Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 1:31:35 πμ
Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2009 07:04

Μουσικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ευρωπού : Κλήδονας 2009

Ο Μουσικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ευρωπού διοργανώνει, όπως κάθε χρόνο, εκδήλωση – αναβίωση του εθίμου «Κλήδονας».
Την Τετάρτη 24 Ιουνίου και ώρα 8:00 μ.μ. χορευτικά τμήματα από οκτώ πολιτιστικούς συλλόγους αφού παρελάσουν στους δρόμους του χωριού θα συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία. Στην πλατεία του χωριού από νωρίς θα ανάψει μια μεγάλη φωτιά. Κόρες με λευκά ρούχα ντυμένες θα φέρουν το «αμίλητο νερό» από επτά βρύσες. Το νερό λέγεται αμίλητο, γιατί παρά τα πειράγματα τα κορίτσια  που το φέρνουν δεν πρέπει να μιλήσουν.


Στην πλατεία περιμένουν γυναίκες που έχουν ετοιμάσει την «μπακίρα» ένα δοχείο με ανοιχτό στόμιο. Σε αυτό αδειάζουν οι κοπέλες το νερό και ρίχνουν μέσα από ένα αντικείμενο, το λεγόμενο «ριζικάρι». Με τα ριζικάρια που είναι δαχτυλίδια, σκουλαρίκια ή άλλα προσωπικά αντικείμενα συνήθως πολύτιμα, ο Άγιος θα δείξει στις κοπέλες το ριζικό τους γι’αυτό ο Αη Γιάννης λέγεται και ριζικάρης . Μετά σκεπάζουν την μπακίρα με ένα κόκκινο πανί και την αφήνουν να «ξαστρίσει». όταν την ανοίξουν, καθώς κάθε κοπέλα παίρνει πίσω το αντικείμενο που της ανήκει, ακούγεται και από ένα στιχάκι το περιεχόμενο του οποίου έχει κάποια σημασία για το ριζικό της κοπέλας στην οποία απευθύνεται. Η φωτιά συνεχίζει να ανάβει και σύμφωνα με το έθιμο πηδούν από πάνω οι νέοι.
Αφού τελειώσει η αναβίωση του εθίμου ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία του χωριού, που είναι μεγάλη και η μουσική πολύ καλή.