Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 6:49:09 μμ
Δευτέρα, 12 Μαϊος 2008 04:18

“Μια Πασχαλιά και μια Λαμπρή”

 Το Σάββατο 19 Απριλίου το Λύκειο των Ελληνίδων Κιλκίς πραγματοποίησε μια ακόμη εκδήλωση του στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς με τίτλο “Μια Πασχαλιά και μια Λαμπρή”. Στην εκδήλωση συμμετείχαν τα μεγάλα, εφηβικά τμήματα και η ομάδα παραστάσεων του Λυκείου. Η εκδήλωση αποτέλεσε τη συνέχιση της προσπάθειας του Λ.Ε.Κ. να διασώσει τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας. Έτσι, το κοινό, που παραβρέθηκε, είχε την ευκαιρία να προγευτεί τόσο τη μαγεία και την κατανυκτική ατμόσφαιρα της εβδομάδας των Παθών, όσο και τη χαρά και το φως της του Χριστού Ανάστασης.
Η μουσικοχορευτική παράσταση ξεκίνησε με το έθιμο των Λαζαρίνων από το Μακροχώρι Ημαθίας. Τα κορίτσια του Λυκείου με τις καταπληκτικές τους φορεσιές συνόδευσαν τα ανοιξιάτικα τραγούδια τους με χορούς από το Ρουμλούκι. Ακολούθησαν, μετά από το “μοιρολόγι της Παναγίας” της Μεγάλης Παρασκευής, οι τελετουργικοί χοροί της Γουμένισσας. Το πρόγραμμα των χορών της Μακεδονίας έκλεισε με τους δυναμικούς χορούς από τις περιοχές της Αλμωπίας και της Φλώρινας. Την Κυριακή της Ανάστασης οι χορευτές του Λυκείου με χορούς πασχαλιάτικους και τραγούδια της Λαμπρής μας μετέφεραν στη γη του Ορφέα, την όμορφη Θράκη. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τις γλυκές μελωδίες και τους ανάλαφρους χορούς του Αιγαίου, συγκεκριμένα με χορούς της Χίου και της Καλύμνου.
Φάνηκε λοιπόν, ότι και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που αναβιώνουν και τηρούν τα έθιμα του χθες ή ακόμη ρυθμίζουν και τη ζωή τους με τους κανόνες του χθες, για να μπορούν να κάνουν τη ζωή τους πιο ανθρώπινη! Το Λυκείο των Ελληνίδων Κιλκίς με την παράστασή του αυτή έφερε έντονα στις μνήμες των θεατών του την περίοδο προετεοιμασίας για τη μεγάλη θρησκευτική γιορτή του Πάσχα, μέσα από τον καμβά αυτών των παραδόσεων, των εθίμων και των ηθών που προσδίδουν ξεχωριστή αίγλη. Επιβεβαίωσε, λοιπόν για μια ακόμη φορά την προσήλωσή τους στις πολιτιστικές αξίες του λαού μας, τις οποίες ανέδειξε με προσεγμένη αισθητική και ποιοτική φροντίδα.
Το Λύκειο των Ελληνίδων Κιλκίς θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά όλους τους χορηγούς του και ιδιαίτερα το μεγάλο χορηγό της συγκεκριμένης εκδήλωσης, την πρότυπη ευρωπαϊκή παιδική κατασκήνωση “Αλεξάνδρα” που στήριξε την προσπάθεια του Λυκείου αποδεικνύοντας πως οι ενέργειες διάσωσης της παράδοσης έχουν θερμούς υποστηρικτές από όλους τους χώρους.