Quantcast
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2023, 7:40:49 μμ
Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2009 13:27

Πολύκαστρο - Χίος με δεσμούς αδελφικούς

Με την αδελφοποίηση των δήμων Πολυκάστρου και Χίου, καθώς και την αδελφοποίηση του Συλλόγου Μικρασιατών Πολυκάστρου και του Μορφωτικού Συνδέσμου Βαρβασίου Χίου Βιβλιοθήκη «Ο Φάρος», έκλεισαν οι φετινές εκδηλώσεις των Πολυκαστρινών.
Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Πολυκάστρου στη λαμπρή εκδήλωση αδελφοποίησης Πολυκάστρου – Χίου, με την παρουσία και πολυμελούς αντιπροσωπείας από το ιστορικό νησί, με την πλούσια πολιτιστική παράδοση.


Η τελετή αδελφοποίησης ήταν η κατάληξη ενός τριήμερου φιλοξενίας από το Δήμο, το Δημοτικό Κέντρο Πολιτισμού και το Σύλλογο Μικρασιατών Πολυκάστρου της αντιπροσωπείας από το Δήμο Χίου και το Σύλλογο «Ο Φάρος», με τη συνεχή παρουσία της προέδρου Μικρασιατών Πολυκάστρου, Ελένης Οικονόμου, και μελών του συλλόγου.
Οι αδελφοί Χιώτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Δήμο Πολυκάστρου, αλλά και το νομό Κιλκίς και να συνομιλήσουν για τις κοινές αγωνίες και τα ενδιαφέροντα των ανθρώπων της μεθορίου.
Ο δήμαρχος Πολυκάστρου, Δημήτρης Σμυδάκης, υποδέχθηκε την αντιπροσωπεία της Χίου, μαζί με το βουλευτή Κιλκίς Σάββα Τσιτουρίδη, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τους αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους του Πολυκάστρου, ενώ είχε και ιδιαίτερη συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Χίου, Ισίδωρο Αμέντα, επικεφαλής της αντιπροσωπείας, αφού λόγοι υγείας δεν επέτρεψαν το δήμαρχο Χίου, Παντελή Βρουλή, να ταξιδέψει μέχρι το Πολύκαστρο.
Στην αντιπροσωπεία του Δήμου Χίου συμμετείχαν ακόμη, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ, Ιωάννης Μουρούνας, ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής Αδελφοποιήσεων Κωνσταντίνος Στούπος, καθώς και η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Δήμου Χίου και μέλος της Επιτροπής Αδελφοποιήσεων, Ειρήνη Παγούδη-Δαμίγου.
Ξεχωριστές συναντήσεις, μέσα στο τριήμερο φιλοξενίας, είχε και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πολυκάστρου, Λεωνίδας Δραγανάκης, με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Χίου, ανταλλάσσοντας απόψεις και εμπειρίες για τη λειτουργία των ΔΕΥΑ, ενώ η συνεργασία θα έχει και συνέχεια.
Την τελετή αδελφοποίησης συντόνισε και παρουσίασε ο πρόεδρος του ΔΚΠΠ, Ευάγγελος Αναστασιάδης, ενώ τον όρκο της αδελφοποίησης για τους δυο Δήμους διάβασε ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Παπαδόπουλος και τον όρκο για τους Συλλόγους η κ. Οικονόμου. Την εκδήλωση   χαιρέτησαν, ο βουλευτής Κιλκίς, Σάββας Τσιτουρίδης και ο πρόεδρος του ΤΟΣΥΝ Δήμου Πολυκάστρου Παντελής Ευαγγελινός.
Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων ανάμεσα στους εκπροσώπους των Δήμων και των Συλλόγων και εμφάνιση των χορευτικών τμημάτων τους, καθώς και αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου του Κλήδωνα από το Σύλλογο Μικρασιατών Πολυκάστρου και Περιχώρων.

Χαιρετισμός
Δημάρχου
Πολυκάστρου
«Αγαπητοί μου φίλοι Χιώτες,
Με χαρά σας καλωσορίζω στη φιλόξενη μακεδονική γη. Η πρόταση για την αδελφοποίηση αυτή έγινε με αφορμή την πρόταση αδελφοποίησης των δύο πολιτιστικών συλλόγων, του Συλλόγου Μικρασιατών Πολυκάστρου & Περιχώρων και του Επιμορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Βαρβασίου Χίου «Ο Φάρος», που έφερε τους δήμους μας κοντά.
Ο θεσμός των αδελφοποιήσεων προωθήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την ανάπτυξη της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των λαών και τη σφυρηλάτηση ενός ευρωπαϊκού πνεύματος. Αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς σε μια ολοένα διευρυνόμενη Ευρώπη και έχει ξεπεράσει τις 30.000 αδελφοποιήσεις Ευρωπαϊκών Τοπικών Αρχών. Στο πνεύμα αυτό ο θεσμός των αδελφοποιήσεων βρήκε εφαρμογή και σε εθνικό επίπεδο, στοχεύοντας στην προσέγγιση των κατοίκων της ελληνικής επικράτειας που είναι πολυφυλετική και με μεγάλη γεωγραφική πολυμορφία. Στην κατεύθυνση μιας διαρκούς ανταλλαγής και της βαθύτερης γνωριμίας των κατοίκων της Χίου και του Πολυκάστρου προχωρούμε σήμερα στην αδελφοποίηση των Δήμων μας.  
Μέσα από αυτήν την συνεργασία θα έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε όλα τα στοιχεία που μας ενώνουν και δεν εννοώ μόνο τους ιστορικούς δεσμούς και τις μνήμες που ανάγονται στην εποχή της  Μικρασιατικής καταστροφής. Τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, όντας και οι δύο δήμοι της περιφέρειας και μάλιστα της παραμεθορίου, οι κοινοί προβληματισμοί των πολιτών μας και η καθημερινή προσπάθεια για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας θα αποτελέσουν τη βάση για μια βαθιά συνεργασία και ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών. Η δυναμική και η ζωτικότητα του θεσμού των αδελφοποιήσεων θα δώσει πάνω απ’ όλα στους πολίτες μας τη δυνατότητα της άμεσης ανταλλαγής, της επαφής και της εις βάθος γνωριμίας της ιστορίας και της παράδοσης των τόπων μας. Στόχος μας είναι μια διαρκής ανταλλαγή εμπειριών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και η συνεργασία μας στους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού, της εκπαίδευσης, της προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Επίσης, εποικοδομητική μπορεί να αποβεί η συνεργασία μας στον τομέα της τεχνογνωσίας σε ζητήματα διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης και η ανταλλαγή εμπειριών στους τομείς της απασχόλησης, της ένταξης μειονεκτούντων ατόμων και μεταναστών στις κοινωνίες μας και της καταπολέμησης της ξενοφοβίας, που είναι σχετικά πρόσφατο φαινόμενο στη χώρα μας.
Πρωταγωνιστικό ρόλο καλούνται να διαδραματίσουν οι πολίτες και ιδίως οι νέοι, με ενεργό συμμετοχή στις κοινές μας δραστηριότητες. Πρέπει πρώτα αυτοί να συνειδητοποιήσουν ότι η σημερινή μας αδελφοποίηση δεν περιορίζεται σε μια γιορτή και στην τυπική ανταλλαγή επισκέψεων και αναμνηστικών. Αντιθέτως, αποτελεί την απαρχή μιας συνεχούς συνεργασίας και ανταλλαγής, που θα δώσει την ευκαιρία τόσο στους κατοίκους του Πολυκάστρου, όσο και στους κατοίκους της Χίου, να αποκτήσουν νέες παραστάσεις και προσλαμβάνουσες, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να αποδράσουν από τα στενά γεωγραφικά και κοινωνικά όρια των τόπων μας.
Με τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, την ανταλλαγή επισκέψεων μαθητών και την από κοινού διοργάνωση ποικίλων δραστηριοτήτων επιδιώκουμε όχι μόνο τη συνεργασία των δήμων μας αλλά και των ίδιων των πολιτών. Γιατί αν οι δύο δήμοι και αντιστοίχως οι δύο πολιτιστικοί μας σύλλογοι κάνουν σήμερα την αρχή με την αδελφοποίησή τους, αυτοί που θα τη στηρίξουν ενεργά και που θα δρέψουν τους καρπούς της είναι οι ίδιοι οι πολίτες.
Ο δεσμός που επισημοποιούμε σήμερα μεταξύ της Χίου και του Πολυκάστρου θα έχει ως τελικούς αποδέκτες και ωφελούμενους τους πολίτες των δύο Δήμων, τους οποίους και καλούμε να στηρίξουν αυτήν την προσπάθειά μας.
Σε μια εποχή προκλήσεων που οι δήμοι μας καλούνται να δραστηριοποιηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να συναγωνιστούν εταίρους από άλλα κράτη, τέτοιες συνεργασίες ενισχύουν όχι μόνο το προφίλ των πόλεών μας αλλά μας επιτρέπουν μέσα από την ανταλλαγή των εμπειριών μας να αλληλοβοηθούμαστε και να συμμετέχουμε με αξιώσεις στη διαχείριση και εφαρμογή εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων.
Είμαι σίγουρος πως η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την αρχή μιας μακράς, υγιούς και εποικοδομητικής συνεργασίας των Δήμων Πολυκάστρου και Χίου και γι’ ακόμη μια φορά σας καλωσορίζω στην πόλη μας, ανανεώνοντας ταυτόχρονα το ραντεβού μας για τα τέλη Ιουλίου οπότε και θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη της δικής μας αντιπροσωπείας στη Χίο».

Χαιρετισμός
Αντιδημάρχου
Χίου
Σεβαστέ Πατέρα, κύριε βουλευτά, κύριε αντινομάρχη, κυρία δήμαρχέ Αξιούπολης, εκπρόσωποι Στρατιωτικής Αρχής, εκπρόσωποι φορέων, αδέρφια από το Πολύκαστρο, αγαπητοί φίλοι,
αισθάνομαι ιδιαίτερα τυχερός που σας γνώρισα, αισθάνομαι ιδιαιτέρως τυχερός που βρίσκομαι εδώ για μιας τόσο μεγάλης σημασίας στιγμή για τη Χίο και το Πολύκαστρο. Θεωρώ τη Βόρεια Ελλάδα ως δεύτερη μου πατρίδα, αφού έζησα στη Θεσσαλονίκη ως φοιτητής και έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να γωνρίσω σχεδόν όλη τη Βόρει Ελλάδα και τους ανθρώπους της τους οποίους αγαπώ ιδιαιτέρως.
Ανάμεσα στις πόλεις του είχα επισκεφθεί ήταν και η πόλη σας. Όμορφη τότε, σχδόν αγνώριστη και όμορφη τώρα. Σας είπα ότι αισθάνομαι τυχερός διότι μετά από τόσα χρόνια είμαι εδώ για να υπογράψω την αδελφοποίηση του Πολυκάστρου με τη Χίο.
Αφού σας ευχαριστήσω θερμά για την υποδοχή, τη άψογη φιλοξενία σας που μας έχει σκλαβώσει και σας συγχαρώ για την εξαιρτική διοργάνωση αυτής της συνάντησης, που αποτελεί σταθμό για την ανάπτυξη σχέσεων αδελφοποίησης μεταξύ των δήμων Χίου και Πολυκάστρου, σας μεταφέρω τις θερμές ευχές  και την αγάπη του δημάρχου Χίου, κ. Παντελή Βρουλη, που λόγω προβλήματος υγείας δεν μπόρεσε να βρίσκεται σήμερα μαζί μας, στερώντας του τη χαρά να συμμετέχει στις ωραίες εκδηλώσεις, που διοργανώνετε υποστηρίζοντας τον θεσμό των αδελφοποιήσεων και αναδεικνύοντας τα οφέλη που μοιράζονται οι πόλεις που συμμετέχουν σ’ αυτό το θεσμό.
Πιστεύουμε ακλόνητα ότι η αδελφοποίηση του δήμου Πολυκάστρου με το δήμο Χίου Σηματοδοτεί την απαρχή μιας γόνιμης και ουσιαστικής συνεργασίας που θα ενισχυθεί με την πάροδο του χρόνου.
Στοχεύουμε στην ανθρώπινη επικοινωνία, την συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και στη γνωριμία των δύο δήμων.
Το πιο συγκινητικό για μας είναι ότι στη διαδικασία αυτή συμμετέχει και ο Επιμορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βαρβασίου “Ο φάρος”, με τον άξιο πρόεδρό του κ. Ανδρέα Αξιωτάκη αλλά και μέλη του χορευτικού του, που αποτελούν πραγματικό φάρο, χρόνια τώρα στην προσφυγική περιοχή Βαρβασίου του δήμου μας, με αγάπη για τον πολιτισμό και την ιστορία αντλώντας έμπνευση από τις δυνατές Μικρασιατικές τους ρίζες. Συμμετέχει και ο Σύλλογος Μικραστιατών Πολυκάστρου και Περιχώρων ο οποίος έκανε το βήμα αδελφοποίησης που ευχαρίστως αποδεχτήκαμε και στηρίξαμε ως δήμος.
Οι Σύλλογοι αυτοί με τη δράση τους κρατούν ζωντανές τις μνήμες μας κρατούν ζωντανή την ιστορία.
Πεποίθηση όλων μας είναι ότι η κοινή συνεργασία μπορεί να αποδώσει πολλά και η ωφέλεια να είναι αμοιβαία.
Καταλήγοντας θέλω με την ευκαιρία της επίσκεψή μας αυτής να σας μεταφέρω την αγάπη όλων των συμπατριωτών μας από την ακριτική Χίο.
Θα ήθελα ακόμη να γνωρίζετε ότι οι πόρτες της Χίου και οι καρδιές μας θα είναι πάντοτε ανοιχτές για να σας υποδεχτούν όπως υποδέχεται μια οικογένεια τα μέλη της.
Ευχαριστούμε άλλη μια φορά όλα τα μέλη του συμβουλίου σας καθώς και τα μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Πολυκάστρου και Περιχώρων, που με πίστη και θέληση εργάστηκαν και υποστήριξαν την αδελφοποίηση των πόλεων μας και ευχόμαστε να συνεχίσουν με την ίδια όρεξη να το κάνουν. Ιδιαιτέρως τον Άγγελο Αναστασιάδη ο οποίος μας έχει φορτωθεί κυριολεκτικά.
Να είστε όλοι καλά και καλή αντάμωση στη Χίο.