Quantcast
Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2023, 9:01:10 πμ

Πολιτιστικά

Σάββατο, 22 Μαϊος 2010 19:42

«Ανοιχτές Πόρτες» στο οινοποιείο ΤΑΤΣΗ

Συντάκτης:
Ομορφες στιγμές έζησαν οι φίλοι του κρασιού στο οινοποιείο ΤΑΤΣΗ, που το διήμερο 15 και 16 Μαΐου τους υποδέχθηκε στον ωραίο του χώρο, στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Ανοιχτές Πόρτες», που οργάνωσαν για 7η χρονιά τα οινοποιεία-μέλη της ΕΝ.Ο.Α.Β.Ε. Τ’ αδέλφια, Περικλής και Στέργιος Τάτσης, υποδέχτηκαν τους φίλους του κρασιού και τους ξενάγησαν στο οινοποιείο τους, μέσα στην αμπελοοινική ζώνη της Γουμένισσας, στο δρόμο Γουμένισσα-Εύρωπος. Οι 600 περίπου επισκέπτες δοκίμασαν παλιά και νέα κρασιά, που συνοδεύονταν με μεζέδες από βιολογικά προϊόντα, μαγειρεμένα από το μάγειρα του εστιατορίου Νεγροπόντε.
Πανηγυρικά έληξε η σχολική χρονιά 2009-2010 για τα μουσικά σύνολα του 2ου Γυμνασίου Κιλκίς με τη συναυλία «Τραγούδια του Δρόμου - Ταξίδι στο Όνειρο». Η συναυλία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Πέμπτη 13 Μαΐου 2010 στις 20:00 στο κατάμεστο από γονείς και φίλους Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς. Η Χορωδία και η Ορχήστρα του 2° Γυμνασίου Κιλκίς υλοποίησαν φέτος μια σειρά από δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων με θέμα «Μουσικές Διαδρομές - Μουσικές Ανταλλαγές», μεταξύ των οποίων ξεχώρισαν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα Πόντου και της Μακεδονίας, καθώς και τα εαρινά «Χελιδονίσματα» που έψαλαν περιοδεύοντας στους δρόμους του Κιλκίς και τις αρχές του τόπου.
Το φωτογραφικό και ιστορικό λεύκωμα «Ο προσφυγικός συνοικισμός Ναυάρχου Βότση» αποτελεί μια αξιέπαινη εργασία του καταγόμενου από το Δροσάτο καθηγητή του ΑΠΘ Ανανία Τσιραμπίδη,  δημοτικού συμβούλου Καλαμαριάς. Η διαχρονική καταγραφή της δημιουργίας του συνοικισμού από την Τουρκοκρατία μέχρι σήμερα, η λεπτομερής περιγραφή γεγονότων και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι πρώτοι πρόσφυγες μετά την εγκατάσταση τους από την Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων, παρουσιάζονται με πολύ σαφήνεια. Η δημιουργία του πρώτου Δημοτικού Σχολείου (19ο Θεσ/νίκης), η στέγασή του αρχικά στο εντευκτήριο του τότε εξωραϊστικού συλλόγου Ναυάρχου Βότση (1941-44) και μετά (μέχρι το 1959) στην επιταγμένη κλινική Μπαγιατάκη και η κατασκευή των νεότερων Σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ήταν αποτέλεσμα των ενεργειών των φτωχών βιοπαλαιστών του συνοικισμού. Ακόμη και η κατασκευή του πρώτου μικρού Ναού του Αγίου Παντελεήμονα υπήρξε έργο αυτών, αφού με προσωπική τους εργασία ολοκληρώθηκε σε διάστημα μόλις δέκα μηνών.
Παρασκευή, 21 Μαϊος 2010 20:31

Το Λαογραφικό Μουσείο Άνοιξε και σας περιμένει

Συντάκτης:
laografikoΤο Λαογραφικό Μουσείο Κιλκίς άνοιξε κι επίσημα τις πύλες του με μια λαμπρή τελετή εγκαινίων που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων. Η εκδήλωση, πλημμυρισμένη από μνήμες που ζωντάνεψαν στους μεγαλύτερους εκ των παραβρεθέντων, λόγω της παλιάς λειτουργίας του κτηρίου ως Γυμνασίου Κιλκίς, ελάχιστος φόρος τιμής στον αείμνηστο Χρήστο Κετσετζή, χάρη στον οποίο υπάρχει και λειτουργεί σήμερα το Μουσείο. Η τελετή ξεκίνησε με τον καθιερωμένο αγιασμό χοροστατούντος του μητροπολίτη Κιλκίς κ. Εμμανουήλ, ο οποίος συνεχάρη τους πρωτεργάτες της ίδρυσης του Λαογραφικού κι ευχήθηκε επωφελή για την τοπική κοινωνία λειτουργία του.
xalkinaΟ Δήμος Γουμένισσας πραγματοποίησε την Τετάρτη 19/5/2010 μουσική διαμαρτυρία στο Σύνταγμα, δηλώνοντας την αντίθεσή του στην υποβάθμιση του Νομού Κιλκίς από το σχέδιο Καλλικράτης, με τη δημιουργία δύο μόλις Δήμων και την ταυτόχρονη αφαίρεση έδρας από τη Γουμένισσα. Τα διάσημα Χάλκινα της Γουμένισσας έκαναν μια πρώτη στάση έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών όπου και επιδόθηκε ψήφισμα με τις θέσεις του Δήμου στον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Ντόλιο, και στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν προς το Σύνταγμα. Εκεί, και για περίπου 2 ώρες, το Σύνταγμα μετατράπηκε σε μουσική σκηνή με τα Χάλκινα να πρωτοστατούν και να δίνουν το ρυθμό της μουσικής διαμαρτυρίας.
Παρασκευή, 21 Μαϊος 2010 20:24

