Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024, 8:33:34 μμ
Κυριακή, 03 Ιανουαρίου 2010 07:47

Ρουσουλίες «Παιόνων»

Το έθιμο "Ρουσουλίες" από τα Χριστούγεννα ως τα Φώτα γιορτάζουν οι αρχαίοι Μακεδόνες της Κεντρικής Μακεδονίας. Στη Γουμένισσα το έθιμο αυτό αναβιώνουν  οι χορευτές Μακεδόνες του αρχαιότερου πολιτιστικού συλλόγου, "ΟΙ ΠΑΙΟΝΕΣ"  Γουμένισσας, με κυκλικό χορό σπαθιά και την εικόνα της Παναγίας, που κρατά ο  πρωτοχορευτής.
Την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009 πραγματοποιήθηκαν οι "Ρουσουλίες".  Το goumenissa.eu ήταν εκεί, μαζί με το Δ.Σ. του συλλόγου και τη χοροδιδάσκαλο Ελένη Τζιμούλη, και κατέγραψε όλο το δρώμενο μέχρι το τέλος.
Η υποδοχή από τους περισσότερους κατοίκους ήταν θερμή, άνοιξαν τα σπίτια τους να τα ευλογήσουν οι Μακεδόνες χορευτές με τα ξύλινα σπαθιά τους, ξορκίζοντας έτσι το κακό και να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας για μια καλύτερη χρονιά.
Ο σύλλογος επισκέφτηκε πρώτα την Ι.Μ. Παναγίας Γουμένισσας και τη Μητρόπολη, θέλοντας να πάρει την ευλογία του Μητροπολίτη, πράγμα που στάθηκε αδύνατον. Ακολούθησαν το Νοσοκομείο Γουμένισσας, το Αστυνομικό τμήμα, το Δημαρχείο και στα στενά των μουσικών, τα χάλκινα Γουμένισσας πλαισίωσαν την εκδήλωση.

Χριστουγεννιάτικη
γιορτή
Η χριστουγεννιάτικη γιορτή των «Παιόνων» έγινε το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009
το απόγευμα στο πολιτιστικό κέντρο. Την εκδήλωση δεν τίμησαν οι
Γουμενισσιώτες μάλλον λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Ο πρόεδρος του συλλόγου
Χρήστος Τάσιος καλωσόρισε του παρευρισκόμενους, ευχήθηκε χρόνια πολλά
και καλά με υγεία.
Ακολούθησε παρουσίαση παιδικού βιβλίου και μια μικρή παιδική παράσταση της συγγραφέως Αθηνάς Τσιρίκας Δροσαλάκης με τίτλο "Ένα αστέρι πέφτει πέφτει". Ενώ η εκπληκτική χορωδία των Παιόνων έψαλλαν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα.