Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 5:17:49 πμ
Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2010 15:38

«Μαγιάτικο καλαντάρι»

lykeio_ellinidon


Το Λύκειο των Ελληνίδων του Κιλκίς πραγματοποίησε και φέτος, με εξαιρετική επιτυχία, την κεντρική   του μουσικοχορευτική παράσταση, την Κυριακή στις 23 Μαΐου.  Στην εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου, και είχε τίτλο «Μαγιάτικο Καλαντάρι», συμμετείχαν όλες οι χορευτικές ομάδες του Λυκείου.
Οι παιδικές ομάδες, αρχικά, επικεντρώθηκαν ημερολογιακά στις πρώτες μέρες του Μαγιού και έκαναν ένα μικρό αφιέρωμα με χορούς και τραγούδια στις εθιμικές γιορτές τόσο της πρωτομαγιάς, όσο και  της μητέρας. Στην συνέχεια οι εφηβικές ομάδες, και αυτή των ενηλίκων αφιέρωσαν τα προγράμματά τους στη μέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Οι εικόνες που προβλήθηκαν καθώς και τα ιστορικά στοιχεία, με τη συνοδεία ενός καρσλίδικου ομάλ, γέμισαν με δάκρυα τα μάτια των θεατών. Η ομάδα τέλος των παραστάσεων θύμισε με τους χορούς της το έθιμο της πυροβασίας  που πραγματοποιούν οι αναστενάρηδες από τη Ρωμυλία, κατά τη γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Η ποικιλία των φορεσιών και των χορών και οι γλυκύτατοι ήχοι των τραγουδιών ταξίδεψαν για άλλη μια χρονιά τους παρευρισκομένους απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλες τις γωνιές τις Ελλάδας. Το Λύκειο των Ελληνίδων, όπως χρόνια τώρα συμβαίνει, πρόβαλε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του Μαΐου