Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021, 3:03:39 μμ
etpa
Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2009 09:25

Νέο Κύμα και «Φιάκας» στο δήμο Ευρωπού

Συντάκτης:

Το Δημοτικό θεατρικό εργαστήρι του Δήμου της Ευρωπού έδωσε δύο ακόμη παραστάσεις, την Παρασκευή 12 Ιουνίου στο Πολύπετρο και την Κυριακή 14 Ιουνίου στον Άγιο Πέτρο, μετά από αυτές της Πέλλας και του Ευρωπού.
Ο Φιάκας, κωμωδία αστειοτάτη, μια Κωνσταντινούπολη αξέχαστη ήρθε  σήμερα και σε μας. Ο Φιάκας ζει παρασιτικά παριστάνοντας το γόνο καλής οικογένειας, πολιορκεί την εύπιστη και ρομαντική Ευανθία με σκοπό να βάλει στο χέρι την προίκα της. Θίγονται και σατιρίζονται  από το Δημοσθένη Μισιτζή  οι υπερβολές, η ξενομανία και ο εύκολος πλουτισμός, όπως μας ενημερώνει η υπεύθυνη  της Θεατρική Ομάδας, κα Ράνια Νικολαΐδου.


Ο κόσμος περίμενε τους ερασιτέχνες του θεάτρου. Πεντακόσιοι θεατές στον Άγιο Πέτρο, εκατόν πενήντα στο Πολύπετρο, μικρά παιδιά, έφηβοι, νεαρά ζευγάρια, άντρες και γυναίκες, γιαγιάδες, όλοι στο πόδι, για να δουν την  παράσταση.
Γεγονός σημαντικό και μέγα. Το έργο άρχισε σε απόλυτη σιωπή., Εμφανίσθηκε ο Φιάκας, το χειροκρότημα θερμό και  έντονο, η Ευανθία, ο Γιάννης, η Κοκόνα Φρόσω, ο Καζαμίας ο Χασάπης, όλοι τους δικά μας παιδιά, που δούλεψαν με μεράκι, αγάπη και πάθος, για να παρουσιάσουν αυτό το έργο. Και ο κόσμος ανταποκρίθηκε ,τους είδε, τους χειροκρότησε, τους αγάπησε.

ΝΕΟ ΚΥΜΑ
Θέατρο Αλσους, στον Ευρωπό, απόγεμα Σαββάτου, παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα. Στήνονται ηχεία, κονσόλες, μικρόφωνα, ηχητικά, φωτιστικά. Άλλοι καθαρίζουν το χώρο, άλλοι κουρδίζουν τις κιθάρες, τα όργανα, άλλοι μεταφέρουν πράγματα. Από τις κόρνες του αυτοκινήτου του Δήμου ακουγόταν η είδηση: Το βράδυ στις εννιά η παιδική χορωδία του Μουσικού Πολιτιστικού συλλόγου Ευρωπού, με ομάδα καλλιτεχνών, θα μας πουν τραγούδια από το Νέο Κύμα.
Το μικρό θεατράκι γέμισε. Η Κατερίνα μάς πήγε πίσω, στη δεκαετία του  εξήντα και στις μπουάτ. Ακούσαμε την Αρλέτα, την Πόπη Αστεριάδη, τον Ζωγράφο, τον Σαββόπουλο. Τη Συννεφούλα, τα  κορίτσια δυό–δυό, μια αγάπη για το Καλοκαίρι, και άλλα πολλά.
Ο Δάνης με την κιθάρα του  και οι  φίλοι του, με κλαρινέτο, πιάνο και κρουστά υποστήριξαν την παιδική χορωδία. Η Λίνα με αγάπη και μητρική στοργή οδηγούσε μαγικά τους μικρούς καλλιτέχνες. Η παιδική χορωδία, αγοράκια και κοριτσάκια, με σοβαρότητα, με άγχος αλλά και αποφασιστικότητα, ανέβηκαν στη σκηνή και τραγούδησαν, τραγούδησαν σόλο, τραγούδησαν ομαδικά.
Ο κόσμος τους χειροκρότησε, θυμήθηκε τα παλιά και οι πιο μεγάλοι, δειλά- δειλά, άρχισαν να σιγοτραγουδούν…