Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024, 9:50:03 μμ
Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2007 09:52

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις στον Όσιο Νικόδημο Πενταλόφου

 Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2007, στο Ιερό Κοινόβιο Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, πραγματοποιήθηκε η τελευταία προγραμματισμένη ομιλία στα πλαίσια των εκδηλώσεων αναφορικά με την ζωή και το έργο του μεγάλου Διδασκάλου της οικουμένης Αγίου Ιωάννου του Χρισοστόμου. Ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Μαϊδώρης, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου. Το θέμα που ανέπτυξε ήταν: “Η εξορία, το τέλος και ο θρίαμβος του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου”.
Ο π. Χρυσόστομος με λιτό και απέριστο τρόπο αφήγησης (και με ταυτόχρονη προβολή φωτεινών διαφανειών σχετικά με τον άγιο), ζωντάνεψε στη μνήμη των ακροατών του την μαρτυρική μορφή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Ανατρέχοντας εν συντομία τις σημαντικότερες στιγμές-σταθμούς της ζωής του έδωσε έμφαση στην περιγραφή των κακουχιών που υπέστη κατά την τριετή εξορία του, κάνοντας παράλληλα αναφορά στις τελευταίες μαρτυρικές στιγμές της ζωής του, οι οποίες και του χάρισαν τον τίτλο του Μεγαλομάρτυρα.
Η επιστροφή του αφθάρτου σκηνώματός του (κατ’ απαίτηση του πιστού λαού που κυριολεκτικά τον  λάτρευε) από τον τόπο της εξορίας και  του μαρτυρικού θανάτου του, καθώς και η αποκατάσασή του στον θρόνο της Κωνσταντινούπολης, ήταν ουσιαστικά ο θρίαμβος του Ιερού Χρυσοστόμου, αφού με τον τρόπο αυτό ο Θεός επισφράγισε την αγιότητά του και τον καταξίωσε στη συνείδηση των ανθρώπων της εποχής του. Η αφθαρσία του αγίου λειψάνου του (για παράδειγμα το αριστερό αυτί του αγίου παραμένει δια της θείας Χάριτος άφθαρτο εδώ και δεκαεπτά αιώνες), μαρτυρεί την αληθινή και αιώνια δόξα που απολαμβάνει ο άγιος στον ουρανό από τον Θεό. Γι’ αυτό και το όνομα του έχει γραφετί με χρυσά γράμματα στο βιβλίο της Ζωής...
Λατρευτικές ακολουθίες
Χριστούγεννα: Παραμονή,  Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2007, ιερή Αγρυπνία από 7 μ.μ.-2 το πρωί. Ανήμερα  Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2007 πρωί, 2η Θεία Λειτουργία Χριστουγέννωβν από 7-9 π.μ.
2η ημέρα Χριστουγέννων. Σύναξις Υπεραγίας Θεοτόκου: Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2007. πρωί , Όρθρος - Θεία Λειτουργία από 7-10 π.μ.
Αγίου Σίμωνος του Μυροβλύτου: Παραμονή Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2007, Μέγας Εσπερινός από 3.30-5 μ.μ. Ανήμερα Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2007 πρωί, Όρθρος - Ιερατικό συλλείτουργο από 5-10 π.μ.