Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023, 1:32:23 πμ
Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2010 14:30

Παρουσίαση βιβλίου του Γρηγόρη Κυριακού

kiriakou


Με μια μεγάλη εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου, ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα 21 Ιουνίου οι τιμητικές εκδηλώσεις για την 97η επέτειο της Μάχης του Κιλκίς. Επρόκειτο για την παρουσίαση του βιβλίου "Αγάλματα και Μνημεία του Κιλκίς", που είναι το αποτέλεσμα πολύχρονης μελέτης του με αρχαιολογικές σπουδές Γρηγόρη Κυριακού, ειδικού συνεργάτη του δημάρχου Κιλκίς.
Στη σχεδόν γεμάτη από Κιλκισιώτες κάθε ηλικίας αίθουσα, το βιβλίο και τον συγγραφέα του παρουσίασαν, ο πρόεδρος του ΟΠΟΝΓΑ Χρ. Σπίγκος και η φιλόλογος Εύη Παναγοπούλου. Και οι δύο υπογράμμισαν την μεγάλη αξία του πονήματος για την τοπική κοινωνία, τους σημερινούς και αυριανούς κατοίκους της περιοχής μας, καθώς και τη συνεισφορά του στην καταγραφή σημαντικών ιστορικών στοιχείων του Κιλκίς. Παράλληλα εξήραν το ήθος, τη συνέπεια και την εργατικότητα του συγγραφέα, δηλώνοντας ότι είναι βέβαιοι για μια ανάλογη και ακόμη πλουσιότερη συνέχεια.
Μιλώντας αμέσως μετά για την εργασία του, ο κ. Κυριακού αναφέρθηκε διεξοδικά σ' ορισμένα απ' τα μνημεία που περιλαμβάνονται στο βιβλίο του, δίνοντας έμφαση σ' αυτό του Ηρώου της Μάχης του Κιλκίς, το οποίο ως γνωστό αποτελεί έργο του Γεώργιου Δημητριάδη, του Αθηναίου γλύπτη. Παράλληλα ξεχώρισε τον "Χορό", έργο του γλύπτη Αντώνη Σώχου, καθ' ότι το έργο αυτό του 1937 είναι το μοναδικό ίσως διεθνώς γνωστό που βρίσκεται στην κατοχή του Δήμου Κιλκίς.
Για το βιβλίο και τον συγγραφέα του μίλησε στη συνέχεια ο δήμαρχος Κιλκίς, Δ. Τερζίδης, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα και απονέμοντας τα θερμά του συγχαρητήρια στον κ. Κυριακού.
Το ίδιο θερμός στον χαιρετισμό του ήταν κι ο τέως δήμαρχος Κιλκίς, Αναστάσιος Αμανατίδης, ο οποίος εξέφρασε την ευχή να έχει και συνέχεια η ιδιαιτέρως πετυχημένη καταγραφή όλων των μνημειακού χαρακτήρα ιστορικών πηγών που διαθέτει ο πολύπαθος τόπος μας.
Τέλος, τους αδελφικούς χαιρετισμούς του Δημοτικού Συμβουλίου και όλων των δημοτών του αδελφοποιημένου με το Κιλκίς Δήμου Λατσιών, μετέφερε ο παρών δήμαρχος Παναγ. Κυπριανού, ο οποίος ως επικεφαλής κυπριακής αντιπροσωπείας, παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις για την 21η Ιουνίου.
Η παρουσίαση πλαισιώθηκε από προβολή διαφανειών και φωτογραφιών από αγάλματα και μνημεία του Κιλκίς, ενώ υπέροχο ήταν το μουσικό "ντύσιμο" που προσέφερε η Σοφία Κουρτίδου με το ακορντεόν της, μέσα σ' ένα λιτό και διακριτικό σκηνικό.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμα εκπρόσωπος της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας "ΠΟΝΤΟΣ", της Ιεράς Μητρόπολης Πολυανής και Κιλκισίου Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνειος, η Νομαρχιακή Σύμβουλος κ. Καλλισθένη Πάκα, ο πρόεδρος του δημοτ. συμβουλίου Κιλκίς κ. Δημήτρης Φωτιάδης, οι αντιδήμαρχοι κ. Ιωσήφ Παυλίδης, Φαίδων Ρωμανίδης και Ισαάκ Μιχαηλίδης, δημοτικοί σύμβουλοι, η διευθύντρια του ΤΕΙ Κιλκίς κ. Αναστασία Φερεσίδου κ.α.