
Πέρασαν 100 χρόνια από το θάνατο του ‘’Αγίου των γραμμάτων μας’’, του ‘’κοσμοκαλόγερου’’, του Σκιαθίτη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, με τη βαθιά πίστη στο Θεό και στην Ορθοδοξία, τον αληθινό σεβασμό στην παράδοση και την ανόθευτη αγάπη στην Ελλάδα. Τον αγαπήσαμε και τον θαυμάσαμε όλοι οι μεταγενέστεροί του, μέχρι σήμερα, γιατί ευεργέτησε, λάμπρυνε και πλούτισε όσο ελάχιστοι την ελληνική Λογοτεχνία με το παμμέγιστο έργο του.
Είναι κρίμα αλλά και αλήθεια ότι δεν υπήρξε μέχρι τώρα άλλος σαν τον Παπαδιαμάντη, με αυτήν τη δύναμη του λόγου και με αυτήν τη γλώσσα που μόνον σαν ‘’Γλώσσα Παπαδιαμάντη’’ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και κρίμα που οι περισσότεροι νέοι μας, εξ αυτού του λόγου, δυσκολεύονται να προσεγγίσουν το έργο και τη σκέψη του μεγάλου μας λογοτέχνη.
Η ΤΕΧΝΗ ΚΙΛΚΙΣ, τιμώντας τη μνήμη του, διοργανώνει εκδήλωση - αφιέρωμα για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατό του, με τίτλο ‘’Παπαδιαμάντης εαρινός και αναστάσιμος’’ την Τετάρτη 13 Απριλίου 2011, στις 8.00΄ μ.μ., στην αίθουσα ‘’Μ. Ανδρόνικος’’ της ΤΕΧΝΗΣ. Εισηγητής του θέματος θα είναι ο Στέλιος Παπαθανασίου, διδάκτωρ Φιλοσοφικής και Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., από τους πιο βαθείς γνώστες και μελετητές του έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Τα μέλη της Θεατρικής Σκηνής της ΤΕΧΝΗΣ Γιάννης Αθανασιάδης, Οδυσσέας Φραγγελάκης, Κική Δόγια και Ιφιγένεια Ποζίδου θα διαβάσουν αποσπάσματα από τα Πασχαλινά Διηγήματα του μεγάλου μας λογοτέχνη. Παράλληλα θα προβάλλονται φωτογραφίες και εικόνες σχετικές και θα συνοδεύει Βυζαντινή κοσμική μουσική του Χριστόδουλου Χάλαρη, του Χρίστου Τσιαμούλη και του Πέτρου Ταμπούρη, που ως γνωστόν είναι όλοι ερευνητές και μελετητές του είδους αυτού της μουσικής.
Η ηλεκτρονική επεξεργασία και προβολή των φωτογραφιών και εικόνων ανήκει στο Γρηγόρη Γ. Κυριακού.
Η επιλογή μουσικής, το αρχειακό υλικό και η σύνολη επιμέλεια της εκδήλωσης ανήκουν στον Χρήστο Κυμπαρίδη. Η είσοδος είναι ελεύθερη.