Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 11:03:59 πμ
Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011 10:58

Μνήμη Γρ. Αυξεντίου

mnimi-grigori-auksentiou
Με τη συμμετοχή κυπριακής αντιπροσωπείας και συγκεκριμένα του αδελφοποιημένου Δήμου Λύσης με τον Δήμο Δοϊράνης, πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Δήμου Κιλκίς προς τιμή του Κυπρίου ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου. Συγκεκριμένα στο μνημόσυνο που τελείται κάθε χρόνο για τον θρυλικό υπαρχηγό της ΕΟΚΑ στον Ακρίτα, στον τόπο όπου υπηρέτησε ο τελευταίος ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός, παρέστησαν ο Δήμαρχος Λύσης Ανδρέας Ττόφιας και ο Δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Σιακαλλής, μετά των συζύγων τους.
Η αντιπροσωπεία που διέμεινε στο νομό Κιλκίς τρεις ήμερες, από την Παρασκευή 11 έως την Δευτέρα 14 Μαρτίου φιλοξενήθηκε σε ξενοδοχείο της Δοϊράνης. 
Υπενθυμίζεται ότι η τελετή Αδελφοποίησης των Δήμων Λύσης και Δοϊράνης πραγματοποιήθηκε το  2002 στον Ακρίτα.  
Στις εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα την Κυριακή 13 Μαρτίου στον Ακρίτα, μπροστά από την προτομή του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου, που έχει στηθεί στο σημείο που κάποτε ήταν βράχος, στη σκιά του οποίου ο Κύπριος ήρωας έπαιζε τάβλι, συμμετείχαν ο Δήμαρχος Κιλκίς Ευ. Μπαλάσκας, ο Αντιδήμαρχος Χέρσου, Δοϊράνης και Μουριών κ. Θ. Τζώτζος, οι βουλευτές Κιλκίς κ. Κ. Κιλτίδης και Γ.Φλωρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χρ. Γκουντενούδης, οι πολιτευτές Γ. Γεωργαντάς και Θ. Πασσαλίδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Π. Τονικίδης, ο Διοικητής του 64ου Τάγματος Πεζικού κ. Στεφανίδης,  η Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας της Θεσσαλονίκης κ. Θ. Κωνσταντινίδου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Εστίας Βορείου Ελλάδας κος Ευσταθίου, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι από το Αστυνομικό Τμήμα Δροσάτου και το Τελωνείο Δοϊράνης, καθώς και από πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής. Το πρόγραμμα της ημέρας περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση, ομιλία για τον «ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου» από την Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ακρίτα κ. Αθηνά Ευφραιμίδου, κατάθεση στεφανιών, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την Φιλαρμονική του Δήμου Κιλκίς.
Το ταξίδι τους στο νομό Κιλκίς οι Κύπριοι αδελφοί μας, έκλεισαν την τελευταία ημέρα με διαδοχικές επισκέψεις στον Αντιδήμαρχο Χέρσου, Δοϊράνης και Μουριών κ. Θεόδωρο Τζώτζο, στον Αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς κ. Χρ. Γκουντενούδη, στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κιλκίς κ. Π. Τονικίδη και τέλος στο Δήμαρχο Κιλκίς κ. Ευάγγελο Μπαλασκα, με τον οποίο ο Δήμαρχος Λύσης αντήλλαξε δώρα. Την κυπριακή αντιπροσωπεία συνόδευε η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Ευφραιμίδου και ο δημοτικός σύμβουλος της Δημοτικής Ενότητας Δοϊράνης Σισμανίδης Ιωάννης.
Κατά τη συνάντησή τους οι δύο δήμαρχοι συζήτησαν και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε μέχρι τέλος του έτους να ξεκινήσει μέρος της λειτουργίας του Μουσείου του Γρηγόρη Αυξεντίου στο φυλάκιο του Ακρίτα, το οποίο έχει παραχωρηθεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο Δήμο Δοϊράνης για τον σκοπό αυτό.
Αποσπάσματα από την ομιλία της κ. Ευφραιμίδου για τον Γρηγόρη Αυξεντίου:
“Ο Γρηγόρης Αυξεντίου γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1928 στο χωριό Λύση της Κύπρου. Από τη φύση του ήταν παράτολμος και ατίθασος, ενώ είχε γαλουχηθεί με εθνικά και θρησκευτικά ιδεώδη. Τελειώνοντας το γυμνάσιο αποφάσισε παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα του να πραγματοποιήσει το όνειρό του, να σπουδάσει στην σχολή Ευελπίδων. Απέτυχε και αντ’ αυτού εισήχθη τελικά στη σχολή Έφεδρων αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού. Aφού αποφοίτησε έκανε τη στρατιωτική του θητεία στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Δύο χρόνια μετά  γυρνώντας στην Κύπρο σήμανε το προσκλητήριο της ΕΟΚΑ. Πολύ γρήγορα ο αρχηγός της ΕΟΚΑ Γεώργιος Γρίβας Διγενής, αναγνώρισε το ήθος και τον πατριωτικό του ζήλο και του δίνει τη θέση του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ, αναθέτοντάς του τη στρατολόγηση και εκπαίδευση ανδρών στον τομέα της Αμμοχώστου.
Το όνομα του Αυξεντίου πολύ γρήγορα βρίσκεται μεταξύ των πρώτων στον πίνακα των επικηρυγμένων και αναγκάζεται να ζήσει στα ελεύθερα βουνά της Κύπρου, όπου και γράφεται η τελευταία ηρωική του πράξη. Την 1 Μαρτίου 1957 οι Άγγλοι ξαναεισβάλλουν στο Μοναστήρι του Μαχαιρά, όπου αναγκάζουν τον αγωγιάτη της Μονής να αποκαλύψει τη θέση του κρησφύγετου του Αυξεντίου. Δυο ημέρες μετά την 3η Μαρτίου 1957 φτάνει το τραγικό του τέλος. Οι Άγγλοι τον περικυκλώνουν στην κρυψώνα του. «Εγώ θα πολεμήσω και θα πεθάνω πρέπει να πεθάνω», έλεγε στους τέσσερις συντρόφους του μέσα στην σπηλιά και τους ανάγκασε να παραδοθούν. Ο ίδιος αποφασισμένος να μην πέσει ζωντανός στα χέρια των Άγγλων τους είπε επί λέξει «Μέχρι σήμερα μαθαίνατε πως πολεμούν οι Έλληνες. Σήμερα θα μάθετε και πως πεθαίνουν». Σε προτροπές των Άγγλων να παραδοθεί είχε μόνο μια απάντηση: «Μολών λαβέ».
Οι Άγγλοι τότε ρίχνουν βενζίνη μέσα και γύρω στο κρησφύγετό του, το πυρπολούν και ο Γρηγόρης καίγεται ζωντανός σε ηλικία μόλις 29 ετών.