Κυριακή, 11 Απριλίου 2021, 1:26:36 μμ
etpa
Πέμπτη, 17 Απριλίου 2008 05:55

«O El Greco απo το πλατό στην οθόνη»

Συντάκτης:
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης με θέμα «O El Greco από το πλατό στην οθόνη», την Τετάρτη 16 Απριλίου, στις 8 το βράδυ, θα προβληθεί ένα 50λεπτο τρέϊλερ από τα γυρίσματα της ταινίας «El Greco» του βραβευμένου σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή.

Στο making of της ταινίας, μέσα από την καταγραφή του τρόπου με τον οποίο γυρίστηκαν οι σκηνές, καθώς και από τις συνεντεύξεις όλων των συντελεστών της ταινίας, γίνεται φανερό πως όταν μια ομάδα λειτουργεί δημιουργικά και με αγάπη το αποτέλεσμα είναι θετικό. Ο σκηνοθέτης θεωρεί την ταινία όχι μια ταινία προσωπική αλλά εθνικής σημασίας που επιχειρεί να βάλει σε λειτουργία το ελληνικό αίσθημα και να επαναφέρει την ελληνική ιδεολογία που υπάρχει ως σταθερή βάση στο έργο των μεγάλων Ελλήνων δημιουργών.
Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή που θα παρευρίσκεται, τους τρόπους με τους οποίους κατασκευάζεται το κινηματογραφικό πορτραίτο ενός τόσο σημαντικού καλλιτέχνη όπως ο El Greco.
Στη συζήτηση συμμετέχουν ο καθηγητής Νικόλαος Τσινίκας, Πρόεδρος του Τμήματος Κινηματογράφου Α.Π.Θ., ο δημοσιογράφος Βασίλης Κεχαγιάς, διευθυντής του μουσείου Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη και η κα Ελένη Σμαραγδή, παραγωγός της ταινίας και επιμελήτρια της έκθεσης.
Στα γυρίσματα της ταινίας που πραγματοποιήθηκαν εκτός της Κρήτης και της Βενετίας και στην Ισπανία, καταγράφεται και η επίσκεψη της βασίλισσας της Ισπανίας Σοφίας, ένα ιδιαίτερο γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Η έκθεση «O El Greco από το πλατό στην οθόνη» στο Τελλόγλειο θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Απριλίου 2008.
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, 09:00-14:00, Τετάρτη, 09:00-21:00, Σάββατο-Κυριακή 10:00-18:00.