Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022, 8:53:37 μμ
Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022 15:57

Μήνυμα του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών ν. Κιλκίς για την Επανάσταση του 1821

Η ελληνική Επανάσταση του 1821, ο ακατάπαυστος αγώνας των Ελλήνων «υπέρ Πίστεως και Πατρίδος», αποτελεί το σημαντικότερο γεγονός της νεότερης Ελληνικής ιστορίας.

 

Οι πρόγονοί μας με την αυτοθυσία τους και το σύνθημα: «Ελευθερία ή Θάνατος» ανέτρεψαν τα σχέδια της Ιερής Συμμαχίας, δημιούργησαν το μοναδικό και ανεπανάληπτο κύμα φιλελληνισμού και προκάλεσαν τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η εξέγερση των Ελλήνων απέδειξε περίτρανα ότι όλους αυτούς τους αιώνες μόνο τα σώματα και όχι οι ψυχές τους ήταν υποδουλωμένες τους Οθωμανούς. Όσο έφθινε η τουρκική διοίκηση τόσο  αναπτυσσόταν στους σκλαβωμένους η επιθυμία και ο πόθος της ελευθερίας. Μία αυτοκρατορία που δεν διοικεί αλλά με το ξίφος καταπιέζει τους υπηκόους της, οδηγείται σιγά-σιγά στη διάλυση της. Οι Μεγάλες Δυνάμεις θα εκμεταλλευτούν την παρακμή των Τούρκων καθώς και τον εθνικό πόθο των Ελλήνων για ελευθερία. Στην ευρωπαϊκή σκακιέρα πλέον κυριαρχεί το λεγόμενο Ανατολικό Ζήτημα: δηλαδή η διανομή των εδαφών της καταρρέουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Ορλωφικά του 1770 όπου οι Ρώσοι υποκίνησαν τους υπόδουλους Έλληνες σε εξέγερση και στη συνέχεια τους εγκατέλειψαν όταν κέρδισαν αυτά που επιθυμούσαν από τους Τούρκους. Τότε η πύλη σχεδίαζε να εξοντώσει όλους τους Έλληνες αλλά ένας ναύαρχος τους σταμάτησε υπενθυμίζοντας την ανάγκη είσπραξης του χαρατσιού.

Το 1821 οι Έλληνες ξεπερνώντας τις δυσπιστίες και τις αδυναμίες τους θα τολμήσουν την ευφρόσυνη και Μεγάλη Επανάσταση.  Για εννέα χρόνια θα δίνουν το πολύτιμο αίμα τους και οι θυσίες τους θα δικαιωθούν με τη δημιουργία του πρώτου ελεύθερου ελληνικού κράτους. Στα επόμενα χρόνια το Ανατολικό Ζήτημα θα επανέρχεται και η Ελλάδα ισορροπώντας μεταξύ εχθρών και συμμάχων θα απελευθερώσει πολλές αλύτρωτες περιοχές.

Στις μέρες μας πολλοί θεωρούσαμε εσφαλμένα, ότι το Ανατολικό Ζήτημα έχει κάνει τον κύκλο του ή έχει περιοριστεί στη Μέση Ανατολή. Ο πόλεμος όμως στην Ουκρανία μάς υπενθυμίζει το λάθος και τη σημασία που έχει ο έλεγχος του Αιγαίου. Γι΄ αυτό συνεχές μέλημά μας πρέπει να είναι η ισχυροποίηση της χώρας και ειδικότερα των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Χρόνια πολλά.