστε από τη Γουμένισσα, μια ακριτική κωμόπολη της Μακεδονίας, του Ν. Κιλκίς. Μια κωμόπολη που επί αιώνες ήταν κέντρο της ευρύτερης περιοχής της, κέντρο διοικητικό, εμπορικό, βιοτεχνικό, θρησκευτικό, εκπαιδευτικό. Σήμερα είναι ιστορική έδρα του Δήμου Παιονίας, όπως ήταν και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας από της συστάσεώς της.
Ερχόμαστε από τη Γουμένισσα με το απαράμιλλο φυσικό κάλλος, τα πεντακάθαρα νερά, τους γευστικούς καρπούς της ευλογημένης γης της. Από την κωμόπολη με τους αμπελώνες, τα ονομαστά κρασιά, την πλούσια τοπική και ευρύτερη μουσική παράδοση.
Αυτή την παράδοση, όπως και όλη την ελληνική μουσική και εκείνη των Βαλκανίων την διασώζουν, την μελετούν και την διαδίδουν στην ελληνική επικράτεια και σ΄ όλον τον κόσμο οι γνωστοί Μουσικοί της Γουμένισσας, τα χάλκινα της Γουμένισσας, όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζονται τις τελευταίες δεκαετίες.
Είναι οι άνθρωποι μέσα στο αίμα των οποίων κυλά ο ρυθμός, η μουσική, το τραγούδι και είναι κοντά σε κάθε εκδήλωση του κοινωνικού βίου της ιδιαίτερης Πατρίδας μας και όπου κληθούν.
Απόψε λοιπόν, ορμώμενοι από τη Γουμένισσα  φθάσαμε εδώ, στην πρωτεύουσα της χώρας μας, την Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής για να σας ανταμώσουμε, για να ανταμώσουν τα Χάλκινα της Γουμένισσας, μεγάλους Έλληνες καλλιτέχνες, και τους συνεργάτες τους. Τον μοναδικό Διονύση Σαββόπουλο, τον καταξιωμένο στον καλλιτεχνικό χώρο συμπατριώτη μας Δημήτρη Μπάση και την γλυκιά,  επίσης καταξιωμένη, Αρετή Κετιμέ,  για να σας χαρίσουν όλοι μαζί με την τέχνη, την αγάπη και το μεράκι τους μια μοναδική μουσική βραδιά.
   Στο 1ο μέρος θα απολαύσουμε το χορευτικό «Σουμπέτι». Ακολουθεί το «προσκυνητό». Χορεύουν τα κορίτσια του Κέντρου Μελετών, Έρευνας & Ανάπτυξης «ΔΡΩΜΕΝΑ». Στη συνέχεια οι μουσικοί μας θα παίξουν: Σοφία, χασαποσέρβικο μακεδονικό, στάνκενα Έδεσσας, μουσταμπέικος, νιζάμικος, της Μαρίας ρουμλούκι, λιτός και ομορφούλα.
Μαέστρος του υπέροχου σχήματος των Μουσικών μας είναι ο Λευθέρης Δίγκας. Συνεχίζουμε με τα χορευτικά τραγούδια Λισάβο, Γκέϊκο, Ολυμπία, Βρύση μου πετροκάναρη, τι ήθελα και σ΄ αγαπούσα. Τραγουδά η Αρετή Κετιμέ και χορεύουν γυναίκες και άντρες του χορευτικού «ΔΡΩΜΕΝΑ».
Αυτή η υπέροχη μουσική βραδιά στην καλύτερη μουσική σκηνή της Ελλάδας, θα κλείσει με τραγούδια που θα ερμηνεύσουν οι τρεις μεγάλοι καλλιτέχνες, Διονύσης Σαββόπουλος, Δημήτρης Μπάσης και Αρετή Κετιμέ.
Είναι οι καλλιτέχνες της καρδιάς μας και τους ευχαριστούμε θερμά για τη τιμητική και αφιλοκερδή συμμετοχή τους.
Επίσης, ευχαριστούμε για την παρουσία τους, τους χορευτές και τις χορεύτριες του Κέντρου μελετών, Έρευνας & Ανάπτυξης «ΔΡΩΜΕΝΑ».

 

Ευχαριστίες για
την επιτυχή
παρουσία
των Χάλκινων
Ο πρώην αντιδήμαρχος Γουμένισσας και δημοτικός σύμβουλος Παιονίας, Γιάννης Αλίρης, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και οργάνωσε τη μεγάλη συναυλία των Χάλκινων της Γουμένισσας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη συνοδεία τριών καταξιωμένων καλλιτεχνών, ευχαριστεί θερμά όλους όσους συνέβαλαν στο μεγάλο αυτό εγχείρημα και ιδιαίτερα:
Την υπουργό Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, την οποία επισκέφθηκε με την συμβολή και παρουσία του πολιτευτή των ΑΝ.ΕΛ. Κιλκίς, Νίκου Τατίδη.
Το Σύλλογο Ποντίων Γουμένισσας και Περιχώρων «Διογένης ο Σινωπεύς», του οποίου το Δ.Σ. και ο πρόεδρός του, Χριστόφορος Λαζαρίδης, με αίσθημα ευθύνης αποδέχτηκαν τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης.
Τον βουλευτή Κιλκίς της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Γεωργαντά, το δήμαρχο Παιονίας Χρήστο Γκουντενούδη, τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ Θανάση Τζούρτζο και τις επιχειρήσεις ΤΣΙΓΚΟΜΕΤΑΛ και ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΙΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ.
Τα τρία οινοποιία της Γουμένισσας, ΑΪΔΑΡΙΝΗ, ΤΑΤΣΗ, ΧΑΤΖΗΒΑΡΥΤΗ.
Τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου BE MY GUEST της  Αθήνας, Νίκο Ανθρακίδη, για τη φιλοξενία που πρόσφερε στους συμπατριώτες του.
Την πρόεδρο των Παιόνων Αττικής, Νίκη Κόνσολα-Σαμαρά, για την κινητοποίηση των μελών του συλλόγου και τη συνεργασία της στην όλη διοργάνωση.
Τον ακούραστο εκπαιδευτικό-συγγραφέα, Χρήστο Ίντο, που κείμενά του από το Λεύκωμα «Οι μουσικοί της Γουμένισσας» αξιοποιήθηκαν και στην έκδοση του καλαίσθητου προγράμματος που εξέδωσε το Μέγαρο Μουσικής για την εκδήλωση.