Quantcast
Σάββατο, 1 Απριλίου 2023, 12:50:49 μμ
Πέμπτη, 20 Μαϊος 2010 12:43

Μνήμη Γενοκτονίας στη Νέα Σάντα

genoktonia


Η διεθνής ημέρα Μνήμης της Ελληνικής Ποντιακής Γενοκτονίας τιμήθηκε στην Ν. Σάντα. Οι σύλλογοι που εδρεύουν στη Ν. Σάντα, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Σανταίων Θες/νίκης  «Η Επτάκωμος Σάντα» και υπό την αιγίδα του δήμου Γαλλικού, πραγματοποίησαν διήμερες εκδηλώσεις, το Σαββάτο 15 και Κυριακή 16 Μαΐου, με θέμα: «Εκδηλώσεις Μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου». Η 19η Μαΐου, είναι επέτειος μνήμης και τιμής των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, οι οποίοι κατά τη διάλυση του οθωμανικού κράτους στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο εξοντώθηκαν βάρβαρα από τους Νεoτούρκους και στη συνέχεια 1919 – 1922 από τους Κεμαλιστές. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε ο στολισμός του Δίσκου (κανόνας) των κολλύβων στην αίθουσα του συλλόγου.
Το πρωί της Κυριακής, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεια Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ. Εμμανουήλ και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των Ηρωικά Πεσόντων Αγωνιστών και των Θυμάτων της Γενοκτονίας στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρως στην Ν. Σάντα.
Στο πάρκο του Καπετάν Ευκλείδη και των Παλικαριών της Σάντας του Πόντου μεταφέρθηκε η εκδήλωση στην συνέχεια. Εκεί πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφανιών και ομιλίες.
Πρώτος απεύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Νέας Σάντας κ. Πουνερίδη Χ., ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες και ιδιαίτερα τον δήμαρχο που όπως είπε από την πρώτη στιγμή στήριξε την πρωτοβουλία αυτή των συλλόγων της Ν. Σάντας.
Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Δήμαρχος Γαλλικού, Θεοδωρίδη Γ., ο οποίος αφού συνεχάρη τους διοργανωτές, αναφέρθηκε στην προσφορά των Ελλήνων του Πόντου στην πατρίδα μας και στην σημασία της διεθνής αναγνώρισης των γεγονότων της γενοκτονίας, λέγοντας «Η δικαίωση του αιτήματος της αναγνώρισης της γενοκτονίας θα ολοκληρωθεί μόνο όταν η Τουρκία ζητήσει συγγνώμη για ό,τι και για όσα έκανε, και εμείς να ζητήσουμε συγγνώμη από τους προγόνους μας για όσα παραλείψαμε να κάνουμε δεκαετίες ολόκληρες για την ιστορική δικαίωσή τους. Ήρθε, λοιπόν, η μεγάλη ώρα για την αναγνώριση της γενοκτονίας. Δεν υπάρχει χώρος για αδιαφορία.  Τα θύματα της γενοκτονίας, όποια και αν ήταν, ό,τι και αν πίστευαν, τον αναστεναγμό που βγήκε από τα στήθη τους για τον άδικο θάνατό τους δεν τον άκουσε κανείς. Η θυσία τους δεν είναι δυνατόν να πάει χαμένη.»
Τη σκυτάλη παρέλαβε ο Πρόεδρος Πανελληνίας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) κ. Αποστολίδης Χαράλαμπος, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις συστηματικές προσπάθειες ποντιακών φορέων για αναγνώριση της ποντιακής γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα.
Ακολούθησε η ομιλία από τον Λαζαρίδη Θρασύβουλο, πρώην Δήμαρχο Καλαμαριάς & Πρόεδρο του Δ Συνεδρίου του Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού, που αφορούσε το ιστορικό και εθνικό πλαίσιο της γενοκτονίας των 353.000 Ελλήνων του Πόντου. Ο κ. Λαζαρίδης αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα της αναγνώρισης και στην ιστορική απόφαση που έλαβε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο του Γενικού Επιτελείου Στρατού, όσο αφορά τη μετονομασία της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας που εδρεύει στην Νέα Σάντα σε «ΠΟΝΤΟΣ», προς τιμήν των απανταχού Ποντίων και των αγώνων που έδωσαν για την πατρίδα.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα ποντιακό τραγούδι του Καπετάν Ευκλείδη. Οι στίχοι και η μουσική είναι γραμμένοι από τον αείμνηστο σανταίο λυράρη και επιστήθιο φίλο του Καπετάν Ευκλείδη κ. Τσορτανιδη Ιωάννη «Τον Τσιορτάν». Το τραγούδι ερμήνευσε ο βετεράνος σανταίος τραγουδιστής κ. Εφραιμίδης Χαράλαμπος με την συνοδεία του λυράρη κ. Ασλανίδη Θεόφιλου.
Οι σύλλογοι παράθεσαν  δεξίωση, με εξαιρετικά ποντιακά εδέσματα, στα γραφεία του συλλόγου Ποντίων,  σε όλους τους παρευρισκομένους φίλους που τους τίμησαν με την παρουσία τους.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: o Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ. Εμμανουήλ, ο εκπρόσωπος της εκκλησίας, ο δήμαρχος Γαλλικού, κ. Γεώργιος Θεοδωρίδης, ο Ανώτατος Διοικητής 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας Ν. Σάντας «Πόντος», ο εκπρόσωπος του αστυνομικού Τμήματος Ν. Σάντας,  ο πρόεδρος Νομαρχιακού Συμβουλίου Κιλκίς, κ. Γιαννόπουλος Κ., ο αντιδήμαρχος Γαλλικού κ. Χωλίδης Ν., ο  πρώην βουλευτής του νομού Κιλκίς Θεόδωρος Πασσαλίδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Λαγκάνης, ο Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου, κ. Σιούτης Κ., ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς κ. Τονικίδης Π., η πρόεδρος του Συλλόγου Σανταίων Θες/νίκης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Παντελεήμονα και όλα τα προεδρία των τοπικών Συλλόγων της Ν. Σάντας.