Κυριακή, 9 Μαΐου 2021, 2:42:28 μμ
etpa
Σάββατο, 27 Μαρτίου 2021 19:53

Τιμή στους ήρωες της Ελευθερίας και της Εθνικής Αυτοτέλειας

Συντάκτης:

Τιμούμε την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Την πρώτη εθνική επανάσταση, η οποία μάλιστα τελεσφόρησε στην Ευρώπη και στον Κόσμο, τριάντα χρόνια περίπου πριν -στα μέσα του 19ου αιώνα- η Ευρώπη απ΄ άκρου σε άκρον συγκλονιστεί από την αφύπνιση των λαών και την επαναστατική φλόγα με αίτημα την ελευθερία και την εθνική αυτοτέλεια.


Σήμερα φαντάζει ως οιονεί κεκτημένο. Τότε όμω,ς που ο ελληνισμός ύστερα από το μακρύ σκοτάδι τριών και τεσσάρων -κατά περιοχή- αιώνων σκότους, ξεσπούσε κατά των τυράννων μόνο δεδομένες δεν ήταν οι σημερινές κεκτημένες αξίες.
Καμιά χώρα των Βαλκανίων δεν ήταν ελεύθερη. Ούτε Βουλγαρία, ούτε Ρουμανία, ούτε Σερβία, ούτε Κροατία, ούτε Σλοβενία, ούτε Αλβανία, ούτε… Καμιά. Και επέκεινα και μόνο στην Ευρώπη.
Ιταλικό κράτος δεν υπήρχε.
Γερμανικό (ενιαίο) κράτος δεν υπήρχε.
Ελβετία δεν υπήρχε.
Βέλγιο (μέχρι το 1830) δεν υπήρχε.
Πολωνία δεν υπήρχε.
Τσεχία δεν υπήρχε…
Και ο κατάλογος είναι ατελείωτος, ιδιαίτερα αν εκταθούμε στον κόσμο. Την ίδια χρονιά (1821) αποκτά την ανεξαρτησία του το μεγαλύτερο έθνος της Νοτίου Αμερικής, η Βραζιλία, ενώ μόλις πέντε χρόνια νωρίτερα είναι ελεύθερη χώρα η Αργεντινή (η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της υποηπείρου).
Στην Αφρική τα ελεύθερα εθνικά κράτη είναι ελάχιστα…
Αδρομερώς αυτή είναι η εικόνα του κόσμου τότε. Λίγες αυτοκρατορίες λυμαίνονται τους λαούς. Κι ανάμεσά τους ίσως η πλέον βάρβαρη, η Οθωμανική, αποτελεί τον δυνάστη των λαών της Βαλκανικής, της Μικρασίας, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Τιμούμε την επέτειο των 200 χρόνων αφ’ όταν οι δούλοι παπούδες μας δίψασαν για ελευθερία και όρθωσαν το μπόι τους: Οι πεινασμένοι για το ψωμί τους. Οι ραγιάδες για την περηφάνειά τους. Οι φυλακισμένοι στην ίδια την πατρίδα τους, για την απελευθέρωσή τους και τον αυτοπροσδιορισμό τους. Οι λίγοι απέναντι στους πολλούς. Οι αδικημένοι απέναντι στους αδικητάδες τους. Οι ανίσχυροι απέναντι στους ισχυρούς.
Θυσιάστηκαν για να ζήσουν τα παιδιά τους ελεύθερα. Κάηκαν κι έγιναν ζείδωρη φλόγα για τους λαούς όλου του κόσμου. Άξιοι του γένους που δίδαξε τις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
Αυτών των ηρώων τιμούμε τη θυσία. Αυτών που αποδείχθηκαν άξιοι απόγονοι ευκλεών προγόνων.

Με την ευχή (και την απόφαση) να αποδειχθούμε κι εμείς αντάξιοί τους!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