Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 11:03:58 μμ
Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021 20:56

Ο Βασίλης Μακρίδης, ο Σπηλαιάνθρωπος του Κιλκις, θα τριγυρίζει πάντα στο Σπήλαιό του

Οχτάχρονος πρωτομπήκε στου Πουλασίκ’ το τρυπίν. Ήταν το 1967 και ο μικρός το δέμας αλλά αδάμαστος και ξεροκέφαλος Βασίλης Μακρίδης παράκουσε τις εντολές γονιών και αδελφού του Κώστα να μην τριγυρίζει στο Λόφο και προπάντων να μην βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του.


Τότε ήταν ένα τρυπίν. Λίγα μέτρα μπορούσες να προχωρήσεις και εκείνα έρποντας . Και ο Βασιλάκης το είχε χόμπι του.
Χόμπι ξεχόμπι, τη μέρα που πρωτομπήκε ακόμα θυμάται το ξύλο που έφαγε. Τον καταχέριασαν προς σωφρονισμό, αλλά….
- Φεύγω γεμάτος υπερηφάνεια, συγκίνηση και πλήρης εμπειριών …
Ο Βασίλης Μακρίδης, ο Σπηλαιάνθρωπο,ς 62χρονος πλέον το πήρε απόφαση: Συνταξιοδοτείται. Κι ήρθε στον Νουνό του να ανακοινώσει την απόφασή του και επισήμως.
- Οοπ ο Βασίλης ο Μακρίδης έρχεται… τον ειδε πρώτος από τη μεγάλη τζαμαρία των ΕΙΔΗΣΕΩΝ ο Κώστας Τερζενίδης.
Σκυμένος στο κεντρικό κομπιούτερ, θυμήθηκα κουβέντες πολύ πρωινές, πίνοντας τον καφέ μας εμείς που ξυπνάμε πριν τα χαράματα, ίσως κι επειδή τα χρόνια πέρασαν και ο λιγοστός ύπνος αρκεί και υπερυψούται.
Δες που ο Βασίλης βγήκε στη σύνταξη κι ήρθε να μας χαιρετίσει… μονολόγησα και πριν αποσώσω το λόγο μου ο Βασίλης Μακρίδης μπήκε με ένα μεγάλο χαμόγελο, φέρνοντας και γλυκά..
Έτσι μπράβο, τον Νουνό πάντα τον προσέχουμε, πείραξα τον βασίλη.
Ήμουν ο πρώτος που τον βάφτισα Σπηλαιάνθρωπο. Κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ‘80. Και ο Βασίλης το θυμάται και πάντα το μνημονεύει. Μάλιστα μεταφράστηκε και σε ξένες γλώσσες. Gave man ή κάτι παρόμοιο στην Αγγλική κ.ο.κ.
Από το 1986 έκανε το χόμπι του επάγγελμα. Προσελήφθη δημοτικός υπάλληλος με αρμοδιότητα το Σπήλαιο. Στα 40 χρόνια που είμαι στο επάγγελμα, αμφιβάλλω αν στις χιλιάδες προσλήψεις που έγιναν από δήμους, κοινότητες, νομαρχίες, φορείς του δημοσίου στο Κιλκίς , αμφιβάλλω αν υπάρχει άλλη τόσο εύστοχη πρόσληψη. Λες και ήταν θέση προσωποπαγής.
Έφαγα τα γόνατά μου εκεί μέσα, εξομολογείται ο Βασίλης. Διότι όταν αγαπάς το Σπήλαιο δεν κάθεσαι απλά και κόβεις εισιτήρια. Ως φύλακας που είσαι τυπικά. Ο Βασίλης είναι μισός παλαιοντολόγος. Μην σας πω ολάκερος και προσβάλλω τους επιστήμονες. Ξέρει τόσα όσα χρειάζονται δυο ζωές για να μάθεις από βιβλία. Έψαξε, ερεύνησε, πόντο πόντο το εξερεύνησε το Σπήλαιο. Κι έτσι εδώ και χρόνια κάνει ξενάγηση αξιοζήλευτου επαγγελματικού επιπέδου. Ήρθαν χρόνια που ξενάγησε μέχρι και 15.000 επισκέπτες ετησίως. Πάντα με την ίδια προθυμία. Είναι από τους δακτυλοδεικτούμενους εκείνους «υπαλλήλους» που στεναχωριέται όταν δεν έχει δουλειά. Και αγαλλιάζει η ψυχή του όταν έβλεπε κόσμο να προσέρχεται. Ειδικά όταν έκλεινε ραντεβού με σχολεία. Παιδική ψυχούλα κι ίδιος γινόταν ένα με τους μαθητές και άνοιγε τον κόσμο του, τον κόσμο των Σπηλαίων, των πρωτανθρώπων, των …Και ρουφούσαν οι μαθητές το λόγο του…

