Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024, 2:29:04 πμ
Δευτέρα, 07 Ιουλίου 2008 06:16

“Τα σκόρπια χαρτιά της Πηνελόπης”

 Όσοι τυχεροι βρέθηκαν στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς, το βράδυ του Σαββάτου της 28ης Ιουνίου 2008, σίγουρα, έζησαν στιγμές αλησμόνητες ψυχικής ανάτασης και μια μοναδική εμπειρία ποιητικής μέθεξης. Ήταν η βραδιά της απονομής του Αριστείου 20008, των Βραβείων και Επαίνων του ΙΓ’  Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού “Κούρος Ευρωπού” της “ΤΕΧΝΗΣ” Κιλκίς.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον Δημ. Νατσό, μέλος του Δ.Σ. της “ΤΕΧΝΗΣ” ο οποίος σταχυολόγησε και ανέφερε ρήσεις επωνύμων λογοτεχνών, σχετικές με την ποίηση. Η αναφορά ήταν, ομολογουμένως, εύστοχη.
Ακολούθησε το αφιέρωμα στην καταξιωμένη ποιήτραι Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ, την σκηνοθετική επιμέλεια του οποίου είχε ο φέρελπις, πολλά υποσχόμενος και πολλών δυνατοτήτων σκηνοθέτης, Παύλος Δανελάτος.
Το σκηνικό λιτό, απλό στη σύλληψη και απόδοσή του, που κατά ένα μυστηριακό τρόπο επενεργούσε και απογείωνε τους μετέχοντες στην εκδήλωση.
Στο γεγονός συνέβαλαν καθοριστικά, οι φωτισμοί, η υπέροχη υποβλητική μουσική, αλλά και ο τρόπος απόδοσης των ποιημάτων της Ρουκ από τους “ερασιτέχνες” ηθοποιούς της Θεατρικής Σκηνής της “ΤΕΧΝΗΣ”.
Μεστός, ευχάριστος και ουσιαστικός ο λόγος του Δημ. Κόκορη, που βοήθησε το ακροατήριο να γνωρίσει την τιμέμενη ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ, μέσα από την ποίησή της.
Συγκινημένη η ποιήτρια παρέλαβε το Αριστείο 2008 “Κούρος Ευρωπού” από τον αντινομάρχη Αναστάσιο Αμανατίδη, δηλώνοντας ότι αυτό που έζησε τη συγκεκριμένη χρονική ήταν μοναδικό και χωρίς ανάλογο προηγούμενο.
Ακολούθησε η απονομή των Βραβείων και Επαίνων του ΙΓ’ Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού “Κούρος Ευρωπού” της “ΤΕΧΝΗΣ” Κιλκίς.
Ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημ. Τερζίδης επέδωσε το Α’ Βραβείο στην Ευτυχία Αλεξάνδρα Λουκίδου, από τη Θεσσαλονίκη.
Το Β’ Βραβείο παρέλαβε η Νίκη Βλάχου από Λαμία, από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κιλκίς Παύλο Τονικίδη, ο οποίος συνεχάρη την ποιήτρια και τους διοργανωτές της εκδήλωσης και τόνισε ότι το Επιμελητήριο Κιλκίς θα είναι συμπαραστάτης αυτής της πρωτοβουλίας πάντα, καθ’ όσον η εμβέλεια της ακτινοβολίας της καλύπτει ολόκληρο τον Ελληνισμό.
Το Γ’ Βραβείο δόθηκε στον Κώστα Νέλλα από Λαμία από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού του δήμου Κιλκίς Χρ. Σπίγγο.
Οι φετινοί Έπαινοι δόθηκαν στους
- Δημ. Καπετανάκη από Βέροια, δια χειρός Κατερίνας Αγγελάκη Ρουκ
- Κώστα Βερβέρη από Σύρο, δια χειρός του π. Δημάρχου Αξιούπολης Γιάννη Πολυχρονίδη, ο οποίος συνεχάρει τον ποιητή, τους διοργανωτές και εξήρε το ποιοτικό και σημαντικό του επιπέδου της εκδηλώσεως της “ΤΕΧΝΗΣ”
- Μέλη Οικονομίδη, από Κύπρο, κάτοικο Κιλκίς δια χειρός της προέδρου της Κριτικής Επιτροπής Ζωής Σαμαρα΄.
- Πάνο Μητρόπουλο, κάτοικο Βερολίνου, ο οποίος λόγω υπηρεσιακών υποχρεώσεων (υπάλληλος Ελληνικής Πρεσβείας) δεν μπόρεσε να παραστεί.
Οι σχολιασμοί των συλλόγων, που διακρίθηκαν, από τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού είναι ενδεικτικοί της πολύ σοβαρής δουλειάς, που προηγείται. Είναι ολοφάνερο ότι τόσο η Πρόεδρος  Ζωή Σαμαρά, όσο και τα μέλη, Δημ. Γουνελάς,  Δημ. Κόκορης, Πηγή Κουτσογιαννοπούλου, Κική Δόγια-Πλόχουρα, Σόνια Λευκίδου και Αφροδίτη Σιβετίδου, συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάδειξη του Ποιητικού Διαγωνισμού της “ΤΕΧΝΗΣ” Κιλκίς σε θεσμό με αποδοχή και καταξίωση, που εκτείνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη, όπου Ελληνισμός.
Με ανιδιοτέλεια και σοβαρότητα, που αρμόζεικ σε Πανεπιστημιακούς Δασκάλους και επιστήμονες φιλολόγυς, επιτελούν έργο επί 13 έτη, που, ίσως όμοιο του δεν είναι εύκολο να συναντήσει  κανείς σήμερα στον Ελλαδικό χώρο. Γι’ αυτό άλλωστε ο θεσμός αυτός θεωρείται ως ο σημνατικότερος και σοβαρότερος όλων των αναλόγων ανά τη χώρα. Γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσει την πορεία του, απρόσκοπτα στο μέλλον.
Τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠ.ΠΟ και τον στηρίζουν η Ν.Α. Κιλκίς το Επιμελητήριο Κιλκίς, η ΑΝ. ΚΙ και όλοι, σχεδόν, οι Δήμοι του νομού μας.
Η πόλη μας έχει, ήδη, χαρακτηρισθεί ως η πόλη, που κατοικεί και ιερουργεί η Μούσα της Ποίησης, Ερατώ.
Ας συμβάλλουν, λοιπόν, όλοι οι αρμόδιοι, ώστε ο χαρακτηρισμός αυτός να διατηρηθεί.