Η Γιορτή της Μητέρας από τον Άγιο Τρύφωνα

Συντάκτης:
Μέσα σε ένα χαρούμενο κλίμα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την «Γιορτή της Μητέρας» από τον Λαογραφικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Άγιος Τρύφων» Γουμένισσας. Μία εκδήλωση αφιερωμένη σε μια ξεχωριστή ύπαρξη που προσφέρει ανιδιοτελή αγάπη, στην πιο γλυκιά παρουσία όλων μας, την μητέρα. Αφιερωμένη στην αναγνώριση της προσφοράς της μητρότητας στην οιογενειακή και κοινωνική συνοχή.
Μία ξεχωριτή μέρα για τους Χειμαδιώτες είναι η δεύτερη Κυριακή του Μάη. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος διοργάνωσε μια όμορφη γιορτή στην πλατεία του χωριού μας. Μάνες κάθε ηλικίας αλλά και μπαμπάδες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας Την εκδήλωση παρουσίασε η γραμματέας του Δ.Σ. Μένη Σαρηγιαννίδου. Η πρόεδρος του Συλλόγου Κική Παρλαλόγου σε μία συγκινητική, ζεστή ομιλία τόνισε τον σημαντικό ρόλο της νέας μάνας στην ανατροφή και μεγάλωμα του νεογέννητου παιδιού της. Επίσης αναφέρθηκε και στον σημαντικό ρόλο του πατέρα στην ανατροφή του παιδιού.
maxi_skraΜε την λαμπρότητα που επιβάλλει ο σημαντικός ρόλος «στην διαμόρφωση  της ελληνικής ιστορικής πραγματικότητας» εορτάσθηκε την Κυριακή  16.5.10 με σειρά εκδηλώσεων στον ομώνυμο ιστορικό οικισμό η 92η  επέτειος της επικής Μάχης του Σκρα. Παρά τις σχετικώς αντίξοες καιρικές συνθήκες, που επικράτησαν,  εκατοντάδες πολιτών, κυρίως απόγονοι όσων έχασαν την ζωή τους  πολεμώντας υπέρ Πατρίδος στην περιοχή που «ευλογήθηκε να έχει στα χώματά της μνήμη και ιστορία σημαντική» όπως εύστοχα ανέφερε στον  χαιρετισμό της, η δήμαρχος Αξιούπολης Σόνια Συμεωνίδου, κατέκλυσαν  τους χώρους του ιερού ναού Αγίου Δημητρίου του Ηρώου των πεσόντων της  Μάχης, και της κεντρικής πλατείας, όπου κατατέθηκαν στεφάνια στην  προτομή του εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου και χόρεψαν παραδοσιακούς  χορούς τα χορευτικά συγκροτήματα της Παγκρήτιας Αδελφότητας  Μακεδονίας, της Εργατικής Εστίας Μυτιλήνης, των συλλόγων Κρητών  Κιλκίς «Αρκάδι» και «Μεγαλόνησος» και του πολιτιστικού συλλόγου Σκρα,  αποτίοντας εμπράκτως φόρο τιμής στους πεσόντες της Μάχης  του Σκρα.
livadiaΤην Κυριακή  2 Μαίου βρέθηκε στο ονομαστό βλαχοχώρι του νομού μας το Τρίτο Κανάλι της Ελληνικής Τηλεόρασης (ΕΤ3)  και η εκπομπή «Ο Τόπος και το τραγούδι του» την οποία επιμελείται ο γνωστός  λαογράφος-ερευνητής Γιώργος Μελίκης. Οι  σύλλογοι των Μεγαλολιβαδιωτών Θεσσαλονίκης και Γυναικών Λιβαδίων «οι Αρμάνες» παρουσίασαν  χορούς και  παραδοσιακά δρώμενα του χωριού. Μέσα από την συγκεκριμένη ωριαία εκπομπή της ΕΤ3 (θα μεταδοθεί την Κυριακή 23 Μαίου ώρα 11.30) αναδεικνύεται όχι μόνο η πλούσια πολιτιστική παράδοση του ιστορικού οικισμού του Πάικου  αλλά και η πλούσια τοπογραφία και απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον των Λιβαδίων.
Πέμπτη, 20 Μαϊος 2010 12:43

Μνήμη Γενοκτονίας στη Νέα Σάντα

Συντάκτης:
genoktoniaΗ διεθνής ημέρα Μνήμης της Ελληνικής Ποντιακής Γενοκτονίας τιμήθηκε στην Ν. Σάντα. Οι σύλλογοι που εδρεύουν στη Ν. Σάντα, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Σανταίων Θες/νίκης  «Η Επτάκωμος Σάντα» και υπό την αιγίδα του δήμου Γαλλικού, πραγματοποίησαν διήμερες εκδηλώσεις, το Σαββάτο 15 και Κυριακή 16 Μαΐου, με θέμα: «Εκδηλώσεις Μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου». Η 19η Μαΐου, είναι επέτειος μνήμης και τιμής των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, οι οποίοι κατά τη διάλυση του οθωμανικού κράτους στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο εξοντώθηκαν βάρβαρα από τους Νεoτούρκους και στη συνέχεια 1919 – 1922 από τους Κεμαλιστές. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε ο στολισμός του Δίσκου (κανόνας) των κολλύβων στην αίθουσα του συλλόγου.