Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020, 5:04:28 μμ
Τετάρτη, 08 Μαϊος 2019 10:44

ΟΠΑΚ: Μερικές σκέψεις για τον πολιτισμό στον Δήμο Κιλκίς

Συντάκτης:

Με αφορμή την προκήρυξη διαγωνισμού παροχής υπηρεσιών για την "Οργάνωση και υλοποίηση του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου & Παντομίμας Κιλκίς", συνολικού ποσού 80.000,00 ευρώ, που θα πραγματοποιηθεί στις 19/05/2019, θα θέλαμε να παρέμβουμε με κάποιες σκέψεις για το θέμα, ως Ομάδα Παρέμβασης Κιλκίς:

 

          Πριν από 20 περίπου χρόνια ξεκίνησε το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας του Δήμου Κιλκίς. Το Φεστιβάλ απέκτησε κύρος σοβαρού πολιτισμικού θεσμού με κορύφωση την ένταξή του στο Δίκτυο Πόλεων του Υπουργείου Πολιτισμού και λίγο μετά στο ΕΣΠΑ 2010-2014. Αυτοί οι σταθμοί στην πορεία του θεσμού έδωσαν στο Φεστιβάλ το απαραίτητο κύρος που το κατέστησε διεθνώς αναγνωρίσιμο και προφανώς εγγυήθηκε τη βιωσιμότητά του. Σημαντική προϋπόθεση όλων αυτών ήταν η ύπαρξη καλλιτεχνικού διευθυντή.Το Υπουργείο Πολιτισμού για να ανοίξει τον δρόμο της διεθνούς αναγνώρισης θέτει ως βασική προϋπόθεση την ύπαρξη καλλιτεχνικού διευθυντή. Άλλωστε δεν νοείται φεστιβάλ εγνωσμένου κύρους χωρίς καλλιτεχνικό διευθυντή. Τα παραδείγματα των Φεστιβάλ Αθηνών, Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ.ο.κ το επιβεβαιώνουν

  Ας σημειωθεί ότι ο ρόλος του καλλιτεχνικού διευθυντή σε όλα τα φεστιβάλ, είναι να καταρτίζει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που απαρτίζεται από τις παραστάσεις θιάσων από όλο τον κόσμο, να οργανώνει καλλιτεχνικές και μορφωτικού χαρακτήρα δραστηριότητες, να αναπτύσσει συνεργασίες με άλλα παρόμοια φεστιβάλ άλλων χωρών, να οργανώνει παραστάσεις και δραστηριότητες σε πόλεις άλλων νομών της Ελλάδας και μια σειρά από άλλες δράσεις αναβάθμισης του θεσμού και προβολής του Κιλκίς σε πανελλήνιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Φυσικά ο καλλιτεχνικός διευθυντής θα πρέπει να έχει την ευθύνη της κατάρτισης του καλλιτεχνικού προγράμματος στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προϋπολογισμού και να συνεργάζεται με το αρμόδιο δημοτικό πολιτιστικό φορέα.      Επομένως, οι ρόλοι όλων θα πρέπει να είναι  απόλυτα διακριτοί και το μόνο που θα απομένει θα είναι το μεράκι και η αγάπη για τον θεσμό και τον πολίτη.

          Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι κάτι που φαντάζει αυτονόητο, έρχεται κάποια στιγμή η ζωή και το κατεδαφίζει.

          Μαθαίνουμε ότι ο Δήμος Κιλκίς αποφάσισε να οργανώσει το φετινό Φεστιβάλ χωρίς να υπάρχει καλλιτεχνικός διευθυντής και μάλιστα, να προκηρύξει διαγωνισμό για το ποιός φορέας ή άτομο θα αναλάβει να το οργανώσει με «το κλειδί στο χέρι». Δηλαδή ψάχνει για εργολάβο να οργανώσει τα πάντα από το πού θα κοιμηθούν και πού θα φάνε οι καλλιτέχνες μέχρι τι παραστάσεις θα περιλαμβάνει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, και όλα αυτά θα τα κρίνει μια επιτροπή από υπαλλήλους του Δήμου Κιλκίς. Δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι οι εμπνευστές αυτού του εκφυλισμού ενός επιτυχημένου πολιτισμικού θεσμού με κύρος σε μια απλή εργολαβία που θυμίζει το βάψιμο των τοίχων ενός κτιρίου. Δεν γνωρίζουμε επίσης κίνητρα και προθέσεις και αρνούμαστε την δίκη προθέσεων. Ωστόσο, ο τρόπος διοργάνωσης και η ανυπαρξία καλλιτεχνικού διευθυντή καθιστά αυτό που σκέφτηκαν οι αρμόδιοι του Δήμου Κιλκίς να είναι ο,τιδήποτε άλλο εκτός από φεστιβάλ, και να αποτελεί περίτρανη απόδειξη τι μπορεί να καταστρέψει το τέρας της δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας.

          Κάνουμε έκκληση στην σημερινή δημοτική αρχή να παρέμβει να ακυρώσει τον σχεδιασμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας, και αν δεν προλαβαίνει να αποκαταστήσει την τάξη, δηλαδή να επιλέξει καλλιτεχνικό διευθυντή με τη διαδικασία που θα υποδείξει το ΥΠ.ΠΟ, ας αφήσει την όποια δημοτική αρχή που θα προκύψει από τις επικείμενες δημοτικές εκλογές να το οργανώσει όπως του αξίζει και του πρέπει.

Για το Δ.Σ. 

Η πρόεδρος

Χρύσα Καρυπίδου