Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021, 5:20:22 πμ
etpa
Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021 21:25

Μια μοναδική βραδιά λυρικού τραγουδιού στο κεντρικό πάρκο του Κιλκίς την Πέμπτη 29/7

Συντάκτης:

Ο δήμος Κιλκίς θα παρουσιάσει στο Πάρκο - Κήπο βραδιά κλασικού τραγουδιού, στις 29/07/2021 με τίτλο: «Δύο και μία σοπράνο τραγουδούν στον Κήπο». Οι Κιλκισιώτισσες σοπράνο Βάσω Βαϊούλη και Αναστασία Πατσακίδου, με την διακεκριμένη σοπράνο Γιούλη Καραγκούνη θα παρουσιάσουν μια βραδιά γεμάτη μουσική, διαφορετική από αυτές που ακούγονται, συνήθως.

 

Γενικότερα, οι εκδηλώσεις αυτού του είδους πραγματοποιούνται σε κλειστές αίθουσες, μακριά από την καθημερινή ζωή της πόλης. Ο λόγος που επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χώρος είναι ακριβώς αυτός. Μέσα στην καρδιά της πόλης, ανάμεσα σε παιδάκια που παίζουν, εφήβους που κάνουν βόλτα με την παρέα τους και πολίτες που πίνουν το ποτό τους αφού ψωνίσουν κάτι από την τοπική αγορά θα ακουστεί αυτό το είδος εξαίσιας αλλά και ελάχιστα γνωστής, μουσικής, παντρεύοντας την καθημερινότητα με την τέχνη. Άριες από γνωστές όπερες, αποσπάσματα από ελληνικές οπερέτες, έντεχνα τραγούδια από όλο τον κόσμο καθώς και τραγούδια μεγάλων κλασικών Ελλήνων συνθετών θα πλημμυρίσουν το κέντρο της μικρής μας πόλης. Συγκεκριμένα θα ακουστούν άριες του Πουτσίνι, του Ντονιτσέτι, του Βέρντι, αποσπάσματα από οπερέτες του Χατζηαποστόλου, του Σακελλαρίδη, του Γιαννίδη, τραγούδια από τη Ρωσία, την Ισπανία, την Γαλλία... Τέλος, με αφορμή την πολύ σημαντική επέτειο των 200 χρόνων από την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους, θα ακουστούν συνθέσεις  διακεκριμένων Ελλήνων δημιουργών, όπως ο Ριάδης και ο Κωνσταντινίδης, τα οποία βασίζουν την μελωδική τους γραμμή σε παραδοσιακά τραγούδια της χώρας μας.

Η διακεκριμένη και πολυβραβευμένη σοπράνο Γιούλη Καραγκούνη σπούδασε στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, τάξη Βαρβάρας Τσαμπαλή και συνέχισε στην Ιταλία. Έχει συνεργαστεί με όπερες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και  έχει κάνει πολλά ατομικά ρεσιτάλ. Κορυφαία στιγμή της καριέρας της ήταν ο πρωταγωνιστικός ρόλος της στην όπερα Αϊντα του Βέρντι στο Πεκίνο εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων το 2008, καθώς κι η σύμπραξή της στην  υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας το 2013. Τα τελευταία χρόνια ζει στη Βιέννη. Το κοινό του Κιλκίς την γνώρισε και την αγάπησε ήδη από το 2017, μέσα από τις συνεργασίες της με τη Βάσω Βαϊούλη.

Η σοπράνο Βάσω Βαϊούλη είναι διπλωματούχος  του Νέου Ωδείου Θεσσαλονίκης, τάξη Βαρβάρας Τσαμπαλή αλλά και του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει τραγουδήσει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ερμηνεύοντας αποσπάσματα από έργα του παγκοσμίου λυρικού ρεπερτορίου. Σε συνεργασία με Έλληνες σύγχρονους συνθέτες τραγούδησε κλασικά έργα σε πρώτη εκτέλεση. Στόχος της είναι η γνωριμία και διάδοση της λυρικής τέχνης στο Κιλκίς τραγουδώντας σε συναυλίες είτε ως ρεσιτάλ  είτε με ορχήστρα (Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Θέατρο Λόφου Κιλκίς, 2-7-2014) και πρόσκληση διακεκριμένων καλλιτεχνών  για συναυλίες αλλά και σεμινάρια.

Η νεοεμφανιζόμενη Αναστασία Πατσακίδου είναι η Κιλκισιώτισσα σοπράνο που ξεκινά το ταξίδι της στο μαγικό κόσμο της όπερας. Τον Ιούνη πήρε το δίπλωμά της στη μονωδία από το Πολυάνειο Ωδείο της πόλης μας, στην τάξη της Βάσως Βαϊούλη. Παρόλο το νεαρό της ηλικίας της έχει κάνει ήδη το ντεμπούτο της στο χώρο της όπερας με τη συμμετοχή της στην όπερα ντον Τζοβάνι του Μότσαρτ, στο ρόλο της Τσερλίνα, στη Θεσσαλονίκη το 2019. Έχει πάρει μέρος σε διάφορα ρεσιτάλ και συναυλίες στη Θεσσαλονίκη και στο Κιλκίς, με κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο. Από το 2015 έχει εμφανιστεί επίσης σε παραγωγές musical. Τον Οκτώβρη, του 2021 έχει επιλεγεί για να πάρει μέρος στη όπερα Ιντομενέο του Μότσαρτ,  στο Ηράκλειο της Κρήτης, υπό τη διεύθυνση του Μ. Μιχαηλίδη.

Ο αξιόλογος πιανίστας Φοίβος Φίλκας θα συνοδεύσει στο πιάνο τις σοπράνο. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1989. Είναι απόφοιτος του κολλεγίου «Ανατόλια», στο οποίο φοίτησε με εξαετή υποτροφία. Άρχισε να μελετά πιάνο σε ηλικία τεσσάρων ετών με την κα Φωτεινή Παπαδοπούλου. Σε ηλικία 9 ετών εισάγεται στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στη τάξη πιάνου της καθηγήτριας κας Βικτωρίας Βικτωράτου από όπου πήρε το δίπλωμα του, το 2010 με βαθμό άριστα και Β' βραβείο. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του πανεπιστημίου «Μακεδονία» με ειδίκευση στην ερμηνεία και εκτέλεση στο πιάνο με τον καθηγητή τον κο Uwe Matschke. Έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις σε διάφορους διαγωνισμούς. Έχει ηχογραφήσει έργα για πιάνο νέων Ελλήνων συνθετών όπως Λίνα Τόνια, Απόστολος Κουτσογιάννης, σε πρώτη εκτέλεση. Συμμετείχε σε ρεσιτάλ αλλά και σε διάφορες άλλες συναυλίες με σολίστ ή κάποια ορχήστρα. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Με αφορμή τα «μπουλούκια» του α΄ και β΄ ελληνικού μελοδράματος στήσαμε αυτή τη βραδιά λυρικού τραγουδιού. Οι περιπλανώμενοι θίασοι του προηγούμενου αιώνα έστηναν τη σκηνή τους στις πλατείες των πόλεων και των χωριών για να παρουσιάσουν έργα του διεθνούς λυρικού ρεπερτορίου. Έτσι και  δύο και μία σοπράνο θα τραγουδήσουν στην πλατεία του κήπου της μικρής μας πόλης.  Άριες από γνωστές όπερες, αποσπάσματα από ελληνικές οπερέτες, έντεχνα τραγούδια από όλο τον κόσμο καθώς και τραγούδια μεγάλων κλασικών Ελλήνων συνθετών θα πλημμυρίσουν το κέντρο του Κιλκίς. Συγκεκριμένα θα ακουστούν άριες του Πουτσίνι, του Ντονιτσέτι, του Βέρντι, αποσπάσματα από οπερέτες του Χατζηαποστόλου, του Σακελλαρίδη, του Γιαννίδη, τραγούδια από τη Ρωσία, την Ισπανία, την Γαλλία... Τέλος, με αφορμή την πολύ σημαντική επέτειο των 200 χρόνων από την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους, θα ακουστούν συνθέσεις  διακεκριμένων Ελλήνων δημιουργών, όπως ο Ριάδης και ο Κωνσταντινίδης, τα οποία βασίζουν την μελωδική τους γραμμή σε παραδοσιακά τραγούδια της χώρας μας.

Οι Γιούλη Καραγκούνη και Βάσω Βαϊούλη είναι γνωστές στο κοινό από προηγούμενες βραδιές όπερας. Η Αναστασία Πατσακίδου είναι η καινούρια συμμετοχή στην παρέα. Σπούδασε στο Πολυάνειο Ωδείο της πόλης μας πιάνο, θεωρητικά και μονωδία. Πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία την διπλωματική της εξέταση στις 7 Ιουλίου. Η αξιόλογη επιτροπή, αποτελούμενη από την Βαρβάρα Τσαμπαλή, μόνιμη συνεργάτη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τον Ευθύμιο Μαυρίδη, μαέστρο, διπλωματούχο πιάνου, μονωδίας και ανώτερων θεωρητικών, την Χιονάτη Γκίνα, αριστούχο απόφοιτο του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, τον Κλεάνθη Ζαρίμπα, μαέστρο και διευθυντή του Πολυάνειου Ωδείου και η καθηγήτρια της Βάσω Βαϊούλη της απένειμε το δίπλωμα της με βαθμό άριστα παμψηφεί και α΄ βραβείο. Η Αναστασία, λοιπόν ανοίγει τα φτερά της για να πετάξει στο μαγικό κόσμο της όπερας.

Στο πιάνο συνοδεύει ο Φοίβος Φίλκας, αξιόλογος πιανίστας και μουσικός. Απόφοιτος του κολλεγίου «Ανατόλια», στο οποίο φοίτησε με εξαετή υποτροφία, άρχισε να μελετά πιάνο σε ηλικία τεσσάρων ετών. Σε ηλικία 9 ετών εισάγεται στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, από όπου πήρε το δίπλωμα του, το 2010 με βαθμό άριστα και Β' βραβείο. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του πανεπιστημίου «Μακεδονία» με ειδίκευση στην ερμηνεία και εκτέλεση στο πιάνο. Έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις σε διάφορους διαγωνισμούς. Στην μουσική του εμπειρία περιλαμβάνονται πλήθος συναυλιών ως σολίστ ή συνοδός καθώς και ηχογραφήσεις έργων σε ά παγκόσμια εκτέλεση.

Την Πέμπτη, λοιπόν, 29/7, στις 9.30, σας καλούμε στον Κήπο για να ζήσουμε μαζί την μαγεία της όπερας και του λυρικού τραγουδιού.