Τρίτη, 16 Απριλίου 2024, 10:36:39 μμ
Τετάρτη, 27 Μαϊος 2020 15:28

ΝΗΡΕΑΣ: «Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος, 31 Μαΐου 2020»

Η Ημέρα Κατά του Καπνίσματος γιορτάζεται παγκοσμίως κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου.  Tο 1987 τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) θέσπισαν την Ημέρα Κατά του Καπνίσματος με στόχο εκείνη την ημέρα οι καπνιστές να απέχουν από το κάπνισμα. Από τη μια, ήθελαν να κινητοποιήσουν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα και από την άλλη, να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Ο.Υ., ο καπνός σκοτώνει πάνω από 8 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Το 1,2 από αυτούς είναι μη καπνιστές που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα. Στη φετινή αντικαπνιστική του καμπάνια με κεντρικό μήνυμα "Το μυστικό αποκαλύφθηκε", ο Π.Ο.Υ. εστιάζει στην προστασία της νέας γενιάς, ενημερώνοντας για τους κινδύνους του καπνίσματος και αποκαλύπτοντας τα ψέματα και τις μεθόδους - που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες καπνού - προκειμένου να προσελκύσουν τη νεολαία να εθιστεί στο κάπνισμα.

Το Κέντρο Πρόληψης "ΝΗΡΕΑΣ", λοιπόν, με αφορμή αυτήν την ημέρα, υπενθυμίζει τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος. Το κάπνισμα προκαλεί εθισμό, αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, αναπνευστικά και καρδιολογικά  προβλήματα. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί ένας νέος κίνδυνος. Από έρευνες που διεξήγαγε ο Π.Ο.Υ. τον Απρίλιο του 2020 φαίνεται ότι οι καπνιστές που προσβάλλονται από τον κορωνοϊό έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρότερα συμπτώματα σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

Για όλους τους παραπάνω λόγους δημιουργήσαμε ένα βίντεο, στο οποίο  οι μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης δημοτικού στέλνουν τα μηνύματα τους κατά του καπνίσματος με σύνθημα "Την εξάρτηση γνωρίζω... στη ζωή μου δεν καπνίζω!". Για να σας θυμίσουμε ότι είναι σημαντικό να διεκδικείτε το δικαίωμα σας για μια υγιεινή ζωή, ελεύθερη από εξαρτήσεις. Το βίντεο μπορείτε να το δείτε στη διεύθυνση: https://youtu.be/fkJYF_Jesfs