Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021, 10:50:17 πμ
etpa
Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021 08:58

Μουσική πανσέληνος στο Οθωμανικό Λουτρό Πολυκάστρου!

Συντάκτης:

Εκτενή αναφορά στο Οθωμανικό Λουτρό Πολυκάστρου -το παρουσιάσαμε στις 28 Ιουνίου- το οποίο βρίσκεται στην περιφέρεια σήμερα του πολεοδομικού ιστού, προς την πλευρά της κοιλάδας του ποταμού Αξιού, αναφέρεται η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς, Δρ. Γεωργία Στρατούλη, δίνοντας συνέχεια στην πρωτοβουλία μας να αναδείξουμε το Οθωμανικό Λουτρό του Κιλκίς και ανακοινώνει μουσική βραδιά στο μνημείο με την πανσέληνο του Αυγούστου!

 

Η κα Στρατούλη σημειώνει:

«Το αρκετά καλά διασωζόμενο αυτό Λουτρό αποτελεί -από τριετίας για την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς- επιλεγμένο μνημείο για νέα ανασκαφική διερεύνηση και προσέγγιση της βιογραφίας του (2019 & 2020), ενδελεχή μελέτη με στόχο την αξιόπιστη αποκατάσταση της μορφής του και την επανα-χρονολόγησή του, καθώς και την μεσοπρόθεσμη ανάπλαση/ανάδειξή του. Έτσι, ώστε να το αποδώσουμε στη σύγχρονη κοινωνία ως ένα αρχιτεκτονικά πολύ ενδιαφέρον κτίριο δημόσιας λειτουργίας και χρήσης, ήδη από τον 14ο/15ο αιώνα, σύμφωνα με νέα επιστημονικά-ανασκαφικά δεδομένα και την δυνατότητα της μελέτης του από ειδικούς επιστήμονες-συνεργάτες της ΕΦΑ Κιλκίς, όπως αρχιτέκτονα αναστηλωτή και αρχαιολόγους.

Τον Απρίλιο 2021, μια εβδομάδα πριν από το Πάσχα, στην Συνάντηση για το Αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και την Θράκη 2019-2020, παρουσιάστηκαν από ομάδα επιστημόνων, τα νέα δεδομένα για το εν λόγω Λουτρό καθώς και σχέδια της μορφής του, που αποσπάσανε εξαιρετικά θετικά σχόλια από τους συνέδρους.

Η ΕΦΑ Κιλκίς, με την στήριξη και το αμέριστο ενδιαφέρον του Δήμου Παιονίας για την άμεση αποκατάσταση του σπουδαίου αρχιτεκτονήματος του Λουτρού Πολυκάστρου, προϊόν σχεδιασμού ενός έμπειρου και πιθανότατα καταξιωμένου, επώνυμου για την εποχή του αρχιτέκτονα, έχει επιλέξει το υπό συζήτηση λουτρό για πλήρη ωρίμανση μελετών (απόλυτα εφικτή εντός 1 έτους) -με την προϋπόθεση της διασφάλισης ικανής χρηματοδότησης ύψους περίπου 90.000 €- με στόχο την υλοποίηση έργου ανάπλασης του μνημείου με χρηματοδότηση από το επικείμενο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Την Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021, ώρα 21.00, η ΕΦΑ Κιλκίς - σε συνεργασία με την δημοτική αρχή του Δ. Παιονίας- προγραμματίζει μια μουσική βραδιά στον αύλειο χώρο του Οθωμανικού Λουτρού, επανα-συστήνοντας το εξαιρετικό αυτό μνημείο στη σύγχρονη κοινωνία, και αποκαλύπτοντας όψεις της δυναμικής του... στο σήμερα!

Είναι ένα πρόκριμα... ευρείας αναγνώρισης του ιστορικού ενδιαφέροντος και των οθωμανικών-μεταβυζαντινών μνημείων και στην περιοχή της Π.Ε. Κιλκίς.

Σας περιμένουμε στο Οθωμανικό Λουτρό Πολυκάστρου σε μια πολύ ενδιαφέρουσα βραδιά...'Οταν θα βγαίνει το φεγγάρι... στις 25 Αυγούστου. Λίγο αργότερα αξίζει να δούμε πιο κοντά και να γνωρίσουμε το οθωμανικό Λουτρό στο κέντρο της πόλης του Κιλκίς!»

Δρ Γεωργία Στρατούλη, Προϊσταμένη ΕΦΑ Κιλκίς

https://www.eidisis.gr/politistika/metabyzantino-loytro-polykastroy-binteo-foto.html

Πολυμέσα

Έκθεση εικόνων