Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021, 2:40:41 μμ
etpa
Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021 21:05

Με κανόνες ανοίγουν οι εκκλησίες

Συντάκτης:

Με κανόνες ανοίγουν από αύριο Δευτέρα 18 Ιανουρίου 2021 οι εκκλησίες και με ανακοίνωσή της η Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου ενημερώνει:

 

Αγαπητοί μας Χριστιανοί,

Σύμφωνα με την υπ. αριθμ.: 204/99/16-01-2021 Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και την υπ. αριθμ: Δ1α/Γ.Π. Οικ.: 3060/15-1-2021 Κοινή Ὑπουργική Ἀπόφαση (Φ.Ε.Κ. Β΄ 89/16-1-2021) της Πολιτείας οι Ιεροί μας Ναοί ανοίγουν και πάλι για τους πιστούς από 18 έως 25 Ιανουαρίου 2021 υπό τους εξής περιοριστικούς όρους προστασίας της Δημόσιας Υγείας, τους οποίους παρακαλούμε να τηρείτε επακριβώς άπαντες.

 1. Για να εισέλθει κάποιος στον Ιερό Ναό φέρει υποχρεωτικά προστατευτική μάσκα, χρησιμοποιεί αντισηπτικό στην είσοδο του Ναού και κρατάει αποστάσεις 2 μέτρων τουλάχιστων μεταξύ των υπολοίπων πιστών. Πιστοί που δεν επιθυμούν να φορούν προστατευτική μάσκα δεν επιτρέπεται να εισέρχονται εντός του Ναού.

 2. Σε κάθε Ιερό Ναό επιτρέπεται η παρουσία 1 πιστού ανά 25 τ.μ. Με απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων μεταξύ τους σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα.

 3. Οταν ο επιτρεπόμενος αριθμός εισερχομένων συμπληρωθεί κλείνεται η πόρτα του Ιερού Ναού και δεν επιτρέπεται να εισέλθουν άλλοι.

 4. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν όρθιοι την ώρα των Ακολουθιών. Όσοι εισέλθουν πρέπει να έχουν κάθισμα και να κάθονται με αποστάσεις.

 5. Μετά το πέρας των Ακολουθιών οι Ιεροί Ναοί παραμένουν ανοικτοί για προσκύνηση και προσωπική προσευχή

 6. Εντός του Ιερού Ναού δεν ομιλούμε, δεν κάνουμε χειραψίες, δεν μετακινούμαστε, δεν ασπαζόμαστε.

 7. Δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση πιστών στις αυλές των Ιερών Ναών.

 8. Ο κάθε Ιερός Ναός θα αερίζεται μετά από κάθε ακολουθία με φυσικό εξαερισμό. Ανοικτά παράθυρα και πόρτες για μισή ώρα τουλάχιστον.

 9. Θα απολυμαίνονται συχνά και σχολαστικά τα σημεία και οι επιφάνειες όπου υπάρχει συχνή επαφή των πιστών.

 10. Αντίδωρο οι πιστοί λαμβάνουν μόνοι τους στην έξοδο του Ιερού Ναού με απόσταση 2 μέτρων μεταξύ τους.

 11. Όσοι εκ των πιστών ανήκουν σε υγειονομικώς ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, διαβητικοί, ανοσοκατεσταλμένοι, καρδιοπαθείς, με αναπνευστικά προβλήματα κλπ) μένουν στις οικίες τους και δεν προσέρχονται στους Ιερούς Ναούς. Επίσης όσοι βρίσκονται σε καραντίνα.

 12. Όσοι εκ των πιστών παρουσιάσουν συμπτώματα κατά την ώρα των ακολουθιών (π.χ. βήχα, πυρετό, αδιαθεσία) αποχωρούν απευθείας.

 13. Μνημόσυνα τελούνται στην Θεία Λειτουργία του Σαββάτου και Τρισάγια τελούνται το Σάββατο το απόγευμα στον Εσπερινό ή επί του Τάφου.

 14. Δεν επιτρέπονται Αρτοκλασίες το πρωί στην Θεία Λειτουργία. Αυτές τελούνται μόνο το απόγευμα στον Εσπερινό.

 15. Τηρούμε σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής.

 16. Αποφεύγουμε τον συνωστισμό. Κρατάμε αποστάσεις. Φοράμε μάσκα.

 17. Χρήση αντισηπτικού κατά την είσοδο στον Ιερό Ναό (υποχρεωτικά).

 18. Εντέλλονται άπαντες οι ευσεβείς ορθόδοξοι χριστιανοί να τηρούν επακριβώς τα μέτρα προστασίας για το καλό όλων μας. Σεβόμενοι ιδιαίτερα τον αγώνα των Ιατρών και Νοσηλευτών .