Και τώρα τι θα γίνουμε εμείς Βασίλη; Ποιος θα κάνει ξενάγηση στα παιδιά; τον ρωτούν ανήσυχοι οι δάσκαλοι που έμαθαν τα δυσάρεστα νέα. Ο Βασίλης συνταξιοδοτείται.
Ας αναθαρρήσουν. Ο Βασίλης Μακρίδης μόνο αγνώμων δεν είναι στην πόλη και στο δήμο που του έδωσε «ψωμί»
«Ας προσλάβουν κάποιο υπάλληλο κι εγώ εδώ είμαι. Θα τον εκπαιδεύσω, καθησυχάζει. Και πάλι σε κάθε περίπτωση θα βοηθάω.”
Κανονικά από καιρό θα έπρεπε να γίνει η μεταλαμπάδευση των γνώσεών του και η εκπαίδευση ενός νέου φύλακα. Ο Βασίλης το ζήτησε εδώ και χρόνια, καθώς πλησίαζε η μέρα της συνταξιοδότησης.
Τι έγινε όμως κανονικά σ’ αυτόν τον τόπο και να γίνει και η έγκαιρη πρόσληψη αναπληρωτή;
Δεκάδες οι διακρίσεις, τα βραβεία, οι συμμετοχές σε συνέδρια…
Σ’ αυτές τις γραμμές θα επιμείνουμε στα ανθρώπινα, σε εκείνα που χάραξαν μια λαμπρή σταδιοδρομία, όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε την εργασιακή καριέρα.

Βασίλη, τους σταθμούς τους μεγάλους αυτού του Σπηλαίου περίγραψέ μας.

Είναι το καμάρι της πόλης μας. Ίσως για πολλούς επισκέπτες του Κιλκίς το Σπήλαιο είναι μετά τη Μάχη του Κιλκίς η πλέον αναγνωρίσιμη αναφορά. Λέει Κιλκίς ο Έλληνας και θυμάται πρώτα τη Μάχη και ύστερα το Σπήλαιο.
Τρεις είναι οι μεγάλοι σταθμοί.
Ο πρώτος και σημαντικότερος: Τα έργα επί δημαρχίας Νίκου Αγγελίδη το 1977 για την διαμόρφωση και ανάδειξή του.
Το 1982 ανάλογα έργα επί δημαρχίας Σπύρου Αυγητίδη.
Τα έργα (1993-1996) για την αλλαγή του εσωτερικού φωτισμού επί δημαρχίας Αμανατίδη
Και τέλος, το 2009, επί δημαρχίας Τάκη Τερζίδη, τα έργα διαμόρφωσης του εξωτερικού χώρου.

Φύλακας τυπικά, ξεναγός πρώτης τάξεως, σπηλαιολόγος, παλαιοντολόγος με αμέτρητες διακρίσεις και αποστολές απανταχού της χώρας. Μέχρι και επίτιμο δημότη τον ανακήρυξαν τα Γρεβενά για τη συμβολή του στις εκεί παλαιοντολογικές έρευνες. Συνεργάτης ερευνητών και επιστημόνων, καθηγητών πανεπιστημίου ο Βασίλης Μακρίδης απολαμβάνει του σεβασμού όλης της επιστημονικής κοινότητας στους τομείς της Σπηλαιολογίας και Παλαιοντολογίας.
Τώρα πια συνταξιούχος δρέπει τους καρπούς της αναγνώρισης της προσφοράς του στην πόλη. Άξιος ο Σπηλαιάνθρωπος. Άξιος υπάλληλος, άξιος πολίτης, άξιος άνθρωπος.
Κι αυτό με το …συνταξιούχος μην το πάρετε και πολύ τοις μετρητοίς. Κάπου εκεί θα τριγυρίζει πάντα ο Βασίλης: Στο Σπήλαιό του Κιλκίς, στο δικό του Σπήλαιο.

Την ονομάτισαν αποχαιρετιστήρια περιήγηση στο Σπήλαιο του Κιλκίς με τον Βασίλη Μακρίδη. Είναι ουσιαστικά ένας αποχαιρετισμός του σε μια εκδήλωση ενταγμένη στο πρόγραμμα των φετινών Ελευθέριων της Πόλης. Το Σάββατο 26 Ιουνίου στις 9 το βράδυ.

Θεοφύλακτος Παγλαρίδης