Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2022, 4:08:51 πμ
Κυριακή, 26 Ιουνίου 2022 22:33

Μάνος: Κάνε στάση και κόψε ένα λουλούδι

Συντάκτης:

Συνέντευξη του Γεωπόνου Α.Π.Θ Μάνου Εμμανουήλ στην Αναστασία Θεοδωρίδου.

Η φύση αναγεννημένη – κυρίως τους ανοιξιάτικους, αλλά και τους καλοκαιρινούς μήνες φαίνεται να γιορτάζει και μας καλεί να την απολαύσουμε και να γευθούμε τα οφέλη της.

 

Τα λουλούδια έχουν πάντα σημαντικότατη θέση στη ζωή του ανθρώπου. Πέρα από την ευχάριστη οπτική αίσθηση που προσφέρουν, αποτελούν και μέρος στη ζωή μας, αλλάζοντάς την θετικά σ’ όλα τα επίπεδα: Μελέτες στο πανεπιστήμιο του Χάρβαντ και του γενικού νοσοκομείου της Μασαχουσέτης δείχνουν ότι τα λουλούδια έχουν συναισθηματική επίδραση στους ανθρώπους, είναι επομένως αρκετά ψυχωφελή για εμάς. Νέα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι οι άνθρωποι που βλέπουν λουλούδια το πρωί έχουν καλύτερη διάθεση και αισθάνονται καλύτερα απ’ ότι αν δεν είχαν δει τα λουλούδια. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το σύγχρονο γνωμικό: “Ένας κήπος αναγεννά και φυτά και ανθρώπους”.
Τι γνωρίζουμε όμως πραγματικά για τα λουλούδια; Γι’ αυτά τα πανέμορφα στοιχεία της φύσεως θα μας μιλήσει ο κύριος Μάνος Εμμανουήλ, γεωπόνος Α.Π.Θ.

 

- Κύριε Μάνο -σαν γεωπόνος που είστε-, ποια θεωρείτε ότι είναι τα οφέλη της ύπαρξης των λουλουδιών στη ζωή του ανθρώπου;
Τα λουλούδια αποτελούν μέρος της ζωής των ανθρώπων. Με τον ερχομό της άνοιξης η φύση δραστηριοποιείται, τα χρώματα και τα αρώματα των λουλουδιών ανεβάζουν τη διάθεση και επηρεάζουν θετικά τη ψυχική μας υγεία. Ειδικά μέσω πανδημίας, ο κόσμος έκανε στροφή στην ανθοκομία και ασχολήθηκε όλο και περισσότερο με τα λουλούδια έτσι ώστε να περάσει ευχάριστα τον χώρο του εγκλεισμού.

 

- Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι ο φυσικός χώρος των λουλουδιών είναι ο κήπος; Αλλοιώνεται η φύση τους αν αυτά υπάρξουν σε εσωτερικό χώρο ή στη βεράντα ενός διαμερίσματος στην πόλη;
Κάθε λουλούδι έχει διαφορετικές απαιτήσεις. Άλλα αναπτύσσονται καλύτερα στη σκιά, άλλα σε ηλιόλουστα σημεία, άλλα ευδοκιμούν καλύτερα με απευθείας φύτευση στο έδαφος, άλλα με φύτευση σε γλάστρα. Συνεπώς, δε μπορούμε να προσαρμόσουμε όλα τα φυτά στο ενδιαίτημα που εμείς που επιθυμούμε, αλλά να επιλέξουμε τα κατάλληλα για το χώρο μας.

 

- Για τη φροντίδα των λουλουδιών χρειάζονται γενικές γνώσεις ή για κάθε λουλούδι πρέπει να εφαρμόζουμε και να γνωρίζουμε το δικό του ξεχωριστό τρόπο περιποίησης;
Κάθε λουλούδι θέλει ιδιαίτερη μεταχείριση. Για να μπορέσουμε να τα διατηρήσουμε και να αναπτυχθούν σωστά, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε κάποιον γεωπόνο. Αυτός θα σας κατατοπίσει ώστε να απολαμβάνετε τον κήπο και το μπαλκόνι σας ανθισμένο.

 

- Με την πολυετή παρουσία την επαγγελματική στην πόλη του Κιλκίς θεωρείτε ότι οι Κιλκισιώτες αγαπούν και φροντίζουν τα λουλούδια;
Μετά από 10 χρόνια στο χώρο, έχουμε διαπιστώσει ότι οι Κιλκισιώτες δείχνουν ιδιαίτερη στα λουλούδια και φροντίζουν να έχουν γεμάτα τα μπαλκόνια και τους κήπους τους την άνοιξη. Αλλά και το χειμώνα διακοσμούν το εσωτερικό του σπιτιού τους με τόσο με πράσινα φυτά όσο και με λουλούδια εσωτερικού χώρου.

Έκθεση εικόνων