Πνιγμένο στο πράσινο μέσα σε ατέλειωτα πυκνά δάση με βελανιδιες το αγρόκτημα “Ραγιάν” βρίσκεται σε ύψος 550 μ., στην πλαγιά Μάγαρα του όρους Κρούσια στην είσοδο του χωριού Βάθη στο Κιλκίς. Γιατί «Ραγιάν»; Έτσι λεγόταν παλιά η Βάθη, εξού και το όνομα.


Μέσα στα 200 στρέμματα του αγροκτήματος, ο Θεόφιλος Γεωργιάδης έστησε το δικό του βασίλειο με ζώα, δέντρα και βότανα, ένα τυροκομείο και ένα εργαστήριο για τουρσιά και ζυμαρικά. Λιγνός, αεικίνητος, πάντα με το καουμπόικο καπέλο του, ο επίμονος Πόντιος παράγει μαζί με τη Λένα, τη γυναίκα του, όλα τα ποντιακά τυριά και τα ζυμαρικά τιμώντας έτσι τη μεγάλη (και άγνωστη εν πολλοίς) τυροκομική και γενικότερα γαστρονομική παράδοση, της χαμένης του πατρίδας.
«Παράγουμε ό, τι φτιάχνουμε στα σπίτια μας, είτε εδώ είτε στον Πόντο, χωρίς να έχει καμιά σημασία το κέρδος», λέει ο κ. Γεωργιάδης. «Τα φτιάχνουμε διότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι κάθε παραδοσιακό διατροφικό προϊόν είναι ένα κομμάτι αναπόσπαστο του πολιτισμού μας και στοιχείο της ποντιακής ταυτότητας που πρέπει να διατηρηθεί και να αναδειχθεί. Άλλωστε, όπως δείχνουν και οι επιστημονικές μελέτες, τα ποντιακά τυριά και τα ζυμαρικά είναι ιδιαίτερα υγιεινά και ωφέλιμα».Γεννήθηκε εδώ, στη Βάθη, από πατέρα αγρότη. «Εδώ μεγάλωσα, εδώ φύλαξα τα πρώτα ζώα -εκτός από τα χωράφια είχαμε και πέντε αγελάδες, την Καλαντάρα, την Κουτούρα, τη ΜαΪτσα, την Απρίλα, τη Σαχάρα και δύο βόδια, το Σαχαρίκο και το Φιτανίκο», θυμάται.