Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024, 4:34:41 πμ

Πολιτιστικά

Δευτέρα, 09 Ιουνίου 2008 04:37

“Δον Περλιμπλίν”

Συντάκτης:
 Πέρασαν 110 χρόνια από τη γέννηση του Φ. Γκ. Λόρκα, του ξεχωριστού θεατρικού συγγραφέα και μοναδικού ποιητή, που τόσο νωρίς, άδικα και βίαια έχασε τη ζωή του και ενώ είχε τόσα πολλά ακόμα να δώσει. Αυτό το μεγάλο ανάστημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, τίμησε η “ΤΕΧΝΗ”, ανεβάζοντας επί σκηνής το μικρό αριστούργημα του “Δον Περλιμπλίν”.
Παρασκευή, 06 Ιουνίου 2008 04:46

Η Πολιτιστική Εταιρία Εκπαιδευτικών στο Δουβλίνο

Συντάκτης:
 Στα μέσα Μαΐου πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνάντηση της Πολιτιστικής Εταιρίας Εκπαιδευτικών με τους εταίρους, Φιλανδούς, Νορβηγούς, Ισπανούς, Πολωνούς και Ιρλανδούς στο Δουβλίνο, στην Ιρλανδία, Στη διάρκεια της τετραήμερης συνάντησης, έγινε συζήτηση πάνω στην εξέλιξη του προγράμματος, παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες κάθε χώρας, ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων και εκφράστηκαν τα συμπεράσματα για την επιτυχία του προγράμματος. Το θέμα της συνάντησης ήταν « Πολιτισμός και Γλώσσα προάγουν τον Πολίτη »  στα πλαίσια του προγράμματος Εκπαιδευτική Σύμπραξη Grundtvig – Δια Βίου Μάθηση, με έμφαση στην θεατρική διαδικασία.
Στην αίθουσα “Μανόλης Ανδρόνικος” της “ΤΕΧΝΗΣ” την Κυριακή 1 Ιουνίου 2008, οι μαθητές Δημοτικών Σχολείων, που διδάχτηκαν “Αρχαία Ελληνικά για αρχάριους” από το φιλόλογο Θανάση Χατημητάκο, πρώην Λυκειάρχη, έδειξαν στους γονείς τους και σε πολλούς φίλους γονέων και της “ΤΕΧΝΗΣ” τι έμαθαν στη σχολική χρονιά που πέρασε παρουσιάζοντας ένα θεατρικό δρώμενο, που κατέληξε στην απαγγελία του νεκρικού διαλόγου του Λουκιανού -συγγραφέα του 2ου αιώνα μ.Χ. “Μένιππος”.
Tην Κυριακή 22 Απριλίου  2007 αναβιώθηκε από το Σύλλογο Ανατολικορωμυλιωτών για 4η φορά το έθιμο της «Περπέρως». Δύο ομάδες κοριτσιών επισκέφθηκαν αρκετές γειτονιές στο Πολύκαστρο και αντήχησαν στα νοικοκυριά οι δροσερές φωνές των κοριτσιών που τραγουδούσαν
Σάββατο, 31 Μαϊος 2008 15:02

26α ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΙΝΑ

Συντάκτης:
 Πλούσιο θα είναι και φέτος το πρόγραμμα των ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΙΝΩΝ, που ξεκινά το Σάββατο 7 Ιουνίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 22 Ιουνίου.
Για τα 26α Πολυκαστρινά, λοιπόν, θα έχουμε:
Σάββατο 7 Ιουνίου 2008
20:30  Παρουσίαση Μουσικών Τμημάτων του Δημοτικού Κέντρου Πολιτισμού & Πληροφόρησης Πολυκάστρου. (ΑΙΘΟΥΣΑ Δ. Κ. Π. &Π.)
Κυριακή 8 Ιουνίου 2008
 Ένα ανοιξιάτικο πανηγύρι παρακολούθηαν οι φίλοι του Λυκείων των Ελληνίδων, με αφορμή μια ακόμη μουσικοχορευτική παράσταση του. Η εκδήλωση, που είχε τίτλο “με του Μαγιού τις μυρωδιές, χορεύουν νιοι και κοπελιές”, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Μαϊου, στην κεντρική πλατεία Ειρήνης της πόλης μας. Με τη βοήθεια του υπέροχου καιρού το κοινό είχε την ευκαιρία να δει τα χρώματα και να οσμιστεί τις μυρωδιές των χορών, των τραγουδιών και των εθίμων από όλες τις γωνιές της Ελλάδας.
Παρασκευή, 30 Μαϊος 2008 15:19

Εκθεση ζωγραφικής και κεραμικής

Συντάκτης:
 Παρουσία πολλών γονέων και παιδιών, των αντιδημάρχων Χρήστου Σπίγκου και Φαίδωνα Ρωμανίδη, πραγματοποιήθηκαν τα  εγκαίνια της ετήσιας έκθεσης των παιδικών  τμημάτων ζωγραφικής και κεραμικής του Εικαστικού εργαστηρίου  τη περασμένη Δευτέρα 26 Μαΐου στο φουαγιέ του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Κιλκίς.  Τα παιδιά με το δικό τους μοναδικό τρόπο εκφράστηκαν δημιουργώντας όμορφες ζωγραφιές με μεγάλη ποικιλία θεμάτων αλλά και έργα της κεραμικής που εντυπωσίασαν τους παραβρισκόμενους.
Παρασκευή, 30 Μαϊος 2008 15:13

Ανοιξιάτικες εκδηλώσεις από το Σύλλογο Μεσιάς

Συντάκτης:
Η Ανοιξιάτικη περίοδος είναι πλούσια σε έθιμα για τον Πολιτιστικό Περιβαλλοντικό Σύλλογο Μεσιάς  «Αλ. Βυζάντιο» του δήμου Ευρωπού, ο οποίος ξεκίνησε από το Πάσχα με τις Λαζαρίνες, τα κάλαντα και με το κάψιμο του Οβριού τη Μ. Παρασκευή, για να φτάσει στο αποκορύφωμά του με τις εκδηλώσεις του Μαΐου προς τιμήν του Αγ. Κων\νου και Ελένης.
Τετάρτη, 28 Μαϊος 2008 13:36

Εκδηλώσεις μνήμης χωρίς τους Ποντίους

Συντάκτης:
 Επί δεκαετίες το πάγιο και επίμονο αίτημα όλων των ποντιακών συλλόγων και φορέων ήταν η αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από την Ελληνική Πολιτεία. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 η Πολιτεία με πράξη του Κοινοβουλίου αναγνώρισε τη Γενοκτονία των ποντίων από την κεμαλική Τουρκία. Μέχρι τότε οι ανεπίσημες εκδηλώσεις  απόδοσης τιμής στη μνήμη των θυμάτων διακρίνονταν από μαζικότητα. Μετά την αναγνώριση και σταδιακά στις επίσημες εκδηλώσεις κάθε Μάιο παρίστανται μόνο οι επίσημοι! Οι Πόντιοι απουσιάζουν με ηχηρότερη την απουσία των συλλόγων τους.
Το παιδικό θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Πολυκάστρου ξεκίνησε  με την καθοδήγηση της κ. Ολυμπίας Κηπουρίδου το 2004-2005 και ανέβασε το θεατρικό έργο «Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι», των αδελφών Γρκιμ. Το 2005-2006 ανέβασε το θεατρικό έργο «Τα γουρουνάκια κουμπαράδες», του Ευγένιου Τριβιζά. Το 2006-2007 με τη βοήθεια και του κ. Στέργιου Πρώιου ανέβασε το θεατρικό έργο «Ο Μάγος του ΟΖ» και φέτος το 2007-2008 ανέβασε το έργο « Ο Αρχοντοχωριάτης», του Μολιέρου